Mínusz egy tizenegyes, de sebaj

GYENGE BALÁZS jelenti LisszabonbólGYENGE BALÁZS jelenti Lisszabonból
Vágólapra másolva!
2006.03.29. 23:19
Címkék
A Benfica–Barcelona BL-negyeddöntő lefújása után nem lehetett olyan portugál emberrel találkozni, aki ne lett volna elégedett a gól nélküli döntetlennel, igaz, olyannal sem, akit ne bosszantott volna Steve Bennett játékvezető hibája. Az angol bíró a második félidő derekán nem adott meg egy büntetőt a Benficának, ráadásul korábban is volt már egy gyanús szituáció a spanyol tizenhatoson belül. Ennek ellenére Ronald Koeman, a lisszaboniak vezetőedzője a sajtótájékoztatón józanul elemezte a meccset.
Ronald Koeman szerint csapatának csak akkor van esélye Barcelonában, ha megismétli a második félidôben mutatott produkcióját
Ronald Koeman szerint csapatának csak akkor van esélye Barcelonában, ha megismétli a második félidôben mutatott produkcióját
AFP
Ronald Koeman szerint csapatának csak akkor van esélye Barcelonában, ha megismétli a második félidôben mutatott produkcióját
Ronald Koeman szerint csapatának csak akkor van esélye Barcelonában, ha megismétli a második félidôben mutatott produkcióját
Ronald Koeman szerint csapatának csak akkor van esélye Barcelonában, ha megismétli a második félidôben mutatott produkcióját
AFP
Ronald Koeman szerint csapatának csak akkor van esélye Barcelonában, ha megismétli a második félidôben mutatott produkcióját
– Mennyire elégedett a látottakkal?
– Teljes mértékben, mert a második félidőben már a saját játékunkat mutattuk be – kezdte az egykor a Barcelonában futballozó Ronald Koeman. – Az első félidőben számomra érthetetlenül idegesen és nyugtalanul játszottunk, rengeteg labdát elveszítettünk, így a Barcelona kényelmesen alakíthatott ki nagy helyzeteket a kapunk előtt. A fordulás után ugyan a vendégek továbbra is lendületben maradtak, de akkor már mi is felvettük a ritmust, és nyílt harcot folytattunk. Simao, Miccoli, valamint Geovanni előtt lehetőség is adódott, és ne feledjük, a játékvezető elvett tőlünk egy tizenegyest is. A Barca jobb volt, de az eredmény ettől még nulla nulla lett.

– Hisz abban, hogy a Benfica nyerhet Barcelonában?
– Mindenképpen, hiszen a labdarúgásban minden megtörténhet. A bravúrhoz viszont sokkal nyugodtabban kell játszanunk, mert a Barcelona kiváló csapat, a legtöbb esetben megbünteti az ellenfél hibáit. A gól nélküli döntetlennel még nyitott a továbbjutás kérdése, de a sikerünkhöz legalább úgy kell szerepelnünk a Camp Nouban, mint a Luzban a második félidőben. A Liverpool ellen is nyertünk idegenben, igaz, az angoloknak nem olyan erős a támadósoruk, mint a katalánoké.

– Kommentálná a játékvezető ténykedését?
– A bíró többségében jó döntéseket hozott. Nem volt könynyű feladata, hiszen az olyan játékosok, mint Eto’o, Ronaldinho vagy Deco nagyon jók az egy az egy elleni szituációkban, és ilyenkor el kell tudni dönteni, hogy az illetőt szabályosan vagy szabálytalanul állították-e meg. Az egyetlen hibáját akkor követte el, amikor nem fújta be nekünk a jogos tizenegyest, hiszen Motta egyértelműen kezezett a saját tizenhatosán belül. Attól tartok, ha a jövő héten a mi kapunk előtt történik hasonló eset, azt befújják.

– Moretto kapus az első félidőben nagyon idegesnek tűnt, több kapitális hibát is elkövetett. Beszélt vele a szünetben?
– Minden futballistám, beleértve Morettót is, tisztában volt vele, hogy idegesen játszott. Persze, ha Barcelona kaliberű csapat ellen rendszeresen eladjuk a labdát a középpályán, akkor jelentős zűrök alakulhatnak ki a kapunk előtt. Tény, Moretto időnként hajmeresztő dolgokat művelt, de az első félidőben a mezőnyjátékosok sem álltak a helyzet magaslatán. Ezért nem csupán a kapusunkkal, hanem az egész csapattal beszéltem.

– Korábban azt mondta, Ronaldinhóra nem állít külön őrzőt, ennek ellenére Ricardo Rocha szinte árnyékként követte a brazilt, igaz, zsebre tette a Barca támadóját. Megismétli az emberfogást a Camp Nouban is?
– Először is, Ronaldinhót nem lehet zsebre tenni, mert mindig képes egy váratlan megoldásra, egy trükkre, egy cselre, amellyel becsapja őrzőjét. Ricardo Rochának sem kizárólag a brazil semlegesítése volt a feladata, viszont tény, nem sok levegőt hagyott neki. Mivel jól működött az emberfogásos taktikánk, Barcelonában is hasonlóval próbálkozunk majd. Rocha mellett még kiemelném Betót, aki Decót felügyelte. A barcás lecserélése önmagáért beszél.

– Mennyi esélyt lát a továbbjutásra?
– Nem rossz eredmény, amit elértünk, hiszen nem kaptunk gólt, ami talán a legfontosabb a kieséses rendszerben. Ugyanakkor a saját érdekünkben realistának kell lennünk: a Barca erősebb csapat, mint a miénk, és ha eddig negyven százalékot adtam magunknak, akkor ez az esély most kicsit csökkent. Ha a Camp Nouban az első félidőben mutatott játékunkkal rukkolunk ki, kiesünk, ha a második félidei produkciónkkal, akkor lehet esélyünk.

---- A Barcelonát gardírozó Frank Rijkaard alig tíz percig tartó sajtótájékoztatóján legalább fél tucatszor hangzott el, hogy „a párharc még nincs lefutva”, bár a holland szakvezető elégedettnek tűnt.

– Hogyan elemezné a mérkőzést?
– Sajnos egyetlen góllal sem tudtuk nyomatékosítani a fölényünket – válaszolta Frank Rijkaard. – A helyzetek kihagyásában jeleskedtünk, igaz, a gyep állapota nem segítette a technikás játékunkat. A párharc ugyan még nincs lefutva, de azért döntetlennel hazamenni nem rossz.

– Egyetért azzal, hogy Ronaldinhót mintha leszedték volna a pályáról?
– Elismerem, nem ez volt Ronaldinho legjobb mérkőzése, elsősorban azért, mert a Benfica védelme jól dolgozott. Így is kialakított egy-két lehetőséget, viszont mi mindig csapatban gondolkodunk: együtt nyerünk, együtt veszítünk.

– Mi a véleménye Thiago Motta kezezéséről?
– Mindig a játékvezetőnek kell meghoznia a döntést. Lehet, hogy tizenegyes volt, de mivel a bíró nem fújta be, feltehetőleg nem ítélte szándékosnak.

– Mennyi esélyt lát csapata továbbjutására?
– Szerintem egyenlőek az esélyek. Tisztában vagyunk vele, hogy a Benfica kiejtette a Liverpoolt, mégpedig úgy, hogy az Anfield Roadon nyert, tehát nem vehetjük félvállról a visszavágót. Nagy meccsre számítok a Camp Nouban. ---- Ricardo Rocha
„Ronaldinho gratulált a meccs végén, ennél nagyobb elismerésre nincs is szükségem, elvégre nem mindennap dicséri meg az embert a világ legjobbja. Nagyon kemény meccs vár ránk Barcelonában, de bízom benne, hogy betalálunk, és akkor minden megeshet.”

Simao Sabrosa
„A szerencse egyik csapat mellé sem állt, de még minden nyílt a visszavágó előtt. Százötvenes pulzusszámmal játszottunk, Barcelonában sem lesz másképp. Kár a meg nem adott tizenegyesért.”

Moretto
„Nem voltam ideges, a hibáimat a gyep egyenetlensége okozta. Sőt úgy érzem, amióta a Benficához szerződtem, ez volt a legjobb mérkőzésem. A közvetett szabadrúgást sem ítéltem volna meg, hiszen Anderson mentését nem lehet szándékos hazaadásnak minősíteni.”

Ronaldinho
„Gratuláltam Ricardo Rochának, mert szívvel-lélekkel játszott. Megszoktam már, hogy a védők nem hagynak levegőhöz jutni, de ezúttal kifejezetten fulladoztam. Sajnálom, hogy nem találtunk be, mert jól játszottunk, de biztos vagyok benne, hogy kivívjuk a továbbjutást.”

Thiago Motta
„Nem volt tizenegyes, egyetlen futballista sem játszik testhez szorított kézzel, már csak az egyensúly megőrzése érdekében sem. Gyorsan jött a labda, nem volt időm elhúzni a kezemet.”

Samuel Eto’o
„Számtalan helyzetet dolgoztunk ki, de egyet sem értékesítettünk. Otthon ezen kell változtatnunk, különben kieshetünk. Azért bizakodva várjuk a viszszavágót.” ---- A BOLA (portugál)
„Én láttam, te láttad, ő nem látta” – ez a legnagyobb portugál sportlap főcíme, amely Steve Bennett játékvezető tévedésére utal, a bíró ugyanis a 71. percben Thiago Motta kezezésekor nem fújta be a jogos tizenegyest. Az újság a tudósításban sem kíméli az angolt: „A bíró nem adta meg a tizenegyest, pedig Motta kezezését még a nemzetközi űrállomásról is szabad szemmel lehetett látni.”

O JOGO (portugál)
A sportújság a portugál szurkolók véleményét vetette papírra: „Nagyszerű második félidőt produkált a Benfica, miután Miccoli új lendületet vitt a támadásokba. A piros-fehérek közel álltak a gólszerzéshez, de így is minden nyitva áll a visszavágó előtt. Ricardo Rocha leradírozta Ronaldinhót.”

RECORD (portugál)
A lap optimista hangon elemzi a találkozót: „A Benfica lerángatta a földre a katalán isteneket. Igaz, hogy az ellenfél jobb játékerőt képvisel, de a Camp Nouban így is van remény.”

EL MUNDO DEPORTIVO (spanyol)
„A balszerencse kibabrált a Barcával, amely az első félidőben azt csinált, amit akart, de amelynek össze kell kapnia magát, hogy a Camp Nouban nem érje meglepetés” – hitetlenkedik a barcelonai lap.

SPORT (spanyol)
„Micsoda igazságtalanság!” – kiáltja világgá a másik barcelonai sportújság, amely szerint a gránátvörös-kékek „megkegyelmeztek” a Benficának. „Egy gárda nem sokszor hagy ki ennyi tiszta helyzetet. A portugálok a csodával határos módon úszták meg a kedd estét” – írja a szaklap.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik