Átigazolási csúcs a Lokinál (1.)

BENKŐ GÁBOR, KEMÉNY KRISTÓFBENKŐ GÁBOR, KEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.07.19. 23:33
Címkék
Péntek este két mérkőzéssel elkezdődik a 2007–2008-as magyar bajnokság. Ennek apropóján készítettünk egy összeállítást az átigazolási pénzekről. A Debrecen Dorge Rostand Kouemaháért kalkulációnk szerint hatvamillió forintot utalt a Tatabányának, így a klub a kameruni támadónak köszönheti az életben maradást. Ennél meghökkentőbb, hogy bevallottan mindösszesen négy futballistáért fizettek a csapatok.

Nagy volt a mozgás a magyar játékospiacon: a nyáron több klub is jelentős erősítésbe kezdett, és súlyos pénzeket fizetett egy-egy labdarúgóért, de néhány olyan egyesület is változtatott módszerén, amely korábban arról volt híres, hogy saját nevelésű játékosra építi csapatát, ám ezúttal frissen szerződtetett labdarúgókkal vág neki a pénteken induló szezonnak.

A gond csupán az, hogy hivatalos összegeket – a Diósgyőr kivételével – nem kaptunk. Ennek a felesleges titkolózásnak az egyik ügyvezető szerint pusztán a megszokás az oka,mivel a magyar futballtársadalom így szocializálódott...

No, azért mi utánajártunk a pénzügyeknek.

Természetesen a nagyobb költségvetéssel működő klubok kerete bővült jelentősebben, így a sorozatban harmadik bajnoki címét ünneplő DVSC-TEVA áldozott nagyobb összeget új szerzeményekre: Dorge Rostand Kouemaha megszerzése nemcsak a nyári időszak slágerátigazolása volt – az eladásából befolyó pénz egyben a Tatabánya első osztályú indulásának fedezete lett. A kameruni támadó információink szerint hatvanmillió forint körüli összegért került a Lokihoz, így a súlyos anyagi problémákkal küzdő Bányász megmenekült a csődhelyzettől.

ETO: a jó szereplés sok pénzbe kerülhet

A trónfosztásra készülő Újpest sem tétlenkedett, és több, magyar szinten kimagasló tudású játékossal egyezett meg. A legtöbben talán a Győr szereplésére lesznek kíváncsiak, amely klub – bár nem hagyott fel korábbi szisztémájával, s továbbra is több fiatalt épít be felnőttcsapatába – inkább a rutinosabb, tapasztaltabb labdarúgók érkezését favorizálta.

„Szó sincs arról, hogy feladtuk a fiatalítást, az első keretben továbbra is több saját nevelésű, utánpótláskorú játékos található – mondta Klement Tibor, az ETO ügyvezető igazgatója. – A nyáron szerződtetett labdarúgók közül is jó néhányan a fiatalabb generációt képviselik, bár kétségtelen, a télen igazolt Böőr Zoltán és Bojan Brnovics, valamint a nyáron érkező Nikolov Balázs és Igor Bogdanovics a rutinosabb futballisták közé tartozik. Posztokra igazoltunk, és általában olyan játékosokkal állapodtunk meg, akiknek lejárt a szerződésük az előző klubjuknál. Jobban szeretnénk szerepelni, mint az elmúlt években, és ehhez erősítésre volt szükség, ez pedig pénzbe kerül...”

Bár Diósgyőrött is sokat áldoztak – a főleg Afrikából érkező – légiósokra az elmúlt években, a kiadott milliók jó befektetésnek bizonyultak, hiszen ezúttal is sikeresen túladtak egy-két náluk befutott labdarúgón. Ám éppen ezért megszokott már, hogy a DVTK ősszel sokkal eredményesebben szerepel,

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik