Magyarországon már a 2012-es londoni játékokra készülnek

Vágólapra másolva!
2008.07.10. 23:16
Hívták műúszásnak és vízibalettnek is a szinkronúszást, amelyben nem lesz magyar érdekeltség az idei olimpián. Érdekességet és látványosságot persze ettől még bőven tartogat a sportág – főleg a közönség férfi részének.
Ha valaki nem ismerte volna fel őket: a képen a japán csapat látható
Fotó: Action Images
Ha valaki nem ismerte volna fel őket: a képen a japán csapat látható
Ha valaki nem ismerte volna fel őket: a képen a japán csapat látható
Fotó: Action Images
Ha valaki nem ismerte volna fel őket: a képen a japán csapat látható

Tipikus női sportág a szinkronúszás, a Nemzetközi Úszószövetség kizárólag hölgyek indulását engedélyezi az olimpián, a világbajnokságon és a kontinensviadalokon. Az ötkarikás játékokon csak csapatok és duók mérik össze tudásukat, a planéta legfontosabb sporteseményének programjából ugyanis jelenleg hiányzik a szóló és a kombináció, pedig a hétköznapi szinkronúszó-viadalokon ezt a két számot is rendre megrendezik.

Ami az esélyeket illeti: az oroszok a legfőbb aranyvárományosok. Természetesen, mint mostanában minden fronton, a kínaiak itt is dobogóra törnek, ám a japánok és a spanyolok egyértelműen előttük járnak – ez a négy nemzet lehet ott a közvetlen elitben. A magyarok nem kvalifikálták magukat a játékokra, egyébként is csak duóban lett volna esélyük erre – ott ugyanis 24-es a mezőny, csapatban viszont csupán nyolcas, ráadásul mindössze két európai válogatott kap helyet benne. Tán mondani sem kell, ezt a két kvótát réges-rég lestoppolta magának a két nagyhatalom, Oroszország és Spanyolország.

Nekünk jelenleg nincs is igazi felnőttválogatottunk, Szauder Gábor szövetségi kapitány egyelőre munkája elején tart. De már az örömteli, hogy haza tudtuk csábítani a görögöktől a szakvezetőt, aki hozzávetőlegesen egy évtizedet dolgozott náluk, és kisebb fajta csodát téve Európa elitjébe vezette a helléneket, holott tevékenysége kezdetén hasonló szinten állt az előző olimpia házigazdájának válogatottja, mint manapság a miénk. Most meg benne van az első ötben!

A minta tehát adva van, most mi is megpróbálunk Szauder rendszere alapján dolgozni, egészen az alapoktól kezdve, és az utánpótlás nem is rossz. A mostani 13-14 évesek négy-öt év múlva, mire felnőttek lesznek, sokra vihetik. Szóval talán majd 2012-ben Londonban, mondjuk egy páros…

Tucatnyi évvel azután, hogy az első és mindeddig utolsó szinkronúszó olimpikonjaink vízbe csobbantak a 2000-es sydneyi seregszemlén, amikor az első fecskék, Hámori Zsuzsanna és Marschalkó Petra megmutatták magukat a világnak – és a 23. helyen végeztek. Ami nem is rossz, ha azt vesszük, hogy csak két olimpiai ciklussal korábban, 1992ben alakult meg a fiatal sportág honi szövetsége, és a pénz bizony most sem veti fel a magyar szinkronúszószakágat. Szép lenne, ha sikerülne kinevelni néhány nagyságot.

Mint az elején említettük, a szinkronúszás női sport a javából: rajta kívül csak a ritmikus gimnasztikából és a softballból rekesztetett ki az erősebbik nem. De hát ha egyszer itt az egzotikus fürdőruha-költemények, valamint vízhatlan frizurák és sminkek is versenyeznek…

A SPORTÁG TÖRTÉNETE

Viszonylag új találmánynak számít a sport világában, bár eredete a huszadik század elejére vezethető vissza. Eleinte afféle vízi show-ként tartották számon: egy ausztrál úszónő, Annatte Kellerman körbetúrázta az Egyesült Államokat, és egy üvegmedencében produkálta magát akrobatikus mozdulatsort bemutatva. Ebből fejlesztette ki a tulajdonképpeni szinkronúszást az amerikai Kathe-rine Curtis, aki a tízes évek második felében muzsikaszóra adta elő a különböző figurákat. Tanítványai aztán az 1933–34-es chicagói világkiállításon már csapatként adták elő „kűrjüket”, melyet a konferanszié szinkronúszásként mutatott be, megalkotva a mai is használatos kifejezést. Előfutárnak tekinthető Esther Williams színésznő is, akinek filmjeiben a negyvenes-ötvenes években megcsodált vízirevük új színfoltot jelentettek az amerikai musicalek világában. Ennek tükrében nem csoda, hogy a sportág először az Egyesült Államokban és Kanadában honosodott meg, ahol népszerűsége azóta is töretlen. Bemutatóként először a helsinki olimpián szerepelt a nyári játékok műsorán, de hivatalosan csak 32 évvel később, Los Angelesben került a programba. A sportág első szabályait Frank Havlicek fektette le.

A PROGRAM

Az első három versenynapon, augusztus 17. és 19. között a párosok viadalát bonyolítják le, augusztus 20. szünnap, 21-én és 22-én a csapatok mérik össze tudásukat. A helyszín a hivatalos műsorban National Aquatics Centre néven jegyzett létesítmény, amely a műugrásnak is otthont ad – a közös napokon a szinkronúszók kezdenek korábban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik