A vád: az edző a vezetők ellen hangolta játékosait

Zombori András,Á. L.Zombori András,Á. L.
Vágólapra másolva!
2006.12.22. 23:55
Címkék
Immár tényként jelenthető ki, véget ért egy működőképesnek hitt kapcsolat: az Újpest FC klubvezetősége pénteken úgy döntött, azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással elbocsátja Valére Billen vezetőedzőt – többek között azért, mert a tréner a klubvezetők ellen hangolta a futballistákat.
Valére Billen nem adja meg magát, bizonyítani akarja, hogy korrekt volt
Valére Billen nem adja meg magát, bizonyítani akarja, hogy korrekt volt
Valére Billen nem adja meg magát, bizonyítani akarja, hogy korrekt volt
Valére Billen nem adja meg magát, bizonyítani akarja, hogy korrekt volt
Valére Billen nem adja meg magát, bizonyítani akarja, hogy korrekt volt
Valére Billen nem adja meg magát, bizonyítani akarja, hogy korrekt volt

Ha azt vesszük, hogy az Újpest FC a 2005–2006-os bajnokságban az utolsó fordulóban bukta el a bajnoki címet, az idei őszt követően pedig máris 12 pontos hátrányban van az éllovas MTK-val szemben, akkor talán érthető, a Megyeri úti klub elöljárói miért döntöttek a változtatás mellett. Más a helyzet, ha esetleg abból indulunk ki, hogy az együttes játékerőben jelenleg bizony messze elmarad attól a szinttől, amelyet 2006 első felében képviselt. Hogy miért?

Nos, az akkori alapcsapatból Füzi Ákos a teljes idényt kihagyta sérülés miatt, a 19-szeres válogatott Vanczák Vilmos Belgiumba szerződött, Vlaszák Géza Ciprusra igazolt, a gólkirály Rajczi Péter az egész nyarat csapatkereséssel töltötte, és bár végül maradt Újpesten, meg sem tudta közelíteni korábbi formáját, a csapatkapitány Tóth Norberttel menet közben bontottak szerződést. Ugyanakkor a helyettük, illetve helyükön játszó fiatalok lényegesen gyengébb játékerőt képviselnek, mint a nevezettek. Ebből a megközelítésből a 12 pontos hátrány már nem is tűnik olyan soknak…

Persze teljesen mindegy, hogy a kívülállók miként ítélik meg az Újpest őszi produktumát, a lényeg ugyanis az, hogy a futballcég tulajdonosai és a vezetők mit gondolnak minderről. Márpedig ők úgy döntöttek, hogy a jelenlegi helyzetben Valére Billennek mennie kell.

Természetesen megkerestük Kovács Péter tulajdonost, árulja el, miért bocsátották el azonnali hatállyal Valére Billent, ám ő azt mondta, nem szeretne semmit sem hozzátenni ahhoz, ami a klub honlapján olvasható a történtekről. Sajnálatos, hogy így van, a weboldalon ugyanis súlyos vádakkal illetik a belga szakembert, és talán nem lett volna baj, ha a sportvezető bővebben kifejti, mit takar egy-egy minősítés.

A klubvezetőségnek az említett fórumon olvasható értékelése szerint Valére Billen több alkalommal nem tartotta be a feladatköréből adódó szakmai és adminisztratív kötelezettségeit, egyes játékosokat a vezetőség ellen hangolt, illetve arra próbált rábírni, hogy ne Újpesten folytassák pályafutásukat, hanem igazoljanak külföldre. Magatartásával a tréner súlyosan megsértette a klub sportszakmai és gazdasági érdekeit, méltatlanná vált a vezetőedzői tisztség betöltésére, ezért felajánlották számára a közös megegyezéssel történő szerződésbontást. Ezt Valére Billen szóban elfogadta, utóbb mégsem ment bele az egyezségbe, ezért következett a már említett azonnali hatályú, rendkívüli felmondással történő elbocsátás.

Most felvethetnénk, vajon mit takar az, hogy Valére Billen nem tett eleget az adminisztratív kötelezettségének (talán nem készített írásos beszámolót a mögöttünk hagyott idényről…), vagy hogy egyes játékosokat arra próbált rábírni, igazoljanak külföldre (esetleg az általa ismert fiatal tehetségeknek tanácsolta azt, szerződjenek inkább az általa jól ismert belga csapatokhoz…), de felesleges találgatni. Újpesten a részleteket belső ügyként kezelik, ám ígérik, még az idén megnevezik az új vezetőedzőt.

Erre a legnagyobb esélye az utánpótlással foglalkozó Urbányi Istvánnak lehet.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
----
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik