A védelem már tökéletes

CSILLAG IMRE, IZSÁNYI SZABOLCS, MONCZ ATTILACSILLAG IMRE, IZSÁNYI SZABOLCS, MONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.09.30. 20:49
Címkék
Bár a Bajnokok Ligája szerdai játéknapján nem esett annyi gól, mint egy nappal korábban, ezúttal sem lehetett panaszkodni a jó játék hiányára. Az F-csoportban a jól hajrázó Milan és a Barcelona meglépett ellenfeleitől, és valamelyest fellélegezhet a nap egyetlen idegenbeli győzelmét arató Inter, valamint a BL címvédőjét két vállra fektető Chelsea is. A Porto londoni vendégszereplésének külön pikantériát adott, hogy volt csapatával került szembe Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira és José Mourinho vezetőedző.
A két védő végigjátszotta a 3-1-re megnyert meccset, ám Mourinho nem csupán Paulo Ferreirával és Ricardo Carvalhóval volt elégedett, hanem az egész csapatot kiemelte. "Hihetetlen, mekkora mentális erővel bír ez a gárda. Minden másodpercben a csapatjáték dominál, és az különbözteti meg a Chelsea-t Európa többi sztárklubjától, hogy a nagy nevek itt nem elsősorban magukra, hanem a csapatra gondolnak. Biztos vagyok benne, hogy ezért nem kaptunk ki az eddigi kilenc meccsünkön - vélekedett Mourinho. - Nagyon derűlátó ember vagyok, mindig a legjobbat remélem, de tudom, milyen a futball, és felkészültem a rosszabb napokra is."
Egyelőre a gödör még várat magára, sőt, Mourinho azon dolgozik, hogy még erősebbé tegye az együttest. Ennek alapját már megteremtette a nyári átigazolási időszakban, amikor kiváló játékosokat vásárolt Roman Abramovics segítségével. "Nemcsak az a fontos egy játékosban, hogy jól focizzon, hanem az is, hogy kellemes ember legyen. Néha a klubok ezt nem veszik figyelembe, és ezzel mindent elrontanak. Mi azonban nem estünk ekkora hibába, a Chelsea-nél kivétel nélkül nagyszerű emberek játszanak. Még lesz mit tanulniuk, még nem olyan a gárda, amilyennek szeretném. A védekezéssel nincs is gond, hiszen amikor az ellenfélnél van a labda, akkor is biztonságban érezhetjük magunkat. Ám amikor nálunk van, nekünk kell irányítanunk a meccset minden pillanatában. Csak akkor leszek elégedett, ha ez bekövetkezik" - fogalmazott Mourinho.

Drogba (balra) és Terry (középen) is góllal járult hozzá a Chelsea idei második BL-gyôzelméhez
Drogba (balra) és Terry (középen) is góllal járult hozzá a Chelsea idei második BL-gyôzelméhez
Drogba (balra) és Terry (középen) is góllal járult hozzá a Chelsea idei második BL-gyôzelméhez
A portugál szakvezető májusban megnyerte a BL-t a Portóval, de nem ünnepelt csapatával, hamar az öltözőbe vonult, mert mint mondta, a családjához igyekezett. Sokan már akkor tudni vélték, hogy a Chelsea-hez szerződik, és a nyáron meg is valósult az átigazolás. "Irányítottam már az aktuális csapatomat volt klubjaim, mint a Benfica, a Barcelona ellen, most a Porto van soron, és biztos vagyok benne, hogy néhány év múlva a Chelsea lesz az ellenfelem" - mondta még a meccs előtt Mourinho.
A szakvezetőnek szintén a meccs előtt volt egy incidense az egyik portói szurkolóval is, aki a bemelegítés során leköpte őt. A nézőt azonnal kitoloncolták a stadionból, ráadásul az UEFA jelezte, hogy kivizsgálja az ügyet, és talán meg is bünteti a Portót. "Ez egyáltalán nem fontos, nem kellene ezzel foglalkozni. Megértem, hogy vannak, akik szeretnek, és vannak, akik gyűlölnek, ilyen az élet. Sajnos nem ritka az ilyen eset, de szerencsére többen vannak, akik a tiszteletükről beszélnek, lefotóztatják magukat velem és autogramot kérnek" - zárta le magában az ügyet Mourinho.
A szeptemberben elhunyt Brian Clough, aki egykoron kétszer nyert BEK-et a Nottingham Forest vezetőedzőjeként, az egyik utolsó nyilatkozatában a portugál edzőt dicsérte. "Szeretem Mourinhót, az arca a fiatal Cloughot idézi. Hozzám hasonlóan ő sem szeret a sztárokra támaszkodni, inkább a jó csapatszellem építésén fáradozik. Arra törekszik, hogy minden játékosa illeszkedjen a maga posztjához, és ez nagyon jó" - mondta szeptember elején a gyomorrákban elhunyt Clough, akinek szintén nem voltak kiemelkedő játékosai a Forestben. ---- A Milan remek hajrájának köszönhetően sokkal tisztább lett a kép az F-csoportban, a lombardok a Barcelonával együtt hatpontos előnyre tettek szert a Celtic, Sahtar kettőssel szemben. Persze ha a 89. percben nem villan meg a sérüléséből felépülő Pippo Inzaghi, most szó sem lehetne milánói örömünnepről…
"Fél éven át álmodtam erről a pillanatról. Tudtam, hogy nincs gond az önbizalmammal, mindig a lehető legjobb teljesítményt akartam nyújtani, de még így is nehéz időszak áll mögöttem. Különleges volt ez az este, de mindenkinek meg kell értenie, most még nem vagyok csúcsformában. Mindent megteszek azért, hogy segítsek a csapatnak, s ezzel viszszafizessek valamit az irántam tanúsított türelemért" - mondta a lefújást követően a támadó.
Martin O’Neill, a Celtic trénere a vereség dacára még bízik a továbbjutásban: "Elárulom, még nem értünk a hosszú út végére, még van hátra négy mérkőzés. Ez nem azt jelenti, hogy már nyertünk Ukrajnában, de erősen hiszünk benne, hogy összejöhet. Akkor még bőven lehet reményünk a továbbjutásra, ellenkező esetben viszont tényleg nem." ---- Három csapat is az ötvenedik BL-meccsét játszotta szerdán, közülük azonban csak a PSV ünnepelhetett. Az eindhoveniek éppen a hozzájuk hasonlóan jubiláns Panathinaikoszt verték meg 1-0-ra, míg az ugyancsak mérföldkőhöz érkező Valencia a Werder Brementől kapott ki 2-1-re. Az örökranglistán viszont a spanyolok állnak a legjobban (a 11. helyen), míg a Pana a 16., a PSV pedig a 21.

Zsinórban negyedszer játszott döntetlent a Lerkendal-stadionban BL-meccsen a Rosenborg. A norvég egylet egyéves kihagyás után tért vissza az elitbe, és a korábbról hozott három iksze - Inter (1-1), Ajax (0-0), Lyon (1-1) - után az Arsenallal (1-1) is megosztozott a pontokon.

Frank Rijkaard nem is kívánhatott volna szebb ajándékot a csapatától a 42. születésnapjára. A csütörtökön ünneplő trénert a Barcelona 3-0-s diadallal lepte meg.

Dida lett az első Milan-kapus, aki gólt kapott skót játékostól a San Siróban. A piros-feketék korábban négyszer találkoztak odahaza skót riválissal, 14-0 volt ellenük az összesített gólkülönbségük, most azonban Varga legalább a gólképtelenséget megtörte. Ha már a győzelmi sorozatot nem sikerült…

Negyedik BL-szereplése alkalmával először fordul elő a Valenciával, hogy két kör után vereség is szerepel a statisztikai lapján. A spanyol gárda a korábbi startjai közül kétszer volt százszázalékos, egyszer egy győzelemmel és egy döntetlennel állt, most viszont a megszokott nyitó diadalt (az új rendszerű BL-ben a Valencia mindig megnyerte az első meccsét) brémai vereség követte.

Az Internazionalénál aligha bánnák, ha mindig csak 2. fordulót rendeznének a Bajnokok Ligájában a csoportkörben. A milánói gárda ugyanis negyedszer is győzelemmel abszolválta ezt a kört. A szerdai, Anderlecht elleni sikere előtt a Sturmot (1-0), az Ajaxot (1-0) és a Dinamo Kijevet (2-1) intézte el a 2. fordulóban.

Hét sikertelen próbálkozás után a CSZKA Moszkva megszerezte az első győzelmét az elitligában. Az oroszok első, 1992-93-as nekirugaszkodásuk alkalmával két döntetlent és négy vereséget könyvelhettek el, a PSG elleni diadaluk előtt pedik ikszeltek Portóban. ---- "Szerencsére Alex éppen Jan nagy orrára fejelte a labdát - tréfálkozott Jan Vennegoor of Hesselink roppant szerencsés góljáról Guus Hiddink, a PSV edzője. - A győzelmünk ettől függetlenül nagyon-nagyon megérdemelt. Már az első félidőben el kellett volna döntenünk a találkozót. De mindegy, a lényeg, hogy három pontunk van."

"Ha megnézzük, mennyi dolga volt a kapusunknak, különösen frusztráló az eredmény - kesergett a Rosenborg elleni döntetlen miatt Arséne Wenger, az Arsenal menedzsere. - Csak egy egy után kezdtünk el igazán játszani, előtte túlságosan is óvatosak voltunk, és nem támadtunk eleget. Az az érzésem, hogy ezért kaptuk a gólt. Meg kellett volna nyernünk a mérkőzést, de ilyen a Bajnokok Ligája. Ha ezen a szinten nem összpontosítasz kilencven percen keresztül, megbűnhődsz." "Végül is szereztünk egy pontot. Több mint a semmi" - fűzte hozzá Patrick Vieira, az Arsenal középpályása.

"Csalódott vagyok, de nem vagyok mérges a játékosaimra - mondta az Intertől elszenvedett 3-1-es hazai vereség után Hugo Broos, az Anderlecht edzője. - A meccs előtt azt mondtam, az Anderlecht képes megverni olyan kaliberű csapatokat, mint az Internazionale, és ezt tartom is. De ehhez minden játékosomnak száz százalékot kell nyújtania, csak éppen szerdán erről többen is megfeledkeztek."

"Jól megvagyok Bobóval (Vieri - a szerk.), de Martinsszal szemben az a hátránya, hogy rá sokkal jobban figyelnek a védők. Martinsszal is jól érzem magam. Fiatalok vagyunk, és mindkettőnkben van valami különleges. Reméljük, közösen tudunk segíteni a csapaton" - a brazil Adriano az Internél uralkodó csatárbőségről.

"Megkaptuk a jutalmunkat a bátorságunkért, a csapat különösen a második félidőben játszott úgy, ahogyan megbeszéltük. A fordulás előtt viszont gyáván játszottunk, nem haraptunk és nem találtuk a játékunkat. Utána viszont csodálatos meccset produkáltunk" - lelkendezett Thomas Schaaf, a BL-ben tíz év után újra nyerő Werder Bremen edzője.

"Jól haladunk, de még semmit sem értünk el - óvatoskodott a Sahtar elleni 3-0-s diadal után Carles Puyol, a Barcelona csapatkapitánya. - A gólkülönbség viszont nem mutatja, milyen nehéz mérkőzésen vagyunk túl. Itt minden meccs nagyon nehéz, pillanatnyi idő sincs a pihenésre." A második gólt jegyző Ronaldinho pedig családi okok miatt is boldog volt: "Különösen motivált voltam, mert most volt anyukám születésnapja. Már a gólpasszomnál is boldog voltam, de igazából gólt akartam szerezni. Rúgtunk hármat, de még többet rúghattunk volna, csak nem használtuk ki a helyzeteinket."

"Borzalmas ez az eredmény számunkra - kesergett Vahid Halilhodzsics, a PSG trénere. - Azt gondolom, az első félidőben jól játszottunk, legalább annyi helyzetünk volt, mint az oroszoknak, de az első gól után a csapatom az atomjaira hullott. A minimálisra csökkentek a továbbjutási esélyeink."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik