Camachóval új éra kezdődik (?)

CSILLAG IMRE, GALAMBOS PÉTERCSILLAG IMRE, GALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2004.05.24. 22:56
Címkék
"Ha ki akarnak rúgni, rúgjanak ki"  mondta vasárnap este egy mártír arckifejezésével Carlos Queiróz, és lám, egy nap alatt úgy is lett. Hétfőn hivatalosan is bejelentették, amit egy ilyen gyalázatos szezon után mindenki sejtett: Queiróznak mennie kell a Real Madridtól.
Pavón (középen) és Ronaldo tanácstalansága jól jellemzi az idei Real Madridot
Pavón (középen) és Ronaldo tanácstalansága jól jellemzi az idei Real Madridot
Pavón (középen) és Ronaldo tanácstalansága jól jellemzi az idei Real Madridot
Pavón (középen) és Ronaldo tanácstalansága jól jellemzi az idei Real Madridot
Pavón (középen) és Ronaldo tanácstalansága jól jellemzi az idei Real Madridot
Pavón (középen) és Ronaldo tanácstalansága jól jellemzi az idei Real Madridot
Az is bebizonyosodott, hogy a spanyol sajtó futballügyekben jó előre megbízható információkkal bír, mert a portugál szakvezető utódja valóban José Antonio Camacho lett (őt pedig Luiz Felipe Scolari, a portugál válogatott jelenlegi, a világbajnok brazil nemzeti tizenegy hajdani kapitánya válthatja a Benfica kispadján). Queiróz tanítványai a záró fordulóban feltették a "koronát" rettenetes tavaszi teljesítményükre, lehetetlenné téve a tréner maradását.
De mi is történt pontosan? Az utolsó fordulóban a Valencia, a Barcelona és a Real is kikapott (így a Deportivo lépett a dobogóra, a negyedik helyre taszítva azt az együttest, amelyet manapság csak a gúnyolódók neveznek "galaktikusnak"). De micsoda különbség volt a három vereség között! A bajnok Valencia játékosai körében – Rafa Benítez edző empátiáról árulkodó szavaival élve – még mindig fiesta uralkodik, de arrafelé az UEFA-kupa-győzelem után pláne nem érdekel senkit, hogy az Albacete elvitt három fölösleges pontot. A Barca pedig csak addig játszott Zaragozában, amíg a fővárosból érkező hírekből világossá nem vált, hogy az ezüstérmét nem fenyegeti veszély.

Ezzel szemben a Real Sociedad ellen a Real Madrid döbbent híveinek újabb megalázó fiaskót kellett végigszenvedniük – már azoknak, akik kimentek a meccsre, mert csupán ötvenezren voltak a lelátón. A zsinórban ötödik bajnoki kudarc új negatív csúcs, jóllehet már a négy is az volt. Hihetetlen, de a Bernabéuban egészen február közepéig százszázalékos "királyiak" a négy hazai vereségüket a négy utolsó otthon játszott mérkőzésükön szenvedték el. Klasszikus összeomlás.
A történteket senki sem tudja megfejteni. "Semmi sem változott a játékrendszerünkben vagy a hozzáállásunkban, de a drukkerek teljesen jogosan fütyülnek ki minket. Remélem, soha többet nem kell megélnem ilyen három hónapot" – borzongott Ronaldo, aki kiharcolta a Figo által később értékesített büntetőt, egyébként alig mutatott valamit. A brazil világbajnoknál érdemes elidőzni kissé, mert a csapat rossz szereplése pontosan egybeesik az ő góljainak hiányával. Utoljára március 28-án, a Sevilla ellen volt eredményes, akkor kétszer is – azóta jobbára sérült volt, de ha játszott (összesen négy bajnokin), nem talált be. Úgy lett gólkirály, hogy a pontvadászat utolsó nyolc fordulóját "elbliccelte"!
S ha már itt tartunk, jegyezzük meg, hogy a góllövőlistán a második Julio Baptista, a Sevilla brazil futballistája lett, akit a Don Balón nevű szaklap idény eleji kiadványában úgy mutattak be, mint Mauro Silva-szerű, azaz védekező középpályást. Igaz, 20 találatából hetet büntetőből szerzett.
Visszatérve a Realra, a Camacho és az argentin védő, Samuel érkezésétől feltüzelt Florentino Pérez elnök új éra kezdetét vizionálta, ugyanakkor ragaszkodott hozzá, hogy annak idején helyes döntés volt elküldeni Vicente del Bosquét. "Queiróz szerződtetése viszont hiba volt, amit hamarosan együtt fogunk kijavítani" – tette hozzá.
A másodosztályban még négy forduló hátravan. Az élen a Le-vante, a Numancia és az Alavés van a legjobb helyzetben, bár – a tegnapi számunkban elejtett megjegyzéssel ellentétben – még egyikük sem jutott fel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik