Majoros készült az aranyra

SZABADOS GÁBOR jelenti AthénbőlSZABADOS GÁBOR jelenti Athénből
Vágólapra másolva!
2004.08.25. 21:37
Címkék
Micsoda meglepetés! Majoros István aranyérmes!Vagy nem is meglepetés? De erről később.
Tudósítás a döntőről, nyilatkozatok

Ami biztos: a magyar birkózóválogatott egy emberként ünnepelt akkor, amikor Majoros István megcsinálta az utolsó pontot az 55 kilós kötöttfogásúak olimpiai döntőjében, s - újra... - megszerezte a magyar csapat negyedik aranyát Athénban. Komáromi Tibor szövetségi kapitány és Bódi Jenő edző azonnal berohant a szőnyegre és leteperte az újdonsült bajnokot (ha minden igaz, mögékerüléssel...), majd megjelent Virág Lajos és Deák Bárdos Mihály is, akik a levegőbe dobálták Pistit. A bajnok aztán kiment a közönséghez, és a tőlük kapott magyar zászlóval tett tiszteletkört - mert hogy ne feledjük, az Ano Liosszia-csarnokot is elérte a magyar hullám, piros-fehér-zöldbe öltözött drukkerek lepték el a lelátót.

Fantasztikus sportemberről van szó, aki több mint tíz kilót adott le a győzelemért. 2000-ben 58 kilogrammban lett Európa-bajnok, de megszűnt a súlycsoportja. Először magasabb kategóriában akart indulni, de oda túl kicsi volt, fogyasztani pedig akkor még nem akart, ezért két évre abba is hagyta a birkózást, többek közt Franciaországban dolgozott. Aztán egyszer csak visszatért és azt mondta: fogyasztok! A 2003-as világbajnokságon indult először 55 kilóban, de az első mérkőzésen kikapott, és végül csak (most már azt mondhatjuk, csak) 12. lett. Merthogy az első mérkőzés nagyon fontos neki, kis túlzással azt is mondhatnánk, vagy kiesik az elején, vagy végigveri a mezőnyt. Itt Athénban is megszenvedett az első találkozón, 0-3-ról fordított a japán Tojota ellen, s onnantól nem volt megállás. A döntő előtt az ellenfél megpróbálta megtörni: a bemelegítőteremben az orosz edző vízzel "véletlenül" arcon locsolta ("Egy fél futballpályányi méretű teremben voltunk ketten, ennyit a véletlenről" - mondta utána Majoros), de Komáromi Tiborék nyugtatták, ne foglalkozzon vele. "Letépem az orosz fejét" - zárta le az ügyet a magyar.

Az NSO ajánlja:

Galéria:

A adatlapja
Birkózás az olimpián

A kötöttfogású magyar csapat:








Helyszín: Ano Liosszia-csarnok

Az olimpia teljes programja
Ha a fejét nem is tépte le, a döntőben magabiztosan legyőzte, s utána büszkén érkezett a sajtótájékoztatóra. "Tudom, hogy a közvélemény meglepetésnek fogja tartani ezt a sikert, de biztos vagyok abban, hogy a birkózóberkekben ezen senki nem lepődött meg" - jelezte Majoros honlapunk kérdésére, hogy ő maga az aranyért jött Athénba. A görög fővárost amúgy nagyon megkedvelte ("Ez lesz az egyik kedvenc városom"), s az olimpiai rendezéssel is nagyon elégedett. Nagy bánata azonban, hogy a számára legfontosabb személy, a márciusban elhunyt édesanyja nem láthatta ezt győzelmet - a döntő után ezért is nem tudott igazán felszabadultan örülni.

Ami az ellenfelet illeti, az orosz Mamedaljev is elismerte Majoros győzelmének jogosságát, mint mondta, mindent megtett, de a sors úgy akarta, hogy ma a magyar nyerjen. Szívesen lenne a helyében, mondta, de erre nincsen már esélye, mert - Fazekas Róbert esete óta erre is figyelünk - ahogy Bódi Jenő elárulta, Majoros mindig gyorsan és sokat pisil...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik