Itt a bajnoki rajt – a bíróknak nem?

MIHÁLYI ANDRÁS, MOLNÁR CSABAMIHÁLYI ANDRÁS, MOLNÁR CSABA
Vágólapra másolva!
2008.10.01. 00:51
Címkék
Szerda délután fél hatkor Pasaréten, a Vasas-Csata–Szeviép-Szeged mérkőzésen feldobják a labdát, és elkezdődik a 71. magyar női kosárlabdabajnokság. Hat órakor sor kerül további négy találkozóra. Máris rendeznek egy rangadót, amelyen a megerősödött Seat-Foton Győr a bajnoki címvédő MKB-Euroleasing Sopron csapatát fogadja. A MiZo Pécs 2010 Szekszárdra látogat. A Savaria–Zala Volán meccset viszont november 12re halasztották.

Tizenkét csapat rajtol a bajnok ságban a legutóbbi tizenhárommal szemben. A Nagykanizsa ugyanis viszszalépett, a másodosztály bajnokai pedig már régen nem akarnak feljebb lépni.

Tizenegy esztendeje uralja a bajnokságot a Pécs és a Sopron – 1997-ben nyert legutóbb más csapat, mégpedig az azóta már megszűnt Ferencváros…

Bár a tavalyi bajnoki finálé két résztvevője sorozatban vívta egymás ellen a döntőket, azért a Soproni Postás, a Szolnok vagy a BSE kifejezetten nagy ellenállásra késztette őket a nem is annyira régmúltban.

Az elmúlt néhány évben, a Szolnok 2005-ös széthullása óta azonban nem kérdés, hogy ha döntő, akkor abba besétál a két állandó euroligás nagycsapat. Így lesz ez ebben a szezonban is, még ha tavalyi önmagukhoz képest gyengülni látszik is a két régi rivális. Sopronból elment a tavaszi sikercsapat – a bajnokságban és a Magyar Kupában is megvédte címét a leghűségesebb magyar város reprezentáns együttese – kezdő ötöséből négy ember, Pécsről pedig távozott a magyar női kosárlabdázás elmúlt másfél évtizedének legkarizmatikusabb és legsikeresebb alakja, Rátgéber László vezetőedző.

Az Euroliga-címvédő Szpartak Moszkva együtteséhez szerződő 41 éves szakvezető alig több mint két héttel ezelőtt is tett arról, hogy senki se feledje, mekkora űrt hagy maga után – szövetségi kapitányként csodával határos módon kijuttatta a magyar női válogatottat a jövő évi Európa-bajnokságra. Erre a sikerre lehet és kell is alapozni, ám takaróként használni aligha célravezető.

Mert a magyar kosárlabdában sok mindenről lehet beszélni – rendről azonban nem. Az ugyanis nincs!

Még el sem kezdődött a bajnokság, és nem is százszázalékosan biztos, hogy elkezdődik. Ugyan a versenyszabályzat vonatkozó paragrafusa kimondja, hogy a meccsek nem maradhatnak el, azokat minden körülmények között le kell játszani – a játékvezetők azonban nem akarnak meccset vezetni. A klubok és a bírók több hete tartó vitájáról folyamatosan beszámolt lapunk, ezért annak részletezésétől ez alkalommal eltekintenénk. (Keretes írásunkban kitérünk a Győr– Sopron rangadó körüli történésekre s a környező országok tarifáira.)

Úgy tűnt, s több helyen meg is jelent, hogy a klubok és a bírók megállapodtak, ám a szürkeruhások keddi közleménye szerint ez nem igaz, ezért nem vezetnek. Majd a szükség-játékvezetők. Ez ellen nemcsak az érintett csapatok, hanem a józan ész is tiltakozik.

Nem lenne bajnoki nyitány a bajnoki nyitány, ha a Pécsnek és a Sopronnak nem lenne máris tisztázandó ügye egymással. Az apropót Krivacsevics Tijana szolgáltatja. Az egyik legtehetségesebb magyar játékos Pécsről menne Sopronba, ám játékengedélyt nem kaphat, mert az MKOSZ szerint a két együttesnek meg kell egyeznie egymással, ugyanis a 18. esztendejét áprilisban már betöltő válogatottkosárlabdázó hölgynek él a szerződése a Mecsekalján.

Ügyek tehát már vannak, a bajnokság még csak most kezdődik…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik