Euzebiusz Ebi Smolarek portréja

Vágólapra másolva!
2006.06.10. 03:58
Ebi Smolarek 2005 januárjában érkezett Dortmundba, s álomszerűen mutatkozott be, hiszen debütálásakor egy gyönyörű gólt szerzett a Wolfsburg ellen. No de volt is honnan örökölnie tehetségét, hiszen édesapja, Wlodimierz „Wlodek” Smolarek annak idején 60-szoros válogatott labdarúgó volt, megfordult két világbajnokságon és légióskodott az Eintracht Frankfurtban és a Feyenoordban is.
Euzebiusz Lódzban született, de Németországban és Hollandiában töltötte gyermekéveit, így első klubjai a Groesbeek és a Spirit Oudekerk a.d. Ijssel voltak. Innen emelte ki (nem meglepő módon) a Feyenoord, ahol Ebi a szamárlétrákon gyorsan végigszáguldva 19 éves korában került fel a profikhoz. Első szezonjában 25-ször vetették be és három gólt szerzett. Nem volt könnyű dolga, hiszen Peter van Vossen, John-Dahl Tomasson, Kalou, Leandro, Robin van Persie, Johan Elmander és Pierre van Hooijdonk mögött messze ő számított a legtapasztalatlanabb játékosnak.

Ráadásul a 2002-es szezont teljesen ki kellett hagynia, a Sparta Praga elleni felkészülési mérkőzésen ugyanis olyan súlyos térdszalag-szakadást szenvedett, hogy egy egész évét elrabolta a rehabilitáció. Sokáig annak is örült, hogy egyáltalán mankóval tud járni... Amikor 2003 őszén újra játékra jelentkezett, Bert Maarwijk mester Dirk Kuyt párjaként számolt vele, s Smolarek bekerült a válogatottba is, igaz, Tomas Frankowski és Maciej Zurawski miatt általában jobb oldali középpályásként.

Klubjában viszont az új edző, Ruud Gullit érkeztével a kispadra került, fél év alatt mindössze három mérkőzést kapott, így elfogadta a Dortmund ajánlatát. A németeknek Ewerthon sérülése miatt volt rá szükségük, egy fél évre kérték kölcsön Smolareket. Régi-új edzője (hogy, hogy nem) Maarwijk lett, s a lengyel, akár csak édesapja, rögtön első Bundesliga-mérkőzésén a kapuba talált. 750 ezer euróért végleg meg is vásárolták a csatárt a Ruhr-vidékiek, aki decemberre már 11 bajnoki gólnál tartott, a ’Lauternnek idegenben vágva mesterhármast.

Odahaza az Év futballistájává is megválasztották, hálája jeleként tizenegy vb-selejtezőn három gólt lőtt, de Németországban csúnyán kudarcot vallott, egyetlen helyzete sem akadt. Dortmundban is csökkent termelékenysége, így 4.8 millió euróért eladták a Racing Santandernek. Ugyan a La Ligában májusig mindössze négy bajnokin volt eredményes, ám tizenegy Eb-selejtezőn kilenc gólt ért el. A Portugália elleni egyenesen történelmi volt, ugyanis az előző gólt a luzitánok hálójába hazája színeiben édesapja lőtte!

2002-ben cannabis-származékot találtak vizeletében, így el is tiltotta őt két mérkőzésre az UEFA. Smolarek kénytelen volt kihagyni a Feyenoord-Dortmund UEFA-kupa-döntőt, viszont megkapta becenevét: Hasis-bombázó.




00-01 
Feyenoord Rotterdam  
25 
       
01-02 
Feyenoord Rotterdam  
19 
BL
2
0
 
02-03 
Feyenoord Rotterdam  
       
03-04 
Feyenoord Rotterdam  
21 
UEFA
1
0
 
04-05 (jan) 
Feyenoord Rotterdam  
UEFA
4
0
 
04-05 
Borussia Dortmund  
15 
05-06 
Borussia Dortmund  
34 
13 
UEFA
2
0
3.99
07-08 
Borussia Dortmund  
       
07-08 
Racing Santander
34 
       
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma és az elért bajnoki átlag.
Nagy tornák a válogatott színeiben:
2006
világbajnokság
3
0
2008
Európa-bajnokság
0
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik