Kranjcar: Szenzációs ez az eredmény!

POLGÁR LÁSZLÓ (Split)POLGÁR LÁSZLÓ (Split)
Vágólapra másolva!
2005.08.18. 17:00
Címkék
Ahogy közel másfél éve Magyarországot és Budapestet, úgy az elmúlt napokban Horvátországot és Splitet is ámulatba ejtette a brazil válogatott. Az ötszörös világbajnok 1-1-es döntetlent játszott a házigazdákkal, s a horvátok nem csupán Ronáldóék, de a horvát válogatott teljesítményét is jóleső érzésekkel "emésztgetik". Az idézőjel nem véletlen, mivel a Dado Prso nélkül felálló "kockások" - a magyarok vb-seljtezőbeli csoportellenfelei - taktikailag szinte kifogástalan játékkal szolgáltak rá az eredményre.
Ronaldo (jobbra) és Simunic párharca (fotók: Reuters)
Ronaldo (jobbra) és Simunic párharca (fotók: Reuters)
Ronaldo (jobbra) és Simunic párharca (fotók: Reuters)
Ronaldo (jobbra) és Simunic párharca (fotók: Reuters)
Ronaldo (jobbra) és Simunic párharca (fotók: Reuters)
Ronaldo (jobbra) és Simunic párharca (fotók: Reuters)
Brazília válogatottja több "részletben" érkezett Splitbe, mivel a Real Madrid különítménye (Ronaldo, Roberto Carlos és Julio Baptista) Budapestről érkezvén már hétfőn 15.30-kor a dalmát reptéren korzózott, míg a többi válogatottbeli társukat szállító légi jármű csak 19 órakor landolt a betonon.

Persze, hogy a rájuk váró tömeg is ekkor volt nagyobb, s a formaságok után rögtön a Park Hotel felé vették az irányt, ahol nem okoztak semmi fajta fennakadást, lévén mindössze 200 fő várta őket egy-egy aláírás, esetleg egy közös fotó miatt.

A nagyobb tumultus már a Poljud stadionban fogadta őket kedden, amikor a nyilvános edzésükre nyerhettek bebocsátást a drukkerek, már jó előre beharangozva - 20 kunáért (700 forintért) fejenként.

Na, ebből aztán nem lett semmi, hiszen a brazil elöljáróknak (is) köszönhetően ezt az összeget eltörölték, így csak gyűlt a nép a keleti tribünre, s az utólagos számítások szerint mintegy 10-13 ezren lesték a brazilok könnyednek nevezhető tréningjét. Említett stadionrészre amúgy 600 kunáért (21 ezer forint) kínálták a belépőket a mérkőzésre, ennél drágább volt a nyugati oldal, ahová hétszázat kellett leszurkolni.

Szerdán az első hírek egyike volt az összecsapással kapcsolatban, hogy 3500 jegy még a szurkolók rendelkezésére áll, de a találkozón nagyon úgy tűnt, hogy a biléták a pénztárakban is maradtak, hiszen voltak üres helyek az arénában.

Emersont (középen) Klasnic (balra) és Olic ostromolja
Emersont (középen) Klasnic (balra) és Olic ostromolja
Emersont (középen) Klasnic (balra) és Olic ostromolja

A harmincezres tömegnek azonban volt miért lelkesednie. A hab a tortán természetesen az volt a helyiek számára, hogy a már többször is pellengérre állított Niko Kranjcar (hiába no, a DVSC produkciója még mélyen a lelkekben él…) gólja végül sokat nyomott a latban, bár helyesebb azt írni, a teljes horvát gárda kitett magáért a találkozón.

A "kis" Kranjcar azért a mérkőzés után egy dolgot tudatosított:

"Számomra a bolgárok elleni gólom sokat többet ér, hiszen az mégiscsak tétmeccsen született."

Íme a realista fiú, de lássuk, az apa, vagyis a szövetségi kapitány Zlatko Kranjcar miképp vélekedett utólag a találkozóról:

Ricardinho álomszép gólt lőtt a horvátoknak
Ricardinho álomszép gólt lőtt a horvátoknak
Ricardinho álomszép gólt lőtt a horvátoknak
"A világbajnokkal döntetlen játszani nem kis dolog. Brazília számára megvolt a lehetőség, hogy a maga javára fordítsa a mérkőzést, ugyanakkor a mi játékunk is érhetett volna győzelmet. Szenzációs ez az eredmény számunkra, hiszen úgy vélem, taktikailag a brazilok fölé nőttünk. Az igazi azonban az lenne számunkra, ha a soron következő két világbajnoki selejtező mérkőzésünket Izland, illetve Málta ellen hat ponttal zárnánk."

Carlos Aberto Parreira, a brazil szakvezető értékelő szavai így hangzottak:

"Igazán a győzelemmel lettem volna elégedett, bár gyorsan le kell azt szögeznem, számos játékosom még nem játszott hivatalos mérkőzést ebben az idényben. Kaká például mindössze tíz napja tréningezik komolyan, a Ronaldo-Adriano kettősnek pedig időre van szüksége, hogy valóban összecsiszolódjon. Még így is többször eljutottunk az utolsó lépésig a hazaiak kapuja előtt, de nem sikerült élnünk a lehetőségeinkkel."

Parreira az ellenfélről is kifejtette véleményét:

"Horvát kollégámnak jó csapata van. Bár nagy egyéniségek talán nincsenek közöttük, de valamennyi játékos rendkívül jó futballista, taktikailag rendkívül érettek, s ezúttal erőszakosabban is játszottak, mint mi. Kitűnő teljesítményt nyújtott Niko Kovac, a védőik szinte átjátszhatatlanok voltak. Remélem, hogy a horvát csapatot a németországi világbajnokságon viszontláthatjuk."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik