A mennyország várhat

CH. gáll andrás és pajor-gyulai lászló jelenti Monte-CarlóbólCH. gáll andrás és pajor-gyulai lászló jelenti Monte-Carlóból
Vágólapra másolva!
2007.09.01. 23:50
Címkék
Ha valaki csak a nézőtéren kifeszített transzparenseket böngészte, s egy pillantást sem vetett a játékra, az is maradandó élményekkel távozhatott péntekről szombatra virradóra a monacói II. Lajos Stadionból a Milan– Sevilla (3–1) európai Szuperkupa mérkőzés után. Természetesen valamennyi felirat a kedden elhunyt sevillai játékosra, Antonio Puertára emlékeztette a szemlélődőt.

Az európai Szuperkupa szinte minden mozzanata a Sevilla 22 esztendős korában elhunyt játékosára, Antonio Puertára emlékeztetett. A legmeghatóbb nézőtéri transzparens az alábbi volt: „El cielo puede esperer, tienes que levantar esta copa!” Azaz: „A mennyország várhat, még magasba kell emelned ezt a kupát!”

Sajnos, nem emelhette – a valóságban semmiképpen, de átvitt értelemben sem, mert a Sevilla az utóbbi 15 hónap álomszerű sikersorozata közben először bukott el döntő mérkőzést.

A Milan a második félidőben lefutballozta a pályáról az elmúlt egy hét hányattatásai után kissé tompa – és, érthetően, a hétfői, AEK Athén elleni, idegenbeli BL-selejtező-visszavágóra is tartalékoló – andalúzokat. Persze ha 1–0-s állásnál, a 25. percben Renato berúgja az üres kapuba a labdát… Alessandro Nesta azonban – szerintünk ő volt a meccs hőse, nem a szintén kiválóan futballozó Andrea Pirlo – hatalmas bravúrral, közbevetődve tisztázott, s ezzel a spanyolok el is lőtték minden puskaporukat.

Igaz, a Sevilla már a meccs előtt nyertesnek számított: Daniel Alves a kezdő tizenegyben futott ki a gyepre, s ezzel egyértelművé vált, hogy a Guadalquivir-menti klub megtartotta legnagyobb ászát. A brazil válogatott jobbhátvédjét az átigazolási időszak utolsó pillanatáig – augusztus 31-én 24 óráig – hajszolta a Chelsea, konkrétan Peter Kenyon ügyvezető, aki egész pénteken gőzerővel tárgyalt Rodrival, a kérők által 36 millió euróra (9.3 milliárd forint) taksált brazil sztár ügynökével és Ramón Rodríguez „Monchival”, a Sevilla sportigazgatójával. Azonban José María del Nido, a klub elnöke 45 millió euró (11.7 milliárd forint) alatt szóba sem állt senkivel, így a 15 hónap leforgása alatt két UEFA-kupát, egy-egy Király-kupát, spanyol- és európai Szuperkupát, továbbá a brazil válogatottal Copa Américát elnyerő zseniális jobbhátvéd maradt ott, ahol eddig volt: Sevillában.

A találkozó után az öltözőlépcsőn felbukkant Ronaldo, a Milan világhírű brazil centere, aki állítólag szépen lefogyott. Nos, ugyanolyan gömbölyded volt, mint Real-játékos korában, ellenben a haja kinőtt – alig lehetett ráismerni.

„Ronaldo még lábadozik, de hamarosan pályára lép, meglátják, remek szezonja lesz” – mondta kérdésünkre csatáráról Carlo Ancelotti, a Milan vezetőedzője, aki 2003 után (akkor a Porto volt az „áldozat”) újból Szuperkupa-győzelemre vezette a lombardokat.

Az olasz mester egyébként azt hangsúlyozta, hogy igazi profi csapatként odatették magukat a meccsen, de ezen az estén nem ez volt a lényeg.

„Egy olyan szupercsapatot, mint a Milan, csak akkor győzhet le a Sevilla, ha valamennyi játékosa a csúcson van. Ezen az estén – érthető okok miatt – ezt nem mondhattuk el magunkról, a lelki és fizikai fáradtság az utolsó húsz percre nagyon kijött a csapaton” – magyarázta Juande Ramos, a Sevilla mestere, aki csak egyetlen pillanatra jött ki a sodrából: amikor egy angol újságíró kérdezni merészelte tőle, hogy is volt ez a flört a Tottenhammel?!

„Nagyon csodálkozom, hogy ebben a hangulatban nem ideillő kérdéssel rondít bele az este méltóságteljes hangulatába. Ha a Szuperkupa-mérkőzéssel kapcsolatban nincs kérdése, akkor kérem, ilyesmivel ne idegesítsen...” – oktatta ki a valóban udvariatlan kollégát a Sevilla szakvezetője, akinek az ingerültsége talán annak is szólt, hogy nem vált valóra a nagy álom, hiszen a Szuperkupát az AC Milan szerezte meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik