Gyengébben is erősek

CSILLAG PÉTER, LIPCSEI ÁRPÁDCSILLAG PÉTER, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2008.01.17. 23:10
Címkék
A két kezdő- és egy cserejátékosát eladó, az MTK mögött a Soproni Liga harmadik helyén álló DVSC-TEVA ötpontos hátránnyal készül a tavaszi idény februári rajtjára. A címvédő bajnoki kilátásai Dzsudzsák Balázs, Ibrahima Sidibe és Zsolnai Róbert távozásával sem csökkennek jelentősen – már ha a keretet fizikailag aranyérmes formába hozza a szakmai stáb.

A játékospiacon az utóbbi évek gyakorlatához hasonlóan az idén is aktív DVSC-TEVA három játékosától vált meg (ellentételezéssel) december óta: Zsolnai Róbert a korábbi debreceni edzőt, Supka Attilát követve a Budapest Honvédhoz igazolt, Ibrahima Sidibe a belga Sint-Truidenben folytatja pályafutását, a hétszeres válogatott Dzsudzsák Balázs pedig január elsejétől a holland bajnoki címvédő PSV keretének tagja.

Gazdasági vonatkozásban az értékeivel körültekintően sáfárkodó honi mintaklub a három ügyleten magyar viszonylatban tekintélyes összeget kasszírozott, elsősorban Dzsudzsák Balázs játékjogának áruba bocsátásával. A múlt hét végén a Feyenoord elleni rangadón a PSV-ben bemutatkozó középpályásért több mint kétmillió eurót fizetett a holland klub, a szenegáli csatárért – belga lapinformációk szerint – 150 ezer eurót utalt át a limburgi egyesület, Zsolnai Róbertért pedig ez utóbbi összeg felét tette le az asztalra a Magyar Kupa címvédője. Mindazonáltal a debreceni menedzsment a transzferekből származó bevételt legfeljebb akkor fordítaná teljes egészében új játékosok igazolására – ez egyébként sem jellemző a hajdúságiakra –, ha az ötpontos hátrányra tekintettel a nagybevásárlásban látná az újabb bajnoki aranyérem, azaz a BL-indulás zálogát (más kérdés, hogy az elitliga főtáblájának elérése így is a lehetetlen küldetés kategóriájába tartozna).

A DVSC gyakran felforgatott csapattal, az együttes itthoni mérce szerint legfeljebb közepesnek minősíthető kondíciója ellenére látóhatáron belül maradt az MTK mögött, ami a bajnokság színvonala mellett a debreceni keret képességeits bajnoki lehetőségeit is minősíti.

A fenti hármas eladása szakmai szempontból elvileg érzékeny veszteség.

A bajnoki idény őszi szakaszát boncolgatva viszont a felvetés cseppet sem ilyen egyértelmű. Dzsudzsák Balázs eladásával ugyan szűkült a taktikai repertoár, mindamellett a DVSC – nem véletlenül – éppen a bal oldali középpályás posztját töltötte be elsőként azonnal bevethető labdarúgó, a Kaposvár U21-es válogatott futballistája, Szakály Péter megszerzésével. Zsolnai Róbert epizodista, az utóbbi két szezonjában 15, illetve 17 találattal házi gólkirály (az őszi bajnokikon ellenben „hallgató”) Ibrahima Sidibe pedig jobbára balhátvéd volt a decemberben távozó cseh vezetőedző, Miroslav Beránek edzősége idején, ergo utóbbival is alapvetően megbízható bekket veszített el DVSC, amely a macedón Aco Sztojkov távozása esetén (a 23-szoros válogatott támadó után belga klubok érdeklődnek) csatárfronton vélhetően megemeli az ez esetben öt főre apadó létszámot.

A bajnoki címvédés mellesleg nem ezen múlik majd – hanem az erőnléten. El lehet dönteni, az utóbbi évekhez képest ez előrelépést jelent-e vagy sem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik