Viszontlátásra, Budapest!

CSANÁLOSI BEÁTA, LIPICZKY ÁGNESCSANÁLOSI BEÁTA, LIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2004.08.10. 22:54
Címkék
A sok khaki és piros kockás formaruha között azonnal szemet szúrt a sportlövő Sidi Péter fehér összeállítása. Légpuskás Európa-bajnokunk ingén ráadásul a négy évvel korábbi, sydneyi olimpia logója díszelgett.
Ferihegy 2A, 10 óra
Ha más nem is, a TeleSport teljes stábjának bőröndökkel való kivonulása bizton jelzi, hogy itt, kérem, hamarosan olimpia lesz. Vitray Tamás főszerkesztő, aki éppen 21. olimpiájára (nyári és téli együttesen) tartva csekkol a repülőtéren, kedélyesen elbeszélget a fiatalokkal, a fényképezőgépeken elkészülnek az indulásról szóló első kockák is, majd a légkondicionált budapesti váróból irány a napfényes, forró Athén…

Pásztor István, a kézilabdázók csapatkapitánya teljes athéni díszben
Pásztor István, a kézilabdázók csapatkapitánya teljes athéni díszben
Pásztor István, a kézilabdázók csapatkapitánya teljes athéni díszben
10.20
"Ne úgy tedd ki, egy kicsit jobbra!" - irányítja egymást két fiatalember, aki a galériáról lelógó piros-fehér-zöld zászló tanúsága szerint Rákospalotáról jött. Méghozzá nem üres kézzel. A váró székeire vörös rózsákat helyeznek el, hol ide, hol oda pakolják izgalmukban, és persze kitartóan őrködnek felettük. No igen, a kézis lányoknak szánják, akik a legszebbek, akiket imádnak, szeretnek és akik oly sok csodás élménnyel ajándékozták már meg szurkolóikat. De nemcsak a fiúk várakoznak lelkesen, eljöttek még néhányan, hogy egy biztató szót szóljanak olimpikonjainknak, akik augusztus 13-tól minden bizonnyal a fél országot a televízió-képernyők elé szegezik majd.

10.50
Nocsak, micsoda meglepetés! Egy szemüveges úr a svájci olimpiai csapat felszerelésében az indulási információkat szemléli. Ô is igyekszik az övéihez, mi pedig már türelmetlenül dobolunk az ujjunkkal: vajon hol lehetnek a mieink? A váró jobb oldalán álldogálók egyre csak az érkező buszokat lesik, miközben a repülőtér biztonsági emberei kordon felállításához szükséges eszközöket hoznak, és szép komótosan leválasztanak egy biztonsági sávot. Itt, kérem, valami készülőben van!

11.22
És begördülnek a buszok. Vakuk villannak, kamerák pásztáznak, míg a versenyzők egyre-másra szállnak ki a járművekből. Elsőként az asztaliteniszezők tűnnek fel, Fazekas Mária arca napszemüveg mögé rejtve, Tóth Krisztina teli szájjal mosolyog, Bátorfi Csilla pedig határozott léptekkel indul el a bejárat felé. A csomagokkal most nem kell bíbelődni, a jegyeket is kiosztották már a Körcsarnok előtt, ahol versenyzőink elbúcsúzhattak családtagjaiktól. Megy minden, mint a karikacsapás. És bár kissé késésben van a küldöttség, így is akadnak olyanok, akik egy-egy kérdés erejéig elcsábulnak.
A kézilabda-válogatott csapatkapitánya, Farkas Ágnes olyan, mint egy szeles tini. Nevet, élvezi a nyüzsgést, pedig fárasztó napokat tudhat maga mögött csapattársaival. A világbajnok francia válogatott ellen derekasan helytálltak a lányok, akiknek egy döntetlen és egy győzelem lett az olimpia előtti utolsó mérlegük. Sokat sejtető…

Öklözôinktôl, Káté Gyulától (balra), Balzsay Károlytól, Bedák Zsolttól és Bedák Páltól (elöl) legalább egy érmet remélhetünk (Fotók: Mirkó István)
Öklözôinktôl, Káté Gyulától (balra), Balzsay Károlytól, Bedák Zsolttól és Bedák Páltól (elöl) legalább egy érmet remélhetünk (Fotók: Mirkó István)
Öklözôinktôl, Káté Gyulától (balra), Balzsay Károlytól, Bedák Zsolttól és Bedák Páltól (elöl) legalább egy érmet remélhetünk (Fotók: Mirkó István)
"Ezek a mérkőzések sokat jelentettek a csapatépítés szempontjából - mondta Farkas Ágnes, aki elárulta azt is, hogy a hétfői hajvágás során fodrászával megbeszélte, az évek óta megszokott frizurája lesz az olimpiai kabalája. - Egyébként nagyon jó állapotban van a csapat, a hangulattal sincs gondunk, most csak az aggaszt egy kicsit, hogy a szövetségi kapitány kilátásba helyezte: délután már az athéni edzőteremben fogunk izzadni."
Evezős világbajnokunk, Haller Ákos már rutinos olimpikonként indul meg a tranzit felé, a fiatal Hirling Zsolt viszont egy újonc izgalmával videózza a társait. S mint egy szemfüles operatőr, azon is rajta van, amikor Kovács "Kokó" István és Szántó Öcsi bácsi feltűnik a buszajtóban. A forgatás a tranzitban folytatódik, hiszen már a sportlövők küldöttsége is a bejárat előtt toporog. A kézilabdás lányok meghatottan veszik át a rózsákat, remélhetőleg visszafelé, az aranygépről leszállva több ezer csokor tulajdonosai lesznek.

11.50
Elfogynak a rózsák, és a repülőtér szürke falai között eltűnnek az utolsó magyar olimpikonok is. Lovász Zsuzsanna búcsúzásként még felpattan egy csomagmérlegre (talán arra kíváncsi, hogy mekkora terhet cipel a vállán?), majd elcsendesedik a terem.

12.30
A legnépesebb magyar küldöttség útnak indul: viszlát, Budapest, jövünk, Athén! ---- - Csak nem sportági ábécérendben ültek fel a buszra? - kérdeztük Európa-bajnok asztaliteniszezőnket, Tóth Krisztinát, aki Bátorfi Csilla társaságában elsőként kászálódott ki a buszból a repülőtéren.
- Nem, dehogy! - nevetett Tóth. - És még csak nem is megszokás a részünkről, éppen úgy jött ki a lépés, hogy mi ültünk a busz első üléseire.
- Harmadik ötkarikás játékán szerepel, így mondhatjuk azt is, hogy rutinos "olimpiázó". Azért egy kis izgalom elragadta már?
- Izgulok, de egész jól kezelem. Négy évvel ezelőtt az utazás miatt aggódtam, hiszen elég hosszú volt az út Sydneybe. Most szerencsére nagyon közel van hozzánk Athén, így mire elhelyezkednénk a repülőn, már szállhatunk is le. A versennyel kapcsolatban egészséges drukk van bennem, nem is kell több ennél, hiszen tudom, hogy jól felkészültünk az olimpiára.
- A csapat újoncát, Fazekas Máriát kell nyugtatni?
- Csak egy picit. Ô is nagyon várja már a kezdést, amit az is mutat, hogy az elmúlt időszakban sokat beszélgettünk az olimpia hangulatáról, a versenyekről. Egyébként amint megérkezünk, kiteszem a kabalamát, egy picike műanyag öt karikát a szobámba. Remélem, szerencsét hoz. ---- A sok khaki és piros kockás formaruha között azonnal szemet szúrt a sportlövő Sidi Péter fehér összeállítása. Légpuskás Európa-bajnokunk ingén ráadásul a négy évvel korábbi, sydneyi olimpia logója díszelgett.
"Méretvételen és próbán is voltam vagy négyszer, végül mégis olyan formaruhát kaptam, aminek a felső része a térdemig ért. Azt mégsem vehettem föl" - adott magyarázatot "különcködésére" az éremesélyes versenyző, akinek a jobb könyökén még mindig ott virított egy ragtapaszcsík. Szerencsére az Athénba repülés előtt két héttel elszenvedett biciklisbalesetre már csak ez emlékezteti Sidit. "Igen, ez még annak a nyoma, de a kezem már teljesen rendbe jött. Ez tehát nem lehet gátja a jó szereplésnek." Újabb kérdésre már nincs idő, hiszen a csapatvezetők bőszen terelik a direkt az olimpikonok számára lezárt F-kapu felé a sportolókat. A komáromi lövő arca még egyszer azért felbukkan az ajtóból, igaz, már csak annyi időre, hogy egy biztató mosolyt küldjön az őt egészen a reptérig kísérő családtagjainak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik