Édesapja nyomdokaiba lépett az ifjú Smolarek

Vágólapra másolva!
2007.10.14. 23:35
A máltai válogatott két villámgyors támadója, Michael Mifsud és Andre Schembri már kipipálva, szerdán viszont jóval nagyobb név, Euzebiusz Smolarek következik. A lengyel támadó a hét végi Eb-selejtezőn tíz perc alatt lőtt mesterhármast Kazahsztánnak, nem árt tehát utánanézni, milyen játékost kell majd semlegesíteniük a magyar válogatott védőinek.

Erre szokták mondani: ez a győzelem nem jöhetett volna létre, ha nincs Euzebiusz Smolarek.

A lengyel válogatott ötvenöt percen keresztül csak szenvedett Kazahsztán elleni Eb-selejtezőn, Leo Beenhakker együttese a kapott gól után nem találta a játék ritmusát. És lám, milyen véletleneken múlik egyegy győzelem, a második félidő elején hosszú percekre sötétségbe borult a stadion, az áramszünetet követően pedig Euzebiusz Smolarek megrázta magát, és tíz perc alatt klasszikus mesterhármassal tömte ki a kazahok kapuját.

A támadóra tehát nem árt már most megkezdeni a felkészülést, a szerdai Lengyelország–Magyarország barátságos mérkőzésen ugyanis ő törheti a legtöbb borsot Juhász Rolandék orra alá.

A lengyel játékos igazi csatárklasszis, nemcsak rendkívül robbanékony – a szombati, Málta elleni mérkőzés kapcsán nyugodtan megemlíthetjük – ügyesebb és gólérzékenyebb, mint Michael Mifsud és Andre Schembri együtt.

Euzebiusz Smolarek vállát már születése óta nagy teher nyomta, a már akkor futballistának szánt fiúcskát édesapja ugyanis nem másról, mint a legendás portugál világklasszisról, Eusébióról nevezte el. Az idősebbik Smolarek sosem tagadta, rajong Eusébióért, tisztelte, csodálta, egyszerűen imádta a játékát.

Pedig ha futballtudásról van szó, a saját nevét is nyugodtan adhatta volna fiának Wlodzimierz Smolarek. Nem túlzás, az apa a lengyel labdarúgás egyik legnagyobb alakja: 61 válogatott mérkőzésen 12 gólt lőtt, tagja volt az 1982-es világbajnoki bronzérmes válogatottnak, a négy évvel későbbi vb-n pedig ő lőtte a lengyelek egyetlen gólját – ki másnak, mint az akkor már tíz éve visszavonuló Eusébio utódainak, a portugáloknak.

Abban mindenesetre nyugodtan megegyezhetünk, hogy Euzebiusz Smolarek ugyan kitűnő játékos, de még sokat kell dolgoznia, hogy édesapja nyomdokába léphessen. Pedig a 26 éves lengyel támadó a Hollandiában edzősködő papájának köszönhetően kitűnő alapokat kapott, a Feyenoord futballakadémiáján nevelkedett. Később öt idényt húzott le a rotterdami együttes felnőttcsapatában, kettőt a német Borussia Dortmundban, az idén nyáron pedig a spanyol Racing Santanderhez szerződött. Úgy lett tehát a lengyel válogatott legértékesebb futballistája, hogy hazája bajnokságában egyetlen percet sem játszott.

Azért az ifjabb Smolarek számára is voltak nehéz időszakok: 2002-ben az UEFA rövid időre eltiltotta a labdarúgástól. A vizeletéből vett mintában marihuána maradványát találták (hiába, akkoriban ugye Hollandiában élt a játékos...), szerencséjére azonban olyan csekély menynyiségben volt, hogy ráfoghatta: ő biztos nem élt a tiltott szerrel, talán egy haverja viccelte meg egy marihuánát tartalmazó úgynevezett space cake-kel, azaz füves süteménnyel. Így aggatták barátai öt évvel ezelőtt Euzebiusz Smolarekre a „hasisbombázó” becenevet, egyidejűleg célozva „füves” múltjára és a bődületes lövőerejére.

Lengyelország a FIFA legfrissebb világranglistáján sosem látott magasságokba emelkedett, az előkelő 16. helyen áll, jó esélye van az Európa-bajnoki részvételre is, és ebben elévülhetetlen érdeme van Euzebiusz Smolareknek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik