Fantasztikus pécsi csapat

CH. GÁLL ANDRÁS, MÓCZÁN ZOLTÁNCH. GÁLL ANDRÁS, MÓCZÁN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2008.02.09. 23:46
Címkék
Többször is tíz pont feletti előnynyel vezetett a szívvel-lélekkel küzdő baranyai csapat, majd a hajrában Vajda Anna és Fegyverneky Zsófia büntetőivel 58–55-re győzött.

„A csehek magasabbak, erősebbek, többet keresnek, úgyhogy semmi esélyünk – papíron. Csakhogy a mieink jobban olvassák a játékot, s talán csapatként jobban funkcionálnak. Győzni akarunk”– oldott fel Rátgéber László, a baranyaiak edzője egy paradoxont a feldobás előtt elmélkedve. Amely feldobás után Bíró Ica, a „Metál Lady” kezéből a labda Iványi Dalma ziccerét követően gyorsan az ellenfél kosarába került. Álomszerűre sikerült a hazai kezdés, először 17–7nél volt meg a „közte tíz”. Jóllehet a lepattanók döntő többsége a meghökkentő magassági fölényben kosarazó vendégeké lett, a csapatvédekezések közötti különbség a Pécset lendítette előre. A 12. percre már hét hazai kosaras neve mellett álltak pontok, ekkor 24–12 volt ide, ám valószínűnek tetszett, hogy előbbutóbb jön egy hullámvölgy.

S jött is… Hamchetou MaigaBa, a Maliból érkezett légiós egymás után brusztolta ki a könnyű kosarakat, mondjuk, volt hol és mikor elsajátítani a küzdőszellemet, hiszen tizenkilencen vannak testvérek… De 24–18nál megtorpant a cseh felzárkózás, Emilija Podrug gólja úgy kellett, mint egy falat kenyér. Hát még a horvát center női meccsen évente, ha egyszer látható dobásblokkolása, amikor az egyedül kosárra törő Ivana Vecerovát szerelte a semmiből előbukkanva. Ekkor a 20. percben jártunk, 34–23 volt ide, ám mielőtt elégedetten hátradőlhettünk volna, Vecerová dobott egy kosarat, kihagyta a ráadásbüntetőt, de Zuzana Zirková leszedte a kipattanót, és beverte a tempót. Három másodperc leforgása alatt…

Eva Vitecková, Európa egyik legjobb női kosarasa a második félidő elején talált először a gyűrűbe, erre Zirková és Petra Kulichová is rátett egy-egy duplát, s 34–33-nál minden okunk megvolt a pánikra. Iványi, Graziane és Fegyverneky Zsófia kosarai jelentették az idegcsillapítót, a brazil center ballal is behorgolt egyet – megannyi kihagyott ziccer után, és 45–38 után Ján Bobrovsky edző időt kért.

Megérte. Hana Machová, az addig eredménytelen csapatkapitány gyorsan szerzett öt pontot, és 45–43-nál ért véget a harmadik negyed.

Zirková triplája először juttatta vezetéshez a Brnót (45–46), szinte agyonnyomta a Pécset a zöldek iszonyatos fizikai fölénye. Iványi bravúrkosara hozta vissza a reményt, majd a 17 éves Krivacsevics Tijana az NBA top 10ét idéző indításgóllal ugrasztotta talpra a több mint négyezer nézőt, s vette vissza a vezetést (49–48). Vajda Anna duplájára a mali bedobó válaszolt, de Vajda angyali nyugalommal büntetőzött. Negyvenhét másodperc volt hátra, 56–55 ide. Rátgéber időkérést követően küldte utolsó rohamra csapatát. Rádobás után Vajda szedte le a lepattanót, és 14 másodperccel a vége előtt faultoltak a csehek. Fegyverneky két büntetője jó volt, a Pécs kivédekezte a csehek utolsó akcióját, és 58–55-re megnyerte a meccset!

Szerdáig lehet – és kell is – örülni, aztán jön a harmadik összecsapás, amely után már nincs negyedik…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik