Strachan alig jutott szóhoz

CSILLAG IMRE, GALAMBOS PÉTERCSILLAG IMRE, GALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2005.07.29. 00:16
Címkék
Igazán kérlelhetetlen szurkolótábornak kell lennie annak, amely egyetlen tétmérkőzés alapján az - egyébként országos hírű - vezetőedző menesztését kezdi követelni. A Celticnél ez a helyzet, mégsem vádolhatjuk túlzott szigorúsággal a drukkereket, szerda este ugyanis olyan megaláztatás érte őket, amilyenre a legöregebbek is alig emlékeznek. A szlovák Artmedia Petrzalka 5-0-s vereséget mért a csapatra, így a nyáron szerződtetett Gordon Strachan tanítványai gyakorlatilag lemondhatnak arról, hogy bejussanak a BL-be.
Pedig a "katolikusként" ismert glasgow-i egylet volt az első brit klub, amely megnyerte a BEK-et, történetesen 1967-ben, a legendás Helenio Herrera edzette, ereje teljében lévő Internazionale ellen. Az egyszeres szlovák bajnok Artmediáról ehhez képest azt érdemes tudni, hogy már az előző selejtezőkörben is ott volt, és majdnem rajtavesztett a korai kezdésen, mert az odavágón 2-0-ra kikapott a kazah (!) Kajrat Almatitól. Odahaza aztán hoszszabbításban 3-0-ra győzött, mire úgy belejött a góllövésbe, hogy most ötig meg sem állt.Ilyen súlyos nemzetközi kupás kudarcra még nem volt példa a skót klub történetében: az eddigi negatív rekordot az MTK-tól (1963-64, KEK-elődöntő, 0-4), illetve a svájci Neuchatel Xamaxtól (1991-92, UEFA-kupa, 1-5) elszenvedett két zakó tartotta. De a hazai porondon sem égtek ekkorát a zöld-fehérek 1963 óta (Kilmarnock, 0-6)!

Jellemző egyébként az arrafelé uralkodó hangulatra, hogy az egyik új futballistának, a Regginából érkező, de szerződése aláírásával még adós Nakamura Sunszukénak az érdeklődések hatására személyesen kellett megerősítenie, az arcpirító eredmény dacára nem áll el attól, hogy a Celtichez igazoljon…

Egyelőre Strachan mester sem szándékozik lemondani, holott biztosan sok bírálatot megtakarítana vele - a szurkolók legalábbis már a pozsonyi stadion lelátóin erre biztatták. "Nem könnyű feldolgozni, ami történt. Nyolc éve vagyok edző, előtte huszonöt évig játékosként sok mindenen mentem keresztül, de ez a pályafutásom legrosszabb napja. Olyan megrázkódtatás ért, hogy alig tudok összefüggően beszélni" - hebegte az egykori Coventry- és Southampton-tréner, az utolsó mondatot szinte fölöslegesen téve hozzá.

Távol álljon tőlünk, hogy élcelődjünk a skót együttesen, de tény, a fentiek tetejébe gólerős csatáruk, Chris Sutton úgy törte el a minden tekintetben balul végződött találkozón az arccsontját, hogy a saját csapatkapitányával, Neil Lennonnal ütközött.
Labdarúgó Bajnokok Ligája, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzések:
Dudelange (luxemburgi) Rapid Wien (osztrák) 1-6
(1-4)
Partizan Beograd (szerb-montenegrói) FC Sheriff (moldovai) 1-0
(0-0)
FF Malmö (svéd) Maccabi Haifa (izraeli) 3-2
(1-2)
Petrzalka (szlovák) Celtic (skót) 5-0
(1-0)
Rabotnicski (macedón) Lokomotív Moszkva (orosz) 1-1
FBK Kaunas (litván) - FC Liverpool (angol) 1-3 (1-2)
Anortoszisz (ciprusi) - Trabzonspor (török) 3-1 (1-0)
Anderlecht (belga) - Nefcsi Baki (azeri) 5-0 (4-0)
Valerenga (norvég) - Haka (finn) 1-0 (0-0)
Dinamo Kijiv (ukrán) - Thun (svájci) 2-2 (2-1)
Dinamo Tbiliszi (grúz) - Bröndby IF (dán) 0-2 (0-0)
---- R ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik