Kaptunk egy pofont a FIFA-tól

PIETSCH TIBOR, SOMOGYI ZSOLTPIETSCH TIBOR, SOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2005.10.06. 03:11
Címkék
Gera Zoltán nem jön haza Angliából: a FIFA nem kötelezte arra a West Bromwich Albiont, hogy - engedve az MLSZ kérésének - hazaküldje a válogatott csapatkapitányát, aki így sem a Bulgária, sem a Horvátország elleni világbajnoki selejtezőn nem lép pályára.
Ez tényleg orvosi eset: Gera Zoltán megvizsgálható, de csak Angliában
Ez tényleg orvosi eset: Gera Zoltán megvizsgálható, de csak Angliában
M. Németh Péter
Ez tényleg orvosi eset: Gera Zoltán megvizsgálható, de csak Angliában
Ez tényleg orvosi eset: Gera Zoltán megvizsgálható, de csak Angliában
Ez tényleg orvosi eset: Gera Zoltán megvizsgálható, de csak Angliában
M. Németh Péter
Ez tényleg orvosi eset: Gera Zoltán megvizsgálható, de csak Angliában
Nézzük a történet részleteit: a válogatott csapatkapitánya már vasárnap Budapestre repülhetett volna, azonban klubja, a West Bromwich Albion vezetősége jelezte a magyar szövetség illetékeseinek, hogy a játékos sérült, kivizsgálásra szorul, ezért ne várják az edzőtáborba.
A válasz nem késett soká, Lothar Matthäus szövetségi kapitány és Bozóky Imre MLSZ-elnök együtt üzent: ha sérült Gera Zoltán, ha nem, haza kell jönnie. Miután hétfőn is ment a kötélhúzás, a magyar szövetség kedden a FIFA-hoz fordult, mondván, ha valaki igazságot tehet az ügyben, akkor az a legnagyobb tekintéllyel rendelkező testület.

Nos, a FIFA állásfoglalása szerdán befutott, és abból nyilvánvalóvá vált, Gera Zoltán hazaérkezésére akkora az esély, mint - fájdalom - a világbajnoki részvétel kiharcolására… Heinz Tenner jogi direktor, valamint Omar Ongaro, a labdarúgók státusáért felelős szakértő udvariasan azt írta: A magyar válogatott orvosa jogosult a futballista kivizsgálására."
Csakhogy… Még mielőtt a válogatott orvosa, doktor Csiki Zoltán dörzsölni kezdte volna a tenyerét, eljutott ahhoz a részhez, hogy erre a kontrollra kizárólag Angliában kerülhet sor!

A szakember egyébként szívesen utánajárt volna a dolgoknak, mondván: A Gera Zoltánt immár négy és fél hónapja hátráltató kézsérülése kapcsán kézsebészek bevonásával szakmai konzíliumot akartunk tartani, hogy végre tisztázhassuk, mi okozza a gyulladásos tüneteket. Erről természetesen tájékoztattuk a birminghami kollégákat is, ám az értekezlet összehívására, úgy fest, már nem lesz lehetőségünk."

Már csak azért sem, mert arról szó sem lehet, hogy Csiki Zoltán doktor Szófia helyett az angliai iparváros felé vegye az irányt.
"Az orvosunkat nem küldjük el Angliába, hiszen neki a válogatott mellett a helye - nyomatékosította Lothar Matthäus, hogy felesleges a légitársaságok menetrendjét böngészni. - Különben is, egy doktort még esetleg ki lehetne repíteni Angliába, no de egy kórházat?!"
A nemzetközi szövetség véleményét ugyanakkor tiszteletben tartja a kapitány, kedden még úgy fogalmazott, ha Gera Zoltán a maradás mellett dönt, csalódik benne.

Huszonnégy órával később kínálja magát a felvetés: csalódott?
"Nem haragszom Zolira, sőt, nem is hibáztatom - tűnt megértőnek a szakember. - Ha nem akar jönni, nem jön, ez van, s ezt elfogadom. Habár a helyében én jöttem volna… A gond az, hogy ilyen esetekben a játékos ki van szolgáltatva a kenyéradójának, mert ha netán ellentmond klubja vezetőinek, könnyen hátrányos helyzetbe kerülhet. Ismerem jól Zoltánt, és ez alapján kijelenthetem: egyszerűen fél a WBA-tól. Azt azért furcsállom, hogy az angolok, akik maximálisan tisztában vannak a fair play fogalmával, ezúttal nem biztosították az esélyegyenlőséget."

Mindezt, persze, Birminghamben nem hagyták szó nélkül. John Evans, a West Bromwich Albion igazgatója kissé durcásan reagált a magyarországi "vádakra".
"Nem titkolunk semmit, mert nincs is mit titkolnunk! - mondta a WBA főnöke. - Egyébként is: ezerötszáz kilométeres távolságból nem is tudnám kritizálni mások munkáját…"

Hogy még véletlenül se legyen hepiendje a történetnek: a szabályok szerint a válogatottbeli szereplést sérülés miatt lemondó labdarúgó a hivatalos FIFA-játéknapot követő öt napban egyesületi színekben sem ölthet meccsszerelést.
Vagyis Gera Zoltán az Arsenal elleni, október 15-re kiírt bajnoki összecsapást is kénytelen lesz kihagyni - és ennek legfeljebb Londonban örülnek.

Akik jöttek sérülten is - és akik nem

Nem először fordul elő, hogy a válogatottba kiszemelt játékos sérült, azaz sérülten érkezik meg az edzőtáborba. Volt példa arra is, hogy a labdarúgó, bár tudatában volt annak, hogy a válogatott mérkőzésén nem játszhat, mégis hazautazott, de arra is, hogy nem.
"Még Gellei Imre volt a kapitány, amikor a nemzeti tizenegy találkozója előtt Bielefeldben szerepeltünk - mondta kérdésünkre a Hansa Rostock játékosa, a 18-szoros válogatott védő, Lőw Zsolt. - Ráléptek a kézfejemre, azaz ugyanaz volt a problémám, mint most Gera Zoltánnak. Másnapra szólt a repülőjegyem, és a klubomban - akkor még, ugyebár, az Energie Cottbusban - nem szóltak semmit, hogy hazajövök, pedig nyilvánvaló volt, hogy többhetes szünet vár rám. Itthon megnézett a válogatott orvosa, még egy-két napot eltöltöttem a srácokkal, aztán szépen visszautaztam, és odakint jártam gyógykezelésre."

Különös eset szereplője volt a 32-szeres válogatott támadó Horváth Ferenc - igaz, neki nem a válogatott meccs előtt, hanem utána volt problémája…
Sok országban, sok klubnál megfordultam már, de velem ilyesmi még nem esett meg, szerencsére - mondta Horváth Ferenc, a DVTK csatára, aki belgiumi, németországi, izraeli, spanyolországi és portugáliai légiósként valóban sokat tapasztalt. - Az már előfordult, hogy napokig nyugtattak az azerbajdzsáni meccs után, hogy semmi bajom, mígnem kiderült, eltörött a lábam. Na, mindegy… A lényeg: a világon mindenütt dicsőség egy klubnak, ha valamelyik játékosa válogatott. Nem ismerem a Gera Zoltánnal kapcsolatos eset hátterét, de nem hinném, hogy a West Bromwich olyan rosszindulatú klub lenne, amelynek célja kiszúrni a magyar válogatott futballistával. A klub érdeke nyilvánvalóan az, hogy a játékosa egészséges legyen, és ha nincs vele minden rendben, minden elképzelhető módon ki kell deríteni, mi a baj. A WBA is azt szeretné, hogy Zoli mielőbb tökéletesen felépüljön."

Emlékezhetünk, a St. Truiden légiósa, Hajnal Tamás a Bulgária elleni vb-selejtezőre nem éppen százszázalékos állapotban érkezett haza, combhajlítóizom-sérülése miatt aztán kénytelen is volt kihagyni a márciusi összecsapást. A válogatott orvosa, Csiki Zoltán napi kapcsolatban állt a belga klub orvosi stábjával, így az elkövetkezendő hetekben Lothar Matthäus mindent tudott Hajnal Tamás állapotáról.

A bolgárok elleni mérkőzésnek egy másik vesztese is akadt, hiszen Fehér Csaba, a holland Willem II jelenlegi légiósa is apróbb sérüléssel érkezett haza, hasfalhúzódása miatt aztán néhány nap múlva össze is pakolta a szerelését.

A Wales elleni barátságos mérkőzés idején még a holland NAC Bredában futballozó Pető Tamást Lothar Matthäus szerette volna meghívni a válogatottba, ám a középpályás hosszabb ideje sérüléssel bajlódott. A kapitány egyeztetett Ton Lokhoffal, a NAC vezetőedzőjével, majd lemondott a labdarúgó szerepeltetéséről, Pető Tamásnak azonban személyesen kellett megjelennie a nemzeti csapat edzőtáborában. A középpályás két napot töltött el az együttesnél, majd visszautazott Hollandiába.

Bizakodó a bolgár sajtó

Csendesen telt el a szerdai nap a bolgár válogatott edzőtáborában. Hriszto Sztoicskov szövetségi kapitány délelőtt és délután is vezényelt egy-egy edzést a futballistáknak, s természetesen már a magyarok elleni taktikát gyakorolták a játékosok, a tréningek között pedig csendespihenő és videózás szerepelt a programban. A bolgár sajtó bizakodó a szombati mérkőzéssel kapcsolatban, s nem véletlenül harsogják a lapok, hogy a sérülések miatt megtizedelt magyar válogatott ellen sikerrel vehetik az akadályt.
Ne legyen igazuk…

Vélemény: Súlytalanság

Baj van Gera Zoltán kezével, amely négy és fél hónapja tört el, de ma is fáj, s amelyet megnézett több oszágban több orvos, mégsem gyógyul. És fáj a hasfala is, ez a legújabb hír. Persze Angliában azt mondják, a válogatott szakemberei nem értik a dolgukat, a középpályást mindig kifacsarva, rossz állapotban kapják vissza, a Petneházyban viszont sziklaszilárdan tartja magát a vélemény: a WBA illetékesei tehetetlenek. A játékos pedig csak őrlődik, jönne, mert itt lett ismert futballista, de nem mond szívesen ellent a klubjának sem, amely meg, ugye, a lehetőséget biztosította számára, hogy az angol élvonalban bizonyítson. És hát ne legyünk szemérmesek: a pénzét is ott kapja, ott, ahol azt mondják, minek mennél haza, már oda a vb-álom…
Ami még nagy gond: jókora maflást kapott az MLSZ a FIFA-tól, noha hasonló esetben a szervezet általában önnön tagjait képviseli a zsarnokoskodó" klubokkal szemben.
Ezen nem árt elgondolkozni…

Érdemes volt-e felkínálni orcánkat egy jókora tockosért? Bozóky Imre elnök határozottnak tűnt, amikor a legfőbb futballhatalomhoz fordult, de ezek szerint nemcsak a pályán vagyunk súlytalanok, immár azon kívül is.
Mellékesnek tűnik, de szóba került Gera Zoltán lelkiismerete is, a kapitány szerint most eldől, milyen a jelleme - akit lassan két éve ő választott csapatkapitánynak, aki tavaly február óta sohasem mondta le a válogatottságot, és maga a csapat orvosa mondta, antibiotikumokkal kezelték, persze hogy fáradtabb volt a szokásosnál… Aki ismeri, jól tudja, ezzel a fiúval óvatosan kell bánni.
Gera Zoltán két tűz közé került. Lothar Matthäus demagóg, amikor azt várja, ott, ahol Zolit szeretik, becsülik, és jól megfizetik, ott Zoli - a címeres mez szentségére gondolva - csapjon az asztalra.
Na de különben is: ezzel a kézzel?
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik