A lebukott kapus jó kapus

MISUR TAMÁSMISUR TAMÁS
Vágólapra másolva!
2006.05.16. 01:36
Hétfő délután fél hatkor Marcello Lippi, az olasz válogatott szövetségi kapitánya bejelentette, hogy mely játékosokkal vesz részt a németországi világbajnokságon. A 23-as lista nem tartalmaz meglepetéseket.
Ott találjuk Gianluigi Buffont, a Juventus kapusát, akinek a nevét az elmúlt hetekben összefüggésbe hozták a bundabotránnyal, de szombat délelőtt vallomást tett a torinói ügyészségen (további részletek a 16. oldalon). A másik két kapus Marco Amelia és Angelo Peruzzi (azaz egy fiatal és egy rutinos portás) lesz, így a kerettagságban reménykedő Morgan De Sanctis (Udinese) és Christian Abbiati (Juventus) otthon maradt.

A védelemben nincs meglepetés, hiszen Christian Panucci kimaradása semmiképpen sem számít annak. Lippi itt minden posztra két embert visz: a Zaccardo, Nesta, Cannavaro, Zambrotta kvartett szinte egyenértékű az Oddo, Barzagli, Materazzi, Grosso négyessel. A középpályán még kevesebb a meglepetés, az utolsó ,,utazó” helyet a palermói Simone Barone ,,csípte” el a parmai Massimo Marchionnival szemben.

A csatársorból hiányzik a sérült Bobo Vieri, valamint Antonio Cassano, aki csalódást okozott a Real Madridnál, továbbá a tavalyi gólkirály (és az idén is 20 találatig jutó) Cristiano Lucarelli, aki pedig véleményünk szerint hasznosabb tagja lett volna a keretnek, mint az udinei Vincenzo Iaquinta. A többi támadó csupa extraklasszis, jobbára rutinos játékos: Alex Del Piero, Alberto Gilardino, Pippo Inzaghi, Luca Toni, Francesco Totti.

Ha klubok szerint vizsgáljuk a keretet, a prímet a Juve és a Milan viszi 5-5 játékossal, míg a bajnoki 8. helyezett Palermót négyen képviselik. Aztán a Roma jön hárommal, a Lazio kettővel, míg a Fiorentina, a bajnoki harmadik Inter, a Livorno és az Udinese 1-1 futballistát delegál a vb-re.

A 23 tagú kerettel edz június 2-ig négy tartalék is: De Sanctis kapus (Udinese), valamint Bonera és Marchionni (Parma), továbbá Semioli (Chievo).

A válogatott játékosai május 22-én vonulnak be a covercianói edzőtáborba, ahol előbb nyolc napon át tréningeznek, majd elutaznak Svájcba, ahol május 31-én (Genfben) Svájccal, június 2-án (Lausanne-ban) Ukrajnával mérkőznek meg. Ezt követően a játékosok rövid pihenőt kapnak, majd Covercianóban fejezik be a felkészülést a vb-re, amelyen a csoportkörben Csehországgal, az Egyesült Államokkal és Ghánával találkoznak.

Az olasz vb-keret
Kapusok: Marco Amelia (Livorno), Gianluigi Buffon (Juventus), Angelo Peruzzi (Lazio); hátvédek: Andrea Barzagli (Palermo), Fabio Cannavaro (Juventus), Fabio Grosso (Palermo), Marco Materazzi (Internazionale), Alessandro Nesta (Milan), Massimo Oddo (Lazio), Cristian Zaccardo (Palermo), Gianluca Zambrotta (Juventus); középpályások: Simone Barone (Palermo), Mauro German Camoranesi (Juventus), Daniele De Rossi (Roma), Gennaro Ivan Gattuso (Milan), Andera Pirlo (Milan), Simone Perrotta (Roma); csatárok: Alessandro Del Piero (Juventus), Alberto Gilardino (Milan), Vincenzo Iaquinta (Udinese), Filippo Inzaghi (Milan), Luca Toni (Fiorentina), Francesco Totti (Roma).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik