Januártól új team irányíthatja a Lokit

LIPCSEI ÁRPÁD, VAJDA GYÖRGYLIPCSEI ÁRPÁD, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2007.11.30. 10:13
Címkék
Létszámában nem, összetételében és szerkezetében viszont jelentősen átalakult a bajnoki címvédő DVSC-TEVA szakmai stábja. Miroslav Beránek távozását követően a marsallbot a pályaedzőből klubmenedzserré avanzsáló Herczeg András kezébe került, az edzői kvartett megbízatása 2011. január 1-jéig szól.

Ha az állandóság megnyugtat, hátradőlhetnek a tétel igazságtartalmában hívő debreceni szurkolók, de a változatosság gyönyörködtet szlogent a lét alaptörvényeként értelmező fanatikusoknak sincs okuk zsörtölődésre. A DVSC Futballszervező Zrt. csütörtök esti igazgatótanácsi ülése után elhangzó bejelentés szerint a bajnokcsapatot január elsejétől három éven keresztül a Herczeg András, Zoran Szpisljak, Bücs Zsolt és Mező József alkotta négyes irányítja. A „belső kettős” új arcként kerül fel a DVSC mindenkori edzői tablójára, a kvartett első és utolsó embere viszont az előző két szakmai csapatnak, azaz a Supka Attila-, illetve a Miroslav Beránek-féle aranystábnak is tagja volt: a három bajnoki címet Herczeg András pálya-, Mező József kapusedzőként ünnepelte.

A kettejük közti egyenlőségnek – legalábbis papíron – január elsejével vége, a prioritás a DVSC-t Dunai Antal menesztését követően 1997. április 6. és 1998. október 25. között vezetőedzőként gardírozó Herczeg Andrásé – mivel pro licence nincs, klubmenedzserként. Az 1985-ben és egy évvel később az év kapusának választott Mező József szerződése és pozíciója érintetlen maradt, így továbbra is ő készítheti fel a Loki kapusait.

A klub trénereinek a bajnoki mérkőzések alapján összeállított örökranglistáján (56 mérkőzésen 21 győzelem, 12 döntetlen, 23 vereség, 82–84-es gólkülönbség) a nyolcadik helyen álló klubmenedzsert 1995-ben az év utánpótlásedzőjének választották, aki a cseppet sem virtuális elismerés kései utóhatásaként 1998 nyarán az UEFA Intertotó-kupa negyedik köréig vezette a hajdúságiakat.

„Nem meseként kell felfogni az új felállást, a klubmenedzseri nem klasszikus vezetőedzői pozíció, a főnök itt nem a saját szakállára dolgozik – igyekezett

körülírni munkakörét Herczeg András. – A három edzővel a szó

szoros értelmében együtt kell tevékenykednünk, az edzői csapat munkájának megszervezése, koordinálása viszont az én reszortom. Nem egyedül viszem majd az együttest, kikérem a kollégák véleményét, nem feledve, hogy az utolsó szó és a döntés joga az enyém. A stáb nem csupán az első csapatért felel, az U17-es és az U19-es gárdák mellett a két NB III-as alakulatnál, a Létavértesnél és a DVSCDEAC-nál zajló munkát is felügyeli majd.”

A pontos feladatmegosztást érintő egyeztetések pénteken kezdődnek, a célok ugyanakkor az idény kezdetén elhangzottakhoz képest – más aspektusból: évek óta – változatlanok: bajnoki címvédés és Magyar Kupa-elsőség.

„Nagy kihívás és nagy megtiszteltetés is egyben ennek a csapatnak a tagja lenni, a háromszoros bajnokot irányítani – pengetett érzelmi húrokat a DMVSC korábbi irányítója, az új évtől edzőként alkalmazott Bücs Zsolt, aki most végzi a pro licences tanfolyamot. – Úgy gondolom, labdarúgómúltam miatt valamennyi játékos tisztel, mellesleg öröm olyan együttesnél dolgozni, amely valóban tud futballozni. A Ferencvárosnál szakmai igazgatóhelyettes voltam utánpótlásvonalon, szerettem a gyerekekkel foglalkozni, mert fogékonyak, ugyanakkor szakmai szempontból a csúcsot mégiscsak az élvonal jelenti. Tudom-e, mi lesz a feladatom? Ezt még át kell beszélnünk, de nem ez a lényeg. Tarthatod magad jó edzőnek, ha a csapatod nem nyer, nem vagy az. Akkor dolgozol jól, ha a munkádnak van kézzelfogható eredménye, márpedig Debrecenben ez nem más, mint a címvédés. Nekünk, edzőknek is vállalnunk kell a tervet, különben miként tudatosítjuk a játékosokban, hogy miért küzdenek?”

A cél folytonossága mellett az edzői négyest illetően is akad további állandóságra utaló tényező: továbbra is lesz külföldi szakember a „kiválasztottak” között.

A szerb származású Zoran Szpisljak – akinek magyar felmenői is vannak – Angliából érkezett Debrecenbe.

„Egy hónapja kerültem kapcsolatba először a magyar klub vezetőivel, akikkel szerda este sikerült megállapodnom – mondta az eddig az utánpótlásban dolgozó, magyarul is beszélő, a délszláv háború elől 1991-ben Nagy-Britanniába menekülő tréner. – Őszinte örömmel jöttem Magyarországra, remélem, hogy ugyanolyan sikerrel fejlődnek majd irányításunk alatt a debreceni, mint az angol fiatalok. Mi lesz a feladatom? Alighanem a játékosok fizikai és mentális kondíciójáért felelek majd, de a részletek még körvonalazódnak.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik