Fehérváron most a munkahely a tét

A mérkőzésről tudósított: LIPCSEI ÁRPÁD, SZÉKELYHIDI JÁNOSA mérkőzésről tudósított: LIPCSEI ÁRPÁD, SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2008.03.23. 00:01
Címkék

„Guszti szelleme visszaköszön” – mondja elmerengve az idős tudósító kolléga húsz perccel a kezdés előtt.

Guszti bácsi már nem él, mindamellett Fehérváron ez idő tájt (a néhány hete újból életre keltett scoutingrendszerrel párhuzamot vonva) egyre gyakrabban és kivételes tisztelettel említik Csiszár István korábbi Videoton-utánpótlásguru nevét.

„Ha élne, előtte állhatna néhány utódja” – folytatja az öregúr.

Az érthetőség kedvéért: Csongrádi Ferencet vagy a Disztl fivéreket (Bajáról) egykor ő fedezte fel a fehérváriaknak. Az utóbbi duó tagjai jelenleg az első együttes mellett vezető-, illetve kapusedzői minőségben dolgoznak, az 1985-ös UEFA-kupa-ezüstérmes gárda csapatkapitánya, Csongrádi Ferenc pedig a Videoton Labdarúgó Utánpótlás Alapítvány szakmai vezetője – szakedzői diplomával, pro licenccel felvértezve. Ma neki (illetve a Szabó Józsefet, Horváth Gábort és Hartyányi Gábort is a soraiban tudó megfigyelőegységnek) kellene életkortól és földrajzi határoktól szinte függetlenül Fehérvárra irányítani a tehetségeket.

Az iménti információkat már a szakmai igazgató, Mezey György osztja meg velünk, megjegyezve: a fehérvári műhely csupán a bázis szerepét tölti be, a XXI. században legkevésbé a Kárpát-medencében lehet felépíteni egy európai értelemben modernnek nevezhető klubot pusztán a helyi utánpótlásra alapozva. Hogy plasztikusan illusztráljuk a példát: a 2008-as, a Spartacus ellen négy saját nevelésű játékossal felálló Fehérvárt néhány szegmenst tekintve bajosan nevezhetnénk mintaklubnak… Mindazonáltal cél, hogy azzá váljon, és hogy – a tulajdonosi várakozásoknak megfelelően – három-öt éven belül a BL-csoportok sorsolásán a gömbök egyikében a Fehérvár nevét rejtő címke pöndörödjön.

A pillanatnyilag szürreálisnak tűnő vágy Mezey György szerint „...ma önerőből, kivénhedt környékbeli volt profikkal, innen-onnan összeverbuvált társulattal nyilván nem megvalósítható. Fontos, hogy a tulajdonosi érdekek és a szakmai elképzelések minél hamarabb találkozzanak: az előbbi számára ez üzletet, az utóbbi esetében fejlődést feltételez. És ezért is szívom néha a fogam, mert még mindig nincs szerződés a Fehérvár és a felcsúti Puskás-akadémia között. Két héten belül talán sikerül aláírnunk az együttműködési megállapodást, ami a jelenleg a futballkollégiumban pallérozódó három fiatal miatt is időszerű, mivel szeretnénk, ha a nyártól már velünk készülnének.”

Hogy ez mit jelent a mérkőzés előtt, a stadion egyik különtermében Mezey György „tolmácsolásában” tulajdonképpen tulajdonosi szózatot hallgató keret tagjaira nézve?

Munkaerő-piaci és foglalkoztatási szempontból cseppet sem tét nélküli tavaszt – mert hiába a Nyíregyháza elleni győzelem, azért van játékos, akinek nagy kihívást jelenthet a fiatalok érkezése.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik