Elvették Fazekas aranyérmét!

Hírösszefoglalónk HírösszefoglalónkHírösszefoglalónk Hírösszefoglalónk
Vágólapra másolva!
2004.08.24. 17:49
Címkék
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság fegyelmi bizottsága lezárta a meghallgatást és doppingolás vádja miatt kizárta Fazekas Róbertet az olimpiáról. Helyszíni tudósítónknak exkluzív interjúban mondták el véleményüket az ügyről az érmesek.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság fegyelmi bizottsága lezárta a meghallgatást és a hivatalos értesítés szerint a NOB Doppingolás elleni Szabályzatának 2.3. cikkelye értelmében a minta adásának megfelelő indok nélküli megtagadása, vagy nem teljesítése ellenkezik a szabályzattal, ezért megfosztja aranyérmétől és kizárja Fazekas Róbertet az olimpiáról. Fazekastól elveszik az akkreditációját és 24 órán belül el kell hagynia az olimpiai falut.

Ezt Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára is megerősítette, mondván: azért tiltották el Fazekas Róbertet, mert anélkül hagyta el az orvosi szobát, hogy megfelelő mennyiségű mintát produkált volna, ezt pedig a szabályok tiltják.

A Gazzetta dello Sport című olasz sportlap értesülései szerint viszont Fazekas aranyérmét azért vették el, mert rajtakapták miközben megpróbálta kicserélni a doppingteszthez szükséges vizeletmintákat.

Pál Gábor, a sportoló személyi titkára szerint Fazekas Róbert csütörtökön Szombathelyen tart sajtótájékozatót és természetesen fellebezni fog a döntés ellen. Így még az is elképzelhető, hogy amennyiben bizonyítja ártatlanságát, visszakapja az olimpiai aranyérmet.

Az NSO ajánlja:



Kérdezzen a kalapácsvetés olimpiai bajnokától:


Az adatlapja
Atlétika az olimpián

Diszkoszvetőink:




Kalapácsvetőink:



Az olimpia teljes programja

Galéria:
Dr. Frenkl Róbert, egyetemi tanár, sportorvos szerint ugyanakkor a kis mennyiség nem akadálya, hogy szakszerűen elvégezzék a tesztet, így a leadott mennyiségből is meg lehetett volna állapítani, hogy a sportoló tiszta-e.

Dr. Kamuti Jenő, a NOB orvosi bizottságának tagja a közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy elvégezték a leadott minta vizsgálatát, ám az negatív lett. Ezt azonban a leadott minta menniysége miatt nem vették figyelembe.

Sajtóértesülés szerint a kalapácsvetés olimpiai bajnokát, Annus Adriánt is újra szeretnék ellenőrizni, ezért szállodája előtt rendőrök várják a sportolót. A NOB ugyanis augusztus 29-ig bármikor ellenőrizheti az olimpián résztvevő sportolókat. Információnk szerint Annus Adrián úton van hazafelé. A két sportoló edzője, Vida József időközben hazatért Szombathelyre, de nem kívánta kommentálni a történteket.

Kiküldött tudósítónknak az eredményhirdetés után sikerült megszóltaltania a diszkoszvetés első három helyezettjét. A Fazekas kizárása miatt ezüstérmet szerző Kővágó Zoltán láthatóan őszintén meglepődve nyilatkozott:
"Teljesen meglepődtem, amikor hallottam mi történt Robival. Délután egy szponzori találkozón tudatták velem, hogy mi történt, és hogy ezáltal én vagyok az ezüstérmes. Nagyon sajnálom a történteket. Robival nem vagyok szoros kapcsolatban, más a klubunk, nem szoktunk beszélni, nem tartjuk a kapcsolatot. A versenyen mindössze egy-egy biztató szót váltottunk, ez minden." Arra a kérdésre, hogy nála is hasonló módon folyt-e a doppingvizsgálat, mint Fazekas Róbertnél, Kővágó így reagált: "Egyáltalán nem. Nekem rendkívül gyorsan lezajlott a vizsgálat. Anyaszült meztelenül kellett bemenni egy terembe, és három ellenőrrel szemben kellett mintát produlkálni. Nem történt azonban semmi szokatlan" - mondta Kővágó.

Az új aranyérmes, a litván Virgilijus Alekna elmondta, ő is rendkívül meglepődött a Fazekassal történtek hallatán: "Gyanakodni, viszont egy percig sem gyanakodtam a verseny során, hiszen Fazekas eredményei mindig is jók voltak." A doppingvizsgálatról így vélekedett: "Ketten voltak benn, és szokatlanul durva volt, sokkal durvább, mint korábban bármikor" - mondta a litván, ám bővebbet nem árult el.

A bronzérmes, észt Aleksander Tammertet is váratlanul érték a hírek: "Én is nagyon meglepődtem. Természetesen örülök a bronznak, hiszen ha Fazekas valóban doppingolt, akkor megérdemli a büntetést, így én is a bronzot. - mondta az észt atléta, aki arról is beszélt, mennyire volt számára gyanús korábban Fazekas: "A diszkosztársadalomban korábban is keringtek pletykák arról, hogy esetleg tiltott szerekkel élt volna, elmondhatom, hogy nem is túl népszerű a többeik körében. Mi viszont mindig jóban voltunk." Tammertet is megkérdeztük a doppingvizsgálatról, amiről a következőket mondta: "Szigorúbb volt ugyan, mint korábban, de semmiképpen nem durvább."

Több hírügynökség is említi, hogy Fazekas esetleg manipulálni próbálta a vizsgálatot, de az ellenőrök észrevették és leleplezték szándékát. Utánajártunk, hogy milyen módszerrel próbálkoznak leginkább a sportolók. Nos, neve elhallgatását kérő informátorunk szerint a férfiak egy óvszerhez hasonló ún. műpéniszt használnak, amelyet az említett eszközhöz hasonlóan helyeznek fel. Az eszköz kívülről úgy néz ki, mint az "eredeti", ám mivel igazából duplafalú, a tiszta minta ezen falak közé betölthető. Az így előkészített minta a segédeszköz egy bizonyos helyen történő megnyomásával egy nagyon vékony vezetéken keresztül indul meg.
Az ellenőrök feltehetően ezt kereshették Fazekason, ám mikor a nemi szervét kezdték vizsgálni, az atléta távozott. A helyszínen, de nem az orvosi szobában tartózkodott dr. Pikó Károly csapatorvos is, aki Fazekast figyelmeztette is: "ne menj el Robi, ebből nagy gond lehet", ám a sportoló ennek ellenére a távozás mellett döntött.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a meghallgatásról készült jegyzőkönyvének 21. pontja ugyanakkor a következőt mondja ki:
"Két tanú, dr. Caruhasz Panagiotisz (az olimpiai stadion doppingellenőrző laborjának vezetője) és dr. Gabriel Dollé (a Nemzetközi Atlétikai-szövetség képviselője) azt állították, hogy felmerült bizonyos gyanú arra vonatkozólag, hogy a sportolók bizonyos eszközöket és módszereket használnak annak érdekében, hogy ne a saját vizeletüket adják le. Ezekre a gyanakvásokra és feltételezésekre nincs bizonyíték, ám a sportoló viselkedése jónéhány megválaszolatlan kérdést vet fel (konkrétan azt jelenti, hogy Fazekas feltűnően ideges volt, és sokat igazgatta nemi szervét, illetve szokatlan testtartásban állt) . Ami tényként rögzíthető, az az, hogy a sportoló nem volt hajlandó alávetni magát a teljes doppingellenőrzési folyamatnak, megszegve ezáltal egy dopping-ellenes szabályt."

Az diszkoszvetés módosított végereménye:
1. Virgilijus Alekna (litván)
2. Kővágó Zoltán (magyar)
3. Aleksander Tammert (észt)

---- Korábbi információink
A MEGA televíziós csatorna arról számolt be, hogy a magyar atléta nem a verseny utáni kötelező doppingteszten nem tudott minimum-mennyiséget produkálni, amely a szigorú szabályok miatt akár pozitív esetnek minősülhet. A NOB-t már tájékoztatták a történtekről.

Hivatalos verzió még nincsen Fazekas Róbert ügyében - tudtuk meg Gyulai Istvánnak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkárának a közszolgálati televíziónak adott interjújából. "Sajnos ezt az információt túl jól értesült görög források idő előtt kiszivárogtatták. Egyet szeretnék leszögezni, a manipuláció vádja nem igaz, egyszerűen rágalom. Az tény, hogy Fazekas Róbert a doppingvizsgálaton nem tudta produkálni a szabályok szerinti mennyiséget, mert nem ment neki a dolog, így többórás szenvedés után hajnali háromkor feladta és elsétált. Mi mindent megteszünk azért, hogy a meglévő mintát vizsgálják meg, nehogy már egy ilyen dolgon múljon egy ember, egy aranyérem sorsa." A meghallgatás egyébként jelenleg is folyik, a sportolót délelőtt már ki is kérdezte a nemzetközi szövetség háromfős fegyelmi bizottsága. Információink szerint jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi titkára, Nagy Zsigmond van bent a bizottság előtt. Azt, hogy a doppingvád miatt a ma esti eredményhirdetést megtartják-e az Olimpiai stadionban, még Gyulai István sem tudta megmondani.

A Reuters hírügynökség a Nemzetközi Olimpiai Bizottságból származó forrásra hivatkozva közli, hogy Fazekas Róbert a hétfő esti doppingvizsgálat során megpróbálta kicserélni a mintákat, ezt azonban észrevették a vizsgálat felügyelői. Emiatt Fazekast megfosztják aranyérmétől, kizárják a játékokról és kétéves eltiltással sújtják.
Vad Dezső, a Magyar Olimpiai Bizottság szóvivője azonban így nyilatkozott a hírügynökségnek: "Úgy tudjuk, Fazekas nem tudott produkálni elég menniységet, pedig hajnal háromig próbálkozott. Ez az egyetlen dolog, amiről biztosan tudunk. Semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk az ügyről eddig."

Dr. Frenkl Róbert, egyetemi tanár, sportorvos az MTV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a meghallgatás során először magát az eljárást vizsgálják meg, hogy minden szabályszerűen történt-e. Miután kijelölik a versenyzőt, kijelölnek mellé egy ellenőrt is, aki nem mozdul mellőle, és közvetlenül ellenőrzi azt, hogy a minta adása természetes úton történik, tehát azt, hogy valóban a saját és a helyszínen produkált mintát adja-e le a versenyző. A kapott mintából végzik el későbbb az A-, majd a B-próbát is.
Arra a felvetésre, hogy Fazekas megpróbálta kicserélni a mintákat, Frenkl így reagált: "Ez nehezen képzelhető el, mert az alapos ellenőrzés ebben az esetben azonnal leleplezné, felvennék a jegyzőkönyvet és akkor nem lenne kérdés, azonnal lebukott volna."
Az pedig, hogy kevés vizeletet adott Fazekas annak köszönhető, hogy ugyan itatnak vele folyadékot, de a vesének időbe telik, míg abban a helyzetben alkalmazkodik és feldolgozza. Az egyetlen megoldásként dr. Frenkl Róbert azt tudja elképzelni, ha azt a kevés mennyiségű vizeletet használják fel és vizsgálják meg, hogy megállapítsák tiszta volt-e a versenyző.

Vad Dezső, a MOB sajtószóvivője szintén az MTV-műsorában elmondta: "A mintaadás közben Fazekast folyamatosan inzultálták, a nemi szervét fogdosták és a fenekében turkáltak. Ezért Fazekas feldúlt állapotban távozott az orvosi szobából. Ezt ugyan doppingolásnak is minősíthetik, de mentő körülmény lehet, ha erőszakoskodtak vele. Robi hollétéről a sajtótájékoztató óta nem tudunk."
Vad Dezső azt is elmondta, hogy a diszkoszvetés ma estére ütemezett eredményhirdetését nem látta az előzetes programban, ám ez nem jelenti azt, hogy biztosan nem tartják meg. ---- A doppingvizsgálat lebonyolítása a nemzetközi szabályok szerint:
A sportoló először választ a rendelkezésre álló több, fóliába csomagolt edény közül. Aztán - az orvos, az ellenőrzés vezetőjének szeme láttára - legalább 75 milliliternyi vizeletet enged az edénybe. Azokat a ruhadarabokat, amelyek megakadályozzák a vizsgálat vezetőjét abban, hogy a vizeletürítést figyelemmel kísérje, el kell távolítani. Ez azt jelenti, hogy a procedúra során a sportoló testének a mellkasától a térdéig meztelennek kell lennie. ---- Nem kell nagyon messzire menni, ha olyan olimpiai bajnokot keresünk, akitől doppingolás miatt elvették aranyérmét. Itt, Athénban néhány nappal ezelőtt a női súlylökés első helyezettje, az orosz Irina Korzsanyenko bukott meg, s fosztották meg bajnoki címétől. (A görög súlyemelőnek, Leonidasz Szabanisznak "csak" a bronzérmébe került a bukás). Hasonló eset 1968-tól 2000-ig kereken tíz akadt, a legnagyobb visszhangot minden bizonnyal Ben Johnson ügye váltotta ki. A kanadai sprinter fantasztikus világcsúccsal nyerte meg Szöulban a 100 méteres síkfutást, de öröme nem tartott sokáig, aranyérmét hamarosan át kellett adnia az amerikai Carl Lewisnak. A magyar sport történetében olimpiai bajnokot még soha nem fosztottak meg címétől, a "legrangosabb" megbukottunk Szanyi Andor, akitől - szintén 1988-ban, Szöulban - a súlyemelők 100 kilós súlycsoportjában szerzett ezüstérmét vették vissza.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik