Loeb indul a Le Mans-i versenyen

HARANGI LÁSZLÓHARANGI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2005.04.15. 18:29
Címkék
Sebastien Loeb, a regnáló ralivilágbajnok az idén nyáron komoly kihívás elé néz: úgy döntött, hogy elindul a híres, 24 órás Le Mans-i viadalon. A Citroën sztárja Henri Pescarolo csapatának egyik autóját vezeti majd.
Loeb nem tudja, milyen érzés 280 kilométeres sebességgel bevenni egy kanyart
Loeb nem tudja, milyen érzés 280 kilométeres sebességgel bevenni egy kanyart
Loeb nem tudja, milyen érzés 280 kilométeres sebességgel bevenni egy kanyart
Loeb nem tudja, milyen érzés 280 kilométeres sebességgel bevenni egy kanyart
Loeb nem tudja, milyen érzés 280 kilométeres sebességgel bevenni egy kanyart
Loeb nem tudja, milyen érzés 280 kilométeres sebességgel bevenni egy kanyart

A június 18-19-i megbízhatósági versenyen - amelynek hajdan óriási volt a presztízse az autóversenyzők körében - Loeb szeretne jól teljesíteni, ehhez azonban saját bevallása szerint is sokat kell tanulnia.

A 31 éves kiválóság így magyarázta a döntését: "Ez egy kiváló lehetőség, hogy valami olyanban vegyek részt, ami teljesen eltér egy WRC-s autó vezetésétől. Korai még arról bármit is mondani, hogyan fogok teljesíteni, hiszen még sokat kell tanulnom. A legnehezebb feladat a különösen gyors kanyarokhoz való hozzászokás. Nem sok tapasztalatom van arról, milyen egy kanyart 280 kilométeres óránkénti sebességgel bevenni. A fékezés teljesen más folyamat, mint a WRC-ben. Az egyetlen hasonlóság, hogy itt is bal lábbal kell majd fékeznem."

Szavazás

Ki lesz a 2005-ös rali-vb győztese?

Loeb azt reméli, hogy a tesztek során sikerül tökéletesen felkészülnie a versenyre. Legkorábban a jövő héten lesz lehetősége a gyakorlásra a Pescarolo-Judd-dal, június 4-5-én pedig már a helyszínen, Le Mans-ban róhatja a köröket

A korábbi tornász ralivilágbajnok a Reuters hírügynökség beszámolója szerint egyszeri alkalomnak szánja a mostanit, nem gondolkodik abban, hogy mostantól majd megbízhatósági pályaversenyeken vesz részt.

"Eszemben sincs szakágat váltani, de biztos vagyok benne, hogy nagy élmény lesz rajthoz állni a Le Mans-i futamon" - mondta. A váltás lehetősége egyébként azért vetődhetett fel, mert Loeb mostani csapata, a Citroën deklaráltan kivonul a rali-vb-ről az év végén.

Loeb mellett a Subaru vb-s csapatában versenyző Stephane Sarrazin is indul majd az idei Le Mans-i futamon, ő egy Aston Martin volánja mögött ül majd.

WRC: jön a Hyundai és a Suzuki

A 2006-os szezonban még elképzelhető, hogy csak fél szezont mennek, ám 2007-re mind a Hyundai, mind a Suzuki csapat teljes évadot futna a rali-világbajnokság királykategóriájában, a WRC-k között.

A Hyundainál a tesztek már nagyban folynak, az új motort is bevetették a próbákon, az egyetlen kérdés már csak a csapat főhadiszállásának helye - bizonyos források szerint a németországi Russelsheim ad majd otthont a gárdának. Jövőre lehetséges, hogy még csak néhány versenyen indulnak - ahogyan tette ezt anno a Mitsubishi és a Skoda is -, ám 2007-ben mindenképp teljes szezont futnának.

A Suzuki tavaly megnyerte a juniorok kategóriájában a világbajnokságot, ebben az évben pedig az A6-os csoportban indul, ami a nem JWRC-s futamokat illeti, így Wilks és Andersson minden versenyen ott lehetnek. Még ebben az évben szeretnék a japánok bevetni a szintén 1.6-os motorral felszerelt Swift WRC-t, mely a megszokott Ignist váltaná az év hátralévő részében. 2006-ban a Suzuki a nagyok közt szeretne indulni, ám elképzelhető, hogy ők is fél szezont mennek majd, akárcsak a Hyundai, mielőtt végleg a mélyvízbe dobnák magukat.

Előzetes információk szerint a Suzuki feljövetele esetén a csapat elsőszámú pilótája a finn, kétszeres világbajnok Marcus Grönholm lenne. További Suzukis pilótajelölt még a tavalyi világbajnok Sebastian Loeb és a két ex-Fordos ifjú tehetség, Markko Märtin és Francois Duval is. Mint az köztudott, a PSA konszern jövőre kivonja csapatait a rali vb küzdelmeiből, így a Peugeot és a Citroën kiválásával a versenyzői székek száma jelentősen megcsappan majd.

A Suzuki sportigazgatója, Risto Laine elmondta, hogy örülne, ha egy olyan komoly tapasztalattal rendelkező versenyző kerülne a Suzukihoz, mint Marcus Grönholm. Továbbá a jelenlegi két állandó versenyzőjüknek, Wilksnek és Anderssonnak is szeretnének majd lehetőséget biztosítani.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik