Nem hagyták a végére

Szabó Gábor, Józsa CsongorSzabó Gábor, Józsa Csongor
Vágólapra másolva!
2007.02.18. 01:24
Címkék
A magyar férfi vízilabda-válogatott a második negyedben faképnél hagyta a németeket, és biztos győzelmet aratva már megnyerte a kolozsvári nemzetközi tornát.

A belgrádi Európa-bajnokságon emlékezetes találkozón 20–10-re páholtuk el a németeket, már-már megsajnálva az ellenfél kapusát, az idén 39. életévét betöltő Alexander Tchigirt. Ekkora gólzáporra nem számítottunk Kolozsvárott, ám arra igen, hogy megint biztosan győzzük le Hagen Stamm együttesét.

Nem aggódtunk amiatt sem, hogy a rivális kétszer vezetett az elején, hiszen Biros Péter éles szögből a hosszú sarokba küldött labdájával már nálunk volt az előny (3–2), és bár Heiko Nossek emberelőnyben még egyenlített, ismét távolodtunk a német gárdától. Varázslatos fórmegjátszásnak köszönhetően Gór-Nagy Miklós találatával a második negyedre 4–3-mal készültünk, és szép fokozatosan elhúztunk 7–3-ra. Rossz passzt követő lefordulás végén Szívós Márton volt a végrehajtó, aztán 3–2-es megúszást követően Biros Péter táncoltatta meg Tchigirt, és ejtett a hosszúba, majd két emberelőny elrontása után (azért mi is kivédekeztünk két hátrányt!) Kiss Csaba tálalt a saját térfeléről a remetei magányában feltűnő Varga Dánielnek, aki hibátlanul fejezte be az akciót. Feltűnt, hogy az ellenfél nem tudta fegyverként alkalmazni kedvenc taktikai elemét, a centerek megjátszását, mert remekül fogtuk a kapu előtt erőlködő csatárt.

Az ötperces szünetet követően Tchigir azt hitte, védőtársa elsüllyeszti Molnár Tamást, ezért kiúszott a labdáért, ám Molnár a felszínen maradt, és kézbe véve a Mikasát az üres kapuba lőtt. Nem sokra rá kontrafault után fordulhattunk le, Varga Dániel körülnézett, mi a helyzet bent – aztán a bal oldalról a léc alá bombázott. Már öt góllal vezettünk (9–4), de nemcsak ennek örülhettünk, hanem a húszéves Baksa László sokadik remek hárításának is. A szép játék megmaradt az utolsó negyedre is, és csak egy kicsit bántuk, hogy két ziccerünk is kimaradt. Az orosz Kazany centere, Thomas Schertwitis szép csavarja tapsot érdemelt, mint ahogy Szívós csele a bal szélen, amely után Schlotterbeck ötméterest érően állította meg. Benedek Tibor értékesítette a büntetőt, a végeredményt pedig Marko Savic állította be.

A négygólos sikerrel a tornagyőzelmet is megszerezte Kemény Dénes együttese, amely az őt beérni már nem tudó románokkal játszik vasárnap. Bár – matematikailag – a horvátok végezhetnek velünk azonos pontszámmal, egymás ellen mi vagyunk a jobbak. Tehát mérget vehetünk az első helyre.

Mestermérleg
Kemény Dénes, a magyarok kapitánya

Hagen Stamm, a németek kapitánya
Mérges vagyok, mert csak előnyeinket tudtuk jól kihasználni, akciógólok tekintetében gyengének bizonyultunk.

15 millió magyarért

Még a görögök elleni kiütéses siker (10–3) délutánján közönségtalálkozón vett részt Kemény Dénes szövetségi kapitány és három játékos, Benedek Tibor, Molnár Tamás és Kiss Gergely. A Krónika című lap és a Kolozsvári rádió szervezte fórumon a világverő magyar válogatott kialakulása és a pekingi olimpiára történő felkészülés volt a fő téma, de beszámoltak a pólósok kabaláikról is. Kiss Gergely például elmondta, hogy éppen a kolozsvári viadal előtt vesztette el szerencsehozó tárgyait, így például egy kis labdát. Arra a felvetésre, hogy a határokon túl élő magyarok is szorítanak a csapatért, Kemény Dénes azt mondta: tudják, hogy nem tíz-, hanem tizenötmillió magyarért dolgoznak. A találkozó végén mindenki kérdezhetett, és közös fotók készültek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik