A hiányzó érem

BARANYAI ANTALBARANYAI ANTAL
Vágólapra másolva!
2007.12.23. 00:25
Címkék
Az ausztrál Boyd Exell harmadik lett a Papp László Budapest Sportarénában rendezett négyesfogat-hajtó Világkupán. A világpolgár magyar lovakkal is foglalkozik, 2010ben már lipicaiakkal indul a világbajnokságon.

Boyd Exellt születése Ausztráliá hoz, élete jelentős része NagyBritanniához, jövője pedig egy kicsit hozzánk is köti. A sokszoros brit bajnok, Világkupa-győztes, a fedeles Vk-sorozatot jelenleg is vezető világpolgár a számára harmadik hellyel záruló budapesti Vk-verseny után nyilatkozott lapunknak.

Hogy érezte magát nálunk?

Kitűnően, hiszen a családom is itt lehetett ezen a remek versenyen – mondta Boyd Exell. – Ráadásul fontos dolgokat is meg tudtam beszélni Vincze Tamás fogattulajdonossal.

Magyar lovakkal is foglalkozik?

Bizony, nem is akármilyenekkel! Már régen figyeltem Vincze Tamás lenyűgöző lipicai fogatát. Nemrég remek képességű, díjugrómúltú állatok érkeztek az istállójába. Októberben megegyeztünk, hogy én készítem fel őket. Hét négylábú van a kezem alatt, bízom benne, hogy a mostani bizalomépítés és a majdani rengeteg munka gyümölcseként a 2010-es világbajnokságra ütőképesek leszünk együtt.

Mikor láthatjuk a lipicai fogat bakján?

Kétezer-nyolcban több versenyen is rajthoz akarok velük állni, ha minden jól megy, májusban Windsorban lesz a bemutatkozás, a magyar nézők pedig a tervek szerint a vecsési Vkversenyen láthatják őket először.

A budapesti Világkupa selejtezőjében látványos hajtással győzött, de a döntőben meg kellett elégednie a harmadik hellyel.

Kicsit lassúnak éreztem magunkat, ezért átrendeztem a lovakat, ami hiba volt, de ebből tanul az ember. Jókor jött ez a jelzés, hiszen most a holland Ijsbrand Chardon nyert, de remélem, hogy a fedeles Vk-sorozat lipcsei döntőjében le tudom majd győzni őt.

Minden megnyilvánulásán érződik, hogy imádja a lovakat és ezt az életformát.

Már hatéves koromban ott sündörögtem a szomszéd lótulajdonos négylábúi körül. A családom nem örült az érdeklődésemnek, és összebeszélt az illető úrral, hogy minden aljamunkát velem végeztessen el, hátha elmegy a kedvem a lovaktól. De én már fiatalon tudtam, hogy hivatásos hajtó szeretnék lenni. Azért is költöztem át Ausztráliából Angliába, hogy minél többet tanulhassak. Most pedig már én oktatok olasz, francia, amerikai, spanyol, angol hajtókat, képezem lovaikat.

Mit gondol, mikor tudja pótolni az éremgyűjteményéből még hiányzó vébéaranyat?

Sajnos eddig mindig közbejött valami. Jövőre Hollandiában szeretnék dobogón végezni, persze annak is van legfelső foka. Aztán majd meglátjuk, lehet, hogy a lipicaiak lesznek a vb-siker zálogai…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik