Orosz papírforma

CH. G. A, M. CS.CH. G. A, M. CS.
Vágólapra másolva!
2007.09.11. 23:33
Címkék

A szlovén válogatott hétfőn lapzártánk után befejeződött mérkőzésen gyakorlatilag már az első negyedben a földbe döngölte a német nemzeti együttest, amelyet ezen a kontinenstornán nehéz csapatként aposztrofálni. A zöld mezes délszláv gárda az első tíz perc után 30–9-re vezetett, és a nagy Dirk Nowitzki (mindössze 16 pontig jutott a meccsen az NBA alapszakaszának MVP-je) is csak ámult és bámult Ales Pipan tanítványainak bemutatóját látván, akik végeredményben 77–47-re nyertek, elsősorban kiváló védekezésüknek köszönhetően (27 százalékos mezőnymutatón tartva a legutóbbi Eb ezüstérmeseit).

„Ez maga volt a katasztrófa. Semmit nem tudok felhozni a mentségünkre” – kesergett Dirk Bauermann, a németek szövetségi kapitánya a lefújás után. Ezzel ellentétben kollégája lelkendezhetett: „Ha valaki az Eb előtt azt mondja, a középdöntő befejezése előtt veretlenek leszünk, kinevetem az illetőt. Márpedig így állunk” – nevetett fülig érő szájjal a kamerába Ales Pipan. Tehette. Övéi ma a csoportelsőségért játszanak Litvániával, míg a németek ki-ki meccset az olaszokkal. A nyolc közé jutásért.

Nagyon nem mindegy.

Mint ahogy nem mindegy az sem, az egyenes kieséses szakaszban ki kivel kerülhet össze. Az oroszok nyilván úgy gondolták, jobb lenne valaki vetélytársul a francia–olasz–német hármasból a legjobb négy közé jutásért, mint az előzetesen kevesebbre tartott, ám a kontinenstornán parádésat alakító Litvánia vagy Szlovénia ellen pályára lépni. A spanyolokat verő, ám az izraeliektől legalább akkora meglepetésre kikapó horvátok pedig mindent beleadtak az amerikai David Blatt kapitány által dirigált riválissal szemben. A 18. percben az Eb-n eddig végig kifogástalanul teljesítő Davor Kus vezérletével a 18. percben 39–32-re vezettek is, ám az oroszok Zahar Pasutyin révén egy perc alatt eltüntették a különbséget. Majd beindult Andrej Kirilenko. A Utah Jazz sztárja, az Eb eddigi második legjobb lepattanózója (9.7 az átlaga) nemcsak a labdák összegyűjtésében serénykedett, hanem nyolc lepattanója mellett 20 pontot is szerzett. Közte azzal a zsákolással, amellyel nem sokkal a lefújás előtt félidőre egy pontra zárkózott, majd azzal a duplával, amellyel a fordulás után a vezetést is átvette az orosz csapat, amely a záró szakasz előtt 60–56-ra vezetett. A negyedik negyedben aztán nekik minden sikerült, a másik oldalon viszont semmi. Így a 13 ezúttal szerencsés számnak bizonyult a vörösök számára (83–70).

A görög válogatottnak nyögvenyelősen indult a portugálok elleni találkozója, a déliek vezettek is az első negyed után (16–17), ám a címvédő elsősorban a Panathinaikosz 205 centis erőcsatára, Demoszthenisz Dikudisz (17 pont, 9 lepattanó) hatékonyságának köszönhetően magabiztosan 85–67-re a maga javára fordította a mérkőzést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik