Fazekas Róbert aranyérmet szerzett

SZABADOS GÁBOR jelenti AthénbőlSZABADOS GÁBOR jelenti Athénből
Vágólapra másolva!
2004.08.23. 20:53
Címkék
A hazai közönséget a férfi diszkoszvetők bemutatásánál jobban izgatta a 20 kilométeres női gyaloglás eredményhirdetése, melyen a görög Athanaszia Cumeleka nyakába akasztották az aranyérmet, illetve a szintén hellén Hriszopii Devetzi hármasugrása, mi azonban inkább a dobókra figyeltünk.
Íme, Vas megye második egyéni olimpiai bajnoka: Fazekas Róbert
Íme, Vas megye második egyéni olimpiai bajnoka: Fazekas Róbert
Íme, Vas megye második egyéni olimpiai bajnoka: Fazekas Róbert
Íme, Vas megye második egyéni olimpiai bajnoka: Fazekas Róbert
Íme, Vas megye második egyéni olimpiai bajnoka: Fazekas Róbert
Íme, Vas megye második egyéni olimpiai bajnoka: Fazekas Róbert
Már csak azért is, mert a tizenkettes döntő negyedét a három magyar, Máté Gábor, Kővágó Zoltán és persze az aranyesélyes Fazekas Róbert tette ki. A szokásának megfelelően fordított baseball-sapkában feszítő Fazekas a bemutatás alatt koncentráltnak tűnt, csak magára figyelt, míg a korábbi egyeduralkodó, az olimpiai és világbajnok német Lars Riedel felszabadultan nevetett - neki persze már nem a legfényesebb medália volt a célja.

Az első sorozatban Fazekas 66.39 méterrel kezdett, centikkel maradva csak el az észt Aleksander Tammerttől, ami nem volt ijesztő - ellentétben a litván Virgilijus Aleknával. A nagy rivális ugyanis legelsőre azonnal megjavította az előbb még vigyorgó Lars Riedel 1996-os, atlantai olimpiai rekordját (69.40), s 69.89-cel átvette a vezetést. Itt bizony Robinak nem lesz könnyű dolga, de azt tudtuk előre, hogy valószínűleg 70 méter feletti dobás kell majd az aranyhoz. Ha az kell, akkor annyit dobok, gondolhatta Fazekas, s a második körben 70.93-at repesztett - boldogan csapott utána a levegőbe, s még boldogabban ugrált, amikor megtudta az eredményt. Fel van adva a lecke Aleknának! A litván meg is zavarodott, mert másodikra a hálóba vágta a diszkoszt. Bár a harmadik körben Fazekas sem javított, 69.35-ös dobása további tekintélyt parancsolt (ha még szüksége volt rá), míg Alekna ismét rontott, ezúttal belépett az amúgy is jócskán 70 alatti dobás során, így Fazekas, Alekna, Tammert, Kővágó sorrendben kezdődött a nyolcas finálé, merthogy Kővágó második sorozatos 66.40-je csak centikkel maradt le a bronzérmes helyről. Máté viszont sajnos nem lett tagja a legjobb nyolcnak, 57.84-gyel a tizenkettedik végzett. Riedel is öltözött, hiába állt a nyolcadik helyen, meghúzódott ugyanis a bal combja a harmadik dobásnál - a segítőkész magyar fiúktól kapta rá az első jeget, akik vigyáztak magukra, a félidőben például Fazekas és Kővágó a közönségnek bejátszott szirtakira ugrálva tartották melegen izmaikat.

Az NSO ajánlja:

Fazekas Róbert nyilatkozata



Kérdezzen a kalapácsvetés olimpiai bajnokától:


Az adatlapja
Atlétika az olimpián

Diszkoszvetőink:




Kalapácsvetőink:



Az olimpia teljes programja

Galéria:
Utóbbinak jól sikerült a "karbantartás", negyedik dobásra 67.04-gyel feljött a harmadik helyre! Aleknának viszont nem ment, szektoron kívül dobott, de búsuljanak emiatt a Balti-tenger partján, a lényeg az, ahogy Fazekas nagyon közel volt az aranyéremhez! Alekna közben összeszedte magát, ami azonban csak 69.49-re volt elég, így az utolsó kör előtt a képzeletbei dobogó első és harmadik fokán is magyar atléta állt!
Aztán kiderült ott is maradtak: a hatodik sorozatban ugyanis senki nem tudott javítani eredményén, így világgá kürtölhettük, hogy: FAZEKAS RÓBERT OLIMPIAI BAJNOK! A szemünket pedig tovább fényesítette, hogy a bronzérmet Kővágó Zoltán szerezte meg!
1948 és 1968 után pedig újra előfordult, hogy Magyarország két aranyérmet szerzett atlétikában.


Szavazás

Hány aranyat nyerünk Athénban?

---- Fazekas Róbert: "Már a melegítőpályán is nagyokat dobtam, éreztem, hogy ha kijön a lépés, akkor nem lehet gond. Nem ijedtem meg, amikor Alekna elsőre túldobott, mert más a taktikánk, én biztonságival kezdek, ő naggyal - olyan formában éreztem magam, hogy szégyen lett volna, ha azzal a 69-es dobással megver. A második dobásommal fejben kicsit össze is zavartam. Ő volt a favorit, de az olimpia előtt megvertem, ez pszichikailag előnyt jelentett. Utoljára 104 éve Bauer Rudolf nyert diszkoszvetőként olimpiai aranyat, örülök, hogy én lehettem a következő. Amikor a zászlóval körbefutottunk, csak akkor láttam, mennyi magyar van a stadionban, nagyon jó érzés volt. A zászlót a szurkolóktól kaptuk, nem szabad nekünk ilyet előre bekészíteni, mert nagy pofára esés lehet a vége... Most eufórikus állapotban vagyok, még nem esett le, hogy én lettem az első. Már csak a világbajnoki cím hiányzik, de erre egyelőre nem akarok gondolni, ma este Adriánnal és a szombathelyi szurkolókkal ünneplünk, legurítunk egy-két sört."

Kővágó Zoltán: "Fájt a lábam a döntő előtt, de sikerült rendbehozni. Nagyon bíztam az éremben, és szerintem ez volt a realitás is, képesnek éreztem magamat arra, hogy a dobogón végezzek." ---- Fantasztikus produkció!
Ha tegnap azt mondtam Annus teljesítményére, hogy óriási, ma azt mondom Fazekaséra, hogy fantasztikus. Ma Alekna szerette volna az első nagy dobással fejbe kólintani a mezőnyt, de ez nem sikerült neki. Fazekas azt tette, amit eltervezett, biztonsági dobással kezdett, de a 66.39 méteres kísérleten látszott, hogy milyen könnyedén jött. Nem gondoltam, hogy másodikra ilyen nagyot tud javítani, és erre Alekna sem számított. Láthatóan nem akarta elhinni, hogy ez történt, őt ütötte ki ez az eredmény. Ezzel eldőlt az arany sorsa, s bár Fazekas még újabb nagy kísérleteket hajtott végre, láthatóan ő is kidobta magát. Az, hogy Kővágó megszerezte a bronzérmet, elképesztő siker, s a magyar atlétikának építkeznie kell abból, hogy ilyen versenyzői vannak.

Gécsek Tibor (Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes kalapácsvető) ---- Szombathely már több mint egy hete ünnepi lázban ég. A jeles események a nyolc vasi olimpikon, Annus Adrián, Fazekas Róbert, Pars Krisztián, Kálovics Anikó, Varga Judit, Divós Katalin, Hatos Gábor és Wöller Gergő búcsúztatásával kezdődtek: a megyeszékhely főterén több százan kívántak sikeres szereplést a sportolóknak. A legtöbb jókívánságot természetesen a két nagyágyú, aranyéremre is esélyes Annus Adrián és Fazekas Róbert kapta a város első emberétől, Ipkovich Györgytől, valamint a sportszerető polgároktól. Az ünnepség után a sportolók Athén felé vették az irányt, míg Szombathelyre ráköszöntött az esztendő legjelesebb eseménye a négynapos Savaria-karnevál.
Sajnos az időjárás az idén nem igazán fogadta a kegyeibe a fesztivál rendezőit, illetve közönségét: több várva várt program, így a szombat esti fáklyás felvonulás is elmaradt a gyakori esőzések miatt. A sűrű égi áldásnak köszönhetően aztán nagyon sokan a televíziózást, azon belül is az olimpiát választották a mulatozás helyett. Így viszont az árusok és a vendéglátósok a megszokottnál jóval szerényebb bevételt regisztrálhattak. Ez alól talán csak azok a belvárosi vendéglátóhelyek jelentettek kivételt, amelyek a vendégek kérésére, avagy éppen "megfogására" hatalmas kivetítőket helyeztek el. Vasárnap este, a karnevál zárónapján aztán már hiába volt kellemes az idő, rengetegen inkább a tévézés, azaz a kalapácsvetés döntőjének megtekintése mellett tették le a garast. Ez seppet sem volt véletlen, mivel két szombathelyi atléta, az aranyesélyes Annus Adrián, valamint a pontszerző helyre aspiráló Pars Krisztián is kvalifikálta magát a fináléba.
A döntő aztán a szurkolók legmerészebb álmait is felülmúlta: Annus Adrián szenzációs versenyzéssel győzött, és megszerezte Vas megye első egyéni olimpiai bajnoki címét. A kiváló atléta előtt eddig egyedül a labdarúgó Szarka Zoltán mondhatta magát olimpiai bajnoknak a megyéből, ő az 1968-as mexikóvárosi játékokról tért haza a legfényesebb éremmel. Az pedig már csak a hab volt a tortán, hogy a 22 esztendős Pars Krisztián a pontszerző, a hatodik helyen végzett.
Nem csoda, hogy vasárnap este a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségben fogyott a pezsgő a szombahtelyi szórakozóhelyeken, illetve otthonokban. Az időjárás miatt picit szerényebbre sikeredett Savaria-karnevál így pompás hangulatban zárult. Ilyen előzmények után természetes, hogy hétfő este a diszkoszvetés döntőjének időpontjában ismét megteltek a kivetítővel rendelkező vendéglők, sörözők, kávézók, és mindenki azt várta, hogy Fazekas Róbert újfent legjobb barátjával "tart".
Csak emlékeztetőül: a 2002-es müncheni Eb-ről mindketten aranyérmet, a 2003-as párizsi vb-ről pedig ezüstöt hoztak haza. És röviddel este kilenc előtt kiderült, folytatódott a sorozat: Athénból Annus után Fazekas is aranyérmmel térhet haza.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik