Egy lépés a mennyország

SZABÓ TAMÁS jelenti SzapporóbólSZABÓ TAMÁS jelenti Szapporóból
Vágólapra másolva!
2008.04.20. 00:54
Címkék
Pat Cortina együttese szombaton történelmet írhat: ha a magyar válogatott legyőzi Ukrajnát a szapporói divízió 1-es világbajnokság záró napján, feljut az A-csoportba.

Japán sajnos nem tudott nagyobb segítséget nyújtani.

A házigazdák pénteken büntetőkkel 3–2-re kikaptak Ukrajnától, így a magyar csapat négy forduló után csupán egy pont előnnyel vezet, mivel az ukrán– japán derbi előtt hozta a kötelezőt, 3–0-ra megverte Horvátországot.

„Ha a japánok megnyerték volna a hosszabbítást, akkor szombaton az ukránok ellen nekünk elég lett volna a döntetlen, és a hosszabbítást már meg sem nézem – tréfálkozott a Japán–Ukrajna mérkőzést követően a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Pat Cortina. – Így azonban csak a győzelem lesz jó.”

A válogatott kapuját Hetényi Zoltán védte, aki karrierje első felnőtt-világbajnoki meccsén állta útját a lövéseknek. Egy sem fogott ki rajta. A 20 éves kapus elmondta, nem az ellenfél izzasztotta meg.

„Melegem volt, mert kötelezően még egy sportszárat kellett hordanom, a második harmadban már tocsogtam a vízben – magyarázta az Alba Volán kapusa. – Természetesen a meccs is meleg volt, bevallom, az első harmad után nem gondoltam volna, hogy három nulla lesz a vége.”

A magyar válogatott az első húsz percben kissé álmosan játszott, nem tudott nagyobb helyzetet teremteni Vanja Belic kapuja előtt. Szerencsére csak a horvátok védekezése volt jó, a támadójátékuk már korántsem.

„Két nagyobb védésre emlékszem – folytatta Hetényi. – Emberhátrányban takarásból küldtek egy lövést a kék vonalról, a lepkés kesztyűvel fogtam meg a korongot. A harmadik harmadban az egyik horvát csatár befordult a kapum elé, nem tudtam, hol a pakk, szerencsémre a védők kisegítettek.”

Hetényi azt is elárulta, nem olcsó mulatság a győztes bemutatkozás: „Gratuláció helyett a srácok azzal fogadtak, hogy minimum egy rekesz sörrel jövök a csapatnak a vébé után. Boldogan fogom megvenni!”

A hosszú gólcsendet a második harmad hajrájában Peterdi Imre törte meg, aki ezúttal nem Vas Márton és Ladányi Balázs mellett játszott. Cortina a negyedik sorba nevezte a Dunaújvárosi Acélbikák-Extra.hu csatárát Benk András, Fekete Dániel és Majoross Gergely mellé.

„A csapatnak az a legelőnyösebb, ha Vas János testvére, Marci és Balázs mellett a második sorban játszik – mondta Peterdi. – A gólt begyakorolt figura végén lőttem, és a régi társakkal voltam a jégen. A kapitány nem győzte hangsúlyozni, hogy nem szabad lebecsülnünk a horvátokat, mindenki betartotta a kérését. Az ukránok ellen is hasonló koncentrációra lesz szükségünk.”

Peterdi hozzátette, látta az ukránok meccseit a vb-n, és a magyar játékosok egyöntetű véleménye, előzetesen sokkal erősebb együttesre számítottak: „Van esélyünk ellenük, láttuk őket többször, és nem olyan félelmetesek, mint gondoltuk.”

Ukrajna megkínlódott Észtországgal, míg Japán ellen 2–1-es hátrányban kettős emberelőnyben tudott egyenlíteni, Horvátországot és Litvániát viszont fölényesen verte meg. Pat Cortina fegyelmezett és egyszerű játékot kért minden meccsen a magyar együttestől, az ukránok ellen sem lesz más a recept.

A vb utolsó ütközete következik…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik