Már nincs mit veszteniük

S. J., V. GY.S. J., V. GY.
Vágólapra másolva!
2005.12.11. 01:04
Címkék
Nem kell irigyelni a Pick-Szegedet a hét végi spanyol kirándulásáért. Kovács Péter edző gárdája úgy utazik a BL-döntős és Szuperkupa-győztes Ciudad Real otthonába, hogy egygólos hátrányban várja a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő vasárnapi visszavágóját.
A szegedi Ratko Djurkovics (kékben) átélt néhány torokszorító pillanatot
A szegedi Ratko Djurkovics (kékben) átélt néhány torokszorító pillanatot
Mirkó István
A szegedi Ratko Djurkovics (kékben) átélt néhány torokszorító pillanatot
A szegedi Ratko Djurkovics (kékben) átélt néhány torokszorító pillanatot
A szegedi Ratko Djurkovics (kékben) átélt néhány torokszorító pillanatot
Mirkó István
A szegedi Ratko Djurkovics (kékben) átélt néhány torokszorító pillanatot

A szegedi közönségen igazán nem múlott. Kedd este úgy ünnepelte a Pick-Szegedet, mintha győzelemmel zárta volna a BL-nyolcaddöntő első összecsapását. Holott az időn túli szabaddobásból (Siarhei Rutenka talált a kapuba) kapott balszerencsés gól (31–32) már előrevetítette: a vasárnapi visszavágón a világ jelenlegi legjobb csapatának tartott Ciudad Real az esélyes a továbbjutásra.

A Pick-Szegedet a tisztes helytállás mellett még két nevezetes jubileum lehetősége sarkallhatja: Berta Róbert az 50. európai kupamérkőzésén léphet pályára, a csapat pedig 28 találatot lőve megszerezheti 3000. európai kupagólját.

Igaz, a szegediek nem nyerni járnak Spanyolországba. A Pick eddigi 113 európai kupamérkőzése közül nyolcat vívott az Ibériai-félszigeten, és valamenynyit elveszítette. Ötöt (13–15, 14–19, 17–40, 26–35 és 20–27) az "örökös" ellenfél Barcelona, míg egyet-egyet az Alicante (24–29), a Bidasoa Irún (23–26) és a Galdar (30–36) vendégeként. Spanyol csapat ellen legutóbb 28 éve, 1977 őszén sikerült továbbjutnia.

"Remek mérkőzést játszottunk Szegeden, és hasonló öszszecsapásra számítok vasárnap is – mondta az olimpiai és világbajnok kirgiz-spanyol tréner, Talant Dusebajev, aki a tavasszal még maga is játszott a Ciudad Realban. – A továbbjutás kérdése immár nem vitás, pontosabban, aligha okozhat kellemetlen meglepetést a Szeged. Rutenka némi szerencsével talált be az első találkozón megítélt időn túli szabaddobásból, ugyanakkor nekünk a döntetlen is megfelelő eredmény lett volna. A Szuperkupa erőt ad a folytatáshoz a Bajnokok Ligájában és a bajnokságban is."

Ami a szegedieket illeti, Kovács Péter edző dolgát nehezítette, hogy Bendó Csaba karsérüléssel bajlódott, Milorad Krivokapics pedig a vádliját fájlalta.
"Jól küzdöttünk a Ciudad Real ellen, viszont akadt néhány hiba a játékunkban – mondta Kovács Péter. – Elemeztük a találkozót, persze a videofelvétel más, mint az élő játék. A saját bőrünkön is tapasztaltuk, milyen gyorsak és képzettek a spanyolok. Ellenszer lehet, ha a beállósukat kikapcsoljuk, illetve meg kell akadályoznunk szélsőik befutásait. Nem adjuk fel a visszavágót, bár a realitásokkal tisztában vagyunk. Izgalmas, nagy iramú mérkőzést szeretnénk játszani Ciudad Realban."

Jeles múlt

A Ciudad Real a KEK kétszeri elnyerésével (2002, 2003) alapozta meg nemzetközi tekintélyét. E sorozatban a Pick-Szeged háromszor (1983, 1984, 1994) játszhatott elődöntőt. A Tisza-partiak ezután még a City-kupában is jeleskedtek (elődöntő 1996 tavaszán), ezzel szemben a Ciudad Real rendre a BL-ben játszott (májusban a Barcelonától kapott ki a fináléban). Néhány napja a Magdeburg ellen szerezte meg a Szuperkupát.

Lehetne jobb

Milorad Krivokapics: – Be kell bizonyítanunk: idegenben is tudunk úgy küzdeni, mint a szegedi csarnokban.
Mezei Richárd: – Az első mérkőzés összképe alapján lehetne egy-két gólos előnyünk is a viszszavágóra.
Szente Gábor: – Nehéz meccs vár ránk, de nincs veszítenivalónk. Megpróbáljuk!

Szavazás

Meddig jut a Veszprém a BL-ben?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik