Továbbjutott a Sopron

BOTÁR LÁSZLÓ, MIHÁLYI ANDRÁSBOTÁR LÁSZLÓ, MIHÁLYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.01.16. 23:24
Címkék
Nyögvenyelős első félidő után a másodikban hamar lerázta vetélytársát, és hazai pályán biztos győzelmet aratott a Sopron.

Mintha csak egy csapat lett volna a pályán: öt soproni ponttal és három hazai faulttal kezdődött a mérkőzés. Az első, jegyzőkönyvbe is bekerülő vendégmomentum Jelizaveta Kitizina kétpontos kosara volt a második perc legvégén, utána azonban bizonyította a Riga, hogy a lett bajnoknak is helye van az Euroligában. A hatodik percre eltüntette ötpontos hátrányát a látogató, pedig Székely Norbert tanítványai sem játszottak rosszul, addigra például már mindenki megdobta a maga bemutatkozó kosarát a kezdő ötös tagjai közül.

Sokat zónázott mind a két együttes, ami a TTT-nek ment jobban: nagyon sok átadást halásztak el az újonnan igazolt portugál irányító sztár, Ticha Penicheiro vezérelte vendégek. Még szerencse, hogy lehetőségeikkel sok esetben nem tudtak élni, tiszta távoli helyzeteiket rendre rosszul dobták, a nagyszünetig tucatnyi kísérletet rontottak, és csak egyet értékesítettek. Még így is többször átvették a vezetést…

Jól jött az amúgy inkább a sok baki miatt emlékezetes második negyed hajrájában a 8–0-s soproni roham, amellyel egy kis lélegzethez jutott a félidőre az MKB-Euroleasing. Miként jól jött Olekszandra Gorbunova stabil támadójátéka is, aki a térfélcseréig hibátlan mezőnybeli dobóteljesítménnyel jutott el 14 pontig, amelyet megtoldott hat fontos lepattanóval is. Megvolt azonban odaát is a kosárgyáros, az amerikai erőcsatár Iciss Tillis, aki szintén 14 egységet termelt a találkozó feléig.

Az addigiak alapján nehezebb folytatásra számítottunk, de cseppet sem baj, hogy nem lett igazunk: kilenc válasz nélküli soproni ponttal kezdődött a harmadik negyed. És a nagy sorozat a lehető legkevesebb találatból, tehát három hárompontosból jött össze, amely sorrendben Eördögh Edit, Károlyi Andrea és Németh Bernadett nevéhez fűződött. Itt közbeszúrt egy pontot a Riga, ám aztán jöttek az újabb hazai triplák, és a remeklés jutalma 21 pontos előny lett a 26. percre. Az NBA nyugati elsője, a Los Angeles Lakers arany-lila mezéhez hasonló szerelésben kosarazó lettek azonban még ebben a kilátástalan helyzetben sem adták fel.

Olena Zserzserunova vállára vette csapatát, és pillanatok alatt felzárkóztatta 13 pontra, miközben még mindig a harmadik játékrészben jártunk. Ha tovább folytatódik a tendencia, és a negyedik negyedre netán tízen belülre kerül a TTT, még okozhatott volna kellemetlen perceket, de szerencsére nem így történt. Egy könnyű kosár segítségével átlendültek a holtponton az egyre jobban védekező hazaiak, és már nem adtak több lehetőséget az ellenfélnek a közelebb kerülésre.

A TTT Riga legjobbját, Tillist a második félidőben nulla ponton tartó MKB az alapszakasz utolsó fordulójának eredményétől függetlenül csoportja harmadik helyén végzett, és győzelmével bejutott a legjobb 16 közé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik