Sopron: Le a kalappal!

BOTÁR LÁSZLÓ, MIHÁLYI ANDRÁSBOTÁR LÁSZLÓ, MIHÁLYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2007.12.05. 23:19
Címkék
Igencsak megizzasztotta sokkal gazdagabb riválisát a magyar bajnok, és egészen az utolsó percig nyílttá tette a küzdelmes és látványos mérkőzést a CSZKA Moszkva ellen.

Minden tiszteletet mellőzve nekirontott neves vendégének a Sopron, és az sem szegte Károlyi Andreáék kedvét, hogy két nagy blokkba is beleszaladtak az elején az ellenfél hórihorgas centerével, a 202 centis Marija Sztyepanovával szemben. Sokáig azonban nem örülhetett az orosz óriás, mert az ötödik percben már a harmadik személyi hibát fújták ellene a játékvezetők, így máris a kispadon igazgathatta tovább durcás arccal hosszú szőke haját. Jól védekezett a mindent beleadó házigazda, a CSZKA kulcsjátékosai körül két, sőt időnként három euroleasinges is feltűnt, amikor hozzájuk került a labda, és az emberfogás felpörgetett ritmusából maradt elég lendület a támadásra is.

Albena Branzova két hajszálpontos triplájának köszönhetően kicsit el is húzott az első negyed közepére az MKB, ám a játékrész hajrájában egymás után szédültek ki a hazaiak labdái a vendégek gyűrűjéből, és a kimaradt helyzetekért 9–0-s sorozattal büntettek a moszkvaiak. Székely Norbert jó ütemben közbeszúrt időkérése megállította a rossz tendenciát, de az is jól jött, hogy az első kisszünetig mind a nyolc büntetőjét bedobta a magyar bajnoki címvédő, és így meglepő, de megérdemelt vezetéssel várhatta a második etapot. Nagy dolog volt ez az Euroliga egyik legnagyobb esélyese ellen, amely olyan klasszisokat vethetett be a cseresorból, mint az amerikai Nicole Powell vagy Becky Hammon. A remek spanyol bedobó, Amaya Valdemoro pedig – bár beöltözött – be sem állt, de így is nehezen lehet egy napon említeni a magyar és az orosz együttes keretét. Főleg Ann Wauters volt elemében, a belga center már az első félidőben majdnem megcsinálta a dupla duplát 14 pontjával és 9 lepattanójával, ebből ráadásul négyet a hazai gyűrű alatt szerzett. Ennek ellenére háromszor is el tudott lépni héttel az elszánt pályaválasztó, de a szakasz hajrájában megint jöttek a kiszédülő dobások, ezúttal azonban hamarabb sikerült kikecmeregni a hullámvölgyből. Ennek négypontos nagyszünetbeli előny lett a jutalma.

Biztatóbban nem is kezdődhetett volna a játék a fordulás után: az MKB kivédekezte a CSZKA akcióját , lejárt a 24 másodperces támadóidő, aztán kisvártatva Branzova harmadik hármasával újra hét pont lett a különbség. A 42–35-ös állást követően azonban jött a hideg zuhany: a moszkvaiak az orosz telet idéző fagyos légkört teremtettek a teremben 17–2-es sorozatukkal. Közben zónára váltottak védekezésben a soproniak is, de ez ellen nagyon könnyedén szerezték kosaraikat az ekkor már vezető vendégek. Szerencsére – hála Olekszandra Gorbunovának – ekkor már a hazaiak között is lehetett megbízható gólgyárost találni.

A sorsfordító játékrész vége felé járva már tízzel tartottak előbbre a látogatók, mégsem adták fel Honti Katáék, amit nagyon díjazott a közönség. Azt meg még inkább, hogy a három perccel a vége előtt feljegyzett 65–75 két perc leforgása alatt 73–75-re változott, így még arra is esély nyílt, hogy ne csak megcibálják az oroszlán bajszát, hanem le is győzzék. Ám ehhez túl sok, rutintalanságból adódó apró hibát követtek el Székely edző tanítványai a végjátékban, amelyet már felállva tapsoltak végig a kedvenceik küzdőszellemét elismerő szurkolóik.

Mi sem írhatunk mást: le a kalappal az MKB-Euroleasing Sopron előtt ezért a mérkőzésért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik