Fernando Rubén Gago

Vágólapra másolva!
2007.03.23. 23:41
nemzetisége:
argentin
19/0
születési hely:
Ciudadela
ideje:
1986.04.10.
pozíció:
középső védekező középpályás
magassága:
178 cm
súlya:
65 kg
korábbi klubjai:
Parque, Boca Juniors
sikerei:
argentin bajnok (2005, Apertura, 2006, Clausura), spanyol bajnok (2007, 2008), spanyol Szuperkupa-győztes (2008), Dél-Amerika Kupa-győztes (2005), Dél-Amerikai Kupagyőztesek Kupája-győztes (2004, 2005), Copa America-ezüstérmes (2007), olimpiai aranyérmes (2008), U-17-es vb-bronzérmes (2003), U-21-es világbajnok (2005), harmadik az Év játékosa Dél-Amerikában-szavazáson (2006), az Év csapatának tagja Dél-Amerikában (2006)


"Redondo utódja megérkezett a Santiago Bernabéu-stadionba!" - örvendezett a Real Madrid hivatalos honlapja 2006 végén Fernando Gago bemutatásakor. A megelőlegezett bizalom egy kőkemény, maga- és labdabiztos, kiváló erőnléttel rendelkező argentin ifjúnak szólt, aki teljesítménye és keresztneve mellett lányos arcával és hosszú hajával is erősen emlékeztet a gárda legendás 5-ösére.

Fernando Rubén Gago 1986-ban született Ciudadelában, Buenos Aires egyik külvárosában, s abban a Club Parque nevű kis csapatban kezdett el futballozni, ahol Redondo és Esteban Cambiasso is megtette első stoplis lépéseit. Egy statisztikus igazán kiszámíthatná, mekkora a valószínűsége annak, hogy egy piciny argentin egyesület három világklasszis védekező középpályást is ad a Real Madridnak, ráadásul bő egy évtizeden belül! Persze egészen épkézláb játékmestereket is képeznek arrafelé, gondoljunk csak a szintén ott felnövő Juan Roman Riquelmére. Hősünk tízesztendős korában igazolt a Boca Juiorshoz, itt vette fel a Gago nevet, de csapattársai csak Szépfiúként (Pintita) becézgették. A serdülő és az ificsapat erősségeként rendszeresen tagja volt az argentin utánpótlás-válogatottaknak, 2003-ban például U-17-es vb-bronzérmes lett az Albicelestével. Klubjában 18 esztendős korában mutatkozott be a felnőttek között a Quilmes elleni bajnokin, s érett játékának köszönhetően bent is ragadt a "Torkolat" kezdőjében, bár az igazi áttörést 2005 hozta meg számára.

A sárga-kékeknél - önbizalma megerősödésével párhuzamosan - az irányításból is egyre inkább kivette részét, dinamizmusa, játékintelligenciája és mentalitása miatt sokan Guardiolához hasonlították őt. Sokkal jobban kiveszi részét a támadásokból, mint Fernando Redondo, szinte az összes labda átfolyik rajta, bátran közelíti meg a 16-ost is. "Gago az a fajta labdarúgó, akit mindig betennék a csapatomba. Középpályás játékom minden jegyét felfedezhettem benne. Gyorsan és felemelt fejjel futballozik, így kiválóan olvassa a játékot" - mondta róla maga a nagy Redondo. "A legjobb védekező középpályások egyike, sosem szabadna kihagyni a válogatottból" - áradozott róla minden argentinok kisistene, Diego Maradona. (Aki nemrégiben egyébként Mascheranóról is szinte ugyanezt mondta.) Mármint a felnőtt válogatottból, hiszen az U-21-eseket már kinőtte, sőt, alig 19 évesen lett világbajnok lett a Messi-Ustari-Agüero-Paletta-Zabaleta-féle vonulat oldalvizén.

2006-ra nyilvánvaló lett, hogy "Argentína legjobb 5-öse" nemsokára Európába igazol - még ha a németországi világbajnokságon nem is volt a keret tagja a már említett Mascherano és Cambiasso miatt. Igaz, nagyon erős konkurenciával kell Gagónak szembenéznie, hiszen Demichelis, Scaloni, Coloccini, Duscher és Burdisso is képes posztján játszani, természetesen válogatott szinten. Meg is indult érte a harc, s először a Real Madrid lépett, ám 10 millió eurós ajánlatukat még visszautasította a Boca Juniors elnöke, Mauricio Macri, mondván, Gago 2007-ig nem megy sehová. Ezután a Milan is érdeklődött Gago és a River csatára, Higuaín iránt, ám a milánóiak átigazolási tótumfaktuma, Ariedo Braida hamar feladta a küzdelmet: "Ezek a fiúk csakis a Realba akarnak menni!". 2006 novemberében - bár a pletykák szerint a Barcelona és a Chelsea is "bemozdult" - nyélbe üttetett az üzlet a Boca és a Real között: 20.4 millió euró (más források szerint 26.3 millió) ellenében Gago 2013-ig írhatott alá a madridiakhoz.

"Bár jól érezte magát nálunk Gago, mégis nehéz lett volna azt mondanom neki, hogy maradjon itt" - mondta Macri presidente. Gago is elővette a szabványnyilatkozatok kézikönyvét: "Hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy a világ legjobb klubjában futballozhatok. Ez azt jelenti, hogy kiváló játékos vagyok, egyben motivál arra, hogy az is maradjak. A Real Madridban játszani maga az álom. Bálványom, Redondo is futballozott itt, s én mindig őt akartam követni. Nagy célokat kell itt elérnünk, ezt kell segítenem a lehető legjobb formában játszva - akár csak a Bocával, a Madriddal is szeretnék minél több trófeát begyűjteni" - nyilatkozta a ceremónia után. Az argentinra hatalmas nyomás és feladat várt a Los Merengues színeiben, hiszen az irányításból is ki kell vennie részét az "új Redondónak", ráadásul a drukkerek türelmét négy év sikertelensége alaposan korrodálta, így nem volt sok ideje a beilleszkedésre. Gago január 7-én a Depor ellen vereséggel és bűnrossz produkcióval mutatkozott be új klubjában, de ezután javuló formájának köszönhetően beverekedte magát Capello kezdőjébe.

Bár a két spanyol gigásznál mostanában nem jártak sok sikerrel az argentinok (Solari, Samuel, Sorín, Riquelme, Cambiasso, Maxi Lopez, Esnaíder és Saviola sem aratott osztatlan sikert), de Gago madridi esélyeit nagyban növeli, hogy közvetlen elődjei, Pablo Garcia és Thomas Gravesen játékintelligenciáját borzalmas sértés lenne még csak összehasonlítani is az övével; s jelenlegi riválisainál, Emersonnál és Diarránál jóval többet tud hozzátenni a csapatjátékhoz.





04-05 
Boca Juniors
15 
     
05-06 
Boca Juniors
34 
     
06-07 
Boca Juniors
37 
     
06-07 
Real Madrid
13 
BL
2
0
07-08 
Real Madrid
31 
BL
6
0
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma és az elért bajnoki átlag.
Nagy tornák a válogatott színeiben:
2007
Copa America
4
0
2008
olimpia
6
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik