Első osztályú gólfelelősök

K. K.K. K.
Vágólapra másolva!
2008.05.13. 00:19
Címkék
A hét végén bajnoki címet és feljutást ünnepelhetnek az NB II-es bajnokságok listavezető csapatai: ha a Keleti csoportot vezető Kecskemét, s a nyugati első Szombathely három pontot szerez, biztos aranyérmesként várhatja az utolsó két fordulót. Kérdés, az éllovasok gólvágói hasonlóan meghatározó csatárai lesznek-e az élvonalnak, mint amilyenek a másodosztályú bajnokságnak.

Az idei teljesítményük alapján joggal várhatják az élvonalba készülő Szombathely és Kecskemét szurkolói, hogy legjobb góllövőik, Andorka Péter (Haladás) és Montvai Tibor (KTE) az első osztályban is veszélyesen futballozik. Noha a szombaton a Vecsés ellen két gólt jegyző, az utóbbi három mecscsen hét találatig jutó kecskeméti támadó „mindössze” tizenegynél jár, a Budaörsnek is beköszönő, immár tizenkilenc gólnál tartó Andorka Péter valószínűleg gólkirályként zárja az idényt. S hogy mire lesz képes a két labdarúgó a következő szezonban?

Preisinger Sándor szerint – aki a Zalaegerszeg csapatában előbb az NB II-ben, majd a rákövetkező évben az élvonalban is 21-21 találattal szerzett gólkirályi címet – van esélyük a kitűnésre, mert manapság hiányzik a klasszikus gólvágó a magyar mezőnyből.

„A góllövés külön tudomány, amelyre csak kevesen éreznek rá – mondta Preisinger Sándor. – A csatárposzt hasonló a kapuséhoz: érzékenyebb, szentimentálisabb alkatú futballisták játszanak ezekben a szerepkörökben, akik eldönthetik a találkozókat, kulcsszerepet vállalhatnak a meccseken. Én másodosztályú gólkirályként kezdtem az élvonalbeli bajnokságot, és bár éreztem, hogy az ellenfelek rendre készültek belőlem, odafigyeltek rám, a társak remekül kiszolgáltak, és sikerült az NB I-ben is huszonegy gólt lőnöm. Sajnos mostanában kevés a karakteres csatáregyéniség a magyar mezőnyben, ezért elképzelhető, hogy a két feljutó csapat legjobb támadói a következő szezonban is meghatározók lesznek. Bár azt megjegyezném, mind a szombathelyi Andorka Péter, mind a kecskeméti Montvai Tibor futballozott már az első osztályban, és nem nagyon tudtak kiemelkedni... Az biztos, egyik csatárnak sem lesz könnyű dolga, hiszen ahogy korábban rám, rájuk is jobban vigyáznak majd a védők.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik