Új beállós érkezett

SIMON JÓZSEF, THÉKES ISTVÁNSIMON JÓZSEF, THÉKES ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.08.29. 03:24
Címkék
Újabb kitűnő kézilabdázóval erősített a Pick-Szeged. Vladan Matics edző csapatába már be is illeszkedett a metkovici Mario Bjelis, a támadásban és védekezésben is bevethető beállós.

Gondban volt nyáron a Pick Szeged vezérkara, mert a férfi MK-győztes és BL-induló együttes román válogatott beállósa, Julian Stamate fájós válla a hoszszú pihenő alatt sem gyógyult meg, sőt kiderült, meg kell műteni. Az operáció miatt a játékos legalább fél évig nem kézilabdázhat. Augusztusban tehát hozzá kellett látni a szegediek igényeinek megfelelő, nemzetközi szintű beállós felkutatásához.

Az ideális játékos megtalálása nem volt egyszerű, mert az ősz, az új évad közeledtével a legjobbak többségének aláírt szerződésén már régen megszáradt a tinta. Némi szerencsével mégis ráleltek a szegediek a Pick immár igazolt új klasszisára, a 30szoros horvát válogatott Mario Bjelisre (32 éves). A játékos a dalmát Metkovicban, a horvát kézilabda egyik fellegvárában született, s ez gyakorlatilag el is döntötte sportágválasztását.

„A mindössze tizenötezer lakosú, igazi mediterrán hangulatú kisvárosban évtizedek óta rendkívül népszerű és eredményes a kézilabda – mondta Bjelis. – A szakemberek hamar felfigyeltek rám, s a korosztályos válogatottak után a felnőttek közé is meghívtak. A Metkovic játékosaként 2000-ben EHF-kupát nyertem, egy esztendővel később pedig ebben a sorozatban a döntőbe jutottam. Az utóbbi években a svéd Hammarby, az osztrák Bregenz, a Szeged előtt pedig a spanyol Vigo, pontosabban az Octavio Pilotes Posada játékosa voltam.”

A beállóssal egy plusz egyéves megállapodást kötött a PickSzeged. Ugyanakkor sokakat meglepett, hogy a világ talán legmagasabb színvonalú bajnokságának, a spanyol Asobalnak fordított hátat.

„Jó szívvel gondolok az északspanyol városra, a klubra és a volt játékostársaimra – folytatta Bjelis –, ám tavasszal jelentős tartozást halmozott fel s ebbe belerendült az egyesület. Ráadásul Horvátországban élő családom is egyre jobban hiányzott, vagyis nem volt kérdéses, hogy váltanom kell. Hogy miért éppen Szegedre? Menedzseremen keresztül a Pick edzője, Vladan Matics szorgalmazta a próbajátékomat. Aztán egy-két tesztmeccsen jó benyomást tehettem rá, s a múlt heti, hagyományos doboji nemzetközi tornán már új szerződésemmel a zsebemben, szegediként vettem részt.”

Végül hozzáfűzte, választását befolyásolta, hogy a Pick BLrésztvevő, ezért újra megmutathatja tudását nemzetközi porondon, mégpedig a legrangosabb klubsorozatban. Fontos szempont volt az is, hogy közelebb került szeretett szülővárosához, Metkovichoz. Karrierje magyarországi folytatásáról szerényen csak annyit mondott, mielőbb szeretne a Pick meghatározó játékosaként nagy sikereket elérni a bajnokságban és persze a BL-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik