Schumi pihenni akar

IZSÁNYI SZABOLCS, MTIIZSÁNYI SZABOLCS, MTI
Vágólapra másolva!
2003.10.13. 20:29
Címkék
Vasárnap a németországi Kerpen és az olaszországi Maranello utcáit is elárasztották a vörös Ferrari-ruhába öltözött emberek, akik reggeltől estig ünnepelték Michael Schumacher és a Ferrari világbajnoki címét. A hatodik elsőségét a szuzukai idényzárón bebiztosító Schumi rajongóinak örömét látva a Formula1 legeredményesebb pilótája elmondta, esze ágában sincs abbahagyni az versenyzést, csak egy kicsit pihenni szeretne. És különben is, a bukósisakján hét csillag van&
A Ferrari és Michael Schumacher szurkolói világszerte örömmámorban úsznak – képünkön két kerpeni fanatikus ölelkezik
A Ferrari és Michael Schumacher szurkolói világszerte örömmámorban úsznak – képünkön két kerpeni fanatikus ölelkezik
A Ferrari és Michael Schumacher szurkolói világszerte örömmámorban úsznak – képünkön két kerpeni fanatikus ölelkezik
A Ferrari és Michael Schumacher szurkolói világszerte örömmámorban úsznak – képünkön két kerpeni fanatikus ölelkezik
A Ferrari és Michael Schumacher szurkolói világszerte örömmámorban úsznak – képünkön két kerpeni fanatikus ölelkezik
A Ferrari és Michael Schumacher szurkolói világszerte örömmámorban úsznak – képünkön két kerpeni fanatikus ölelkezik
"Nehezen tudom felfogni, mit is jelent a hatodik világbajnoki cím. Jelenleg üresnek és kimerültnek érzem magam, de nagyon büszke vagyok arra, amit elértem. A csapat és a szurkolók öröme is mutatja, milyen nagy család a Ferrari, amelynek a világ minden pontján csodálatos drukkerei vannak. Hogy abbahagyom-e? Nem tudom, miért kellene ezt tennem, hiszen még mindig én vagyok az egyik legjobb, és versenyben tudok lenni a győzelmekért. Kimerítő idény volt, most a kemény munka után jöhet a megérdemelt szórakozás” – mondta a német, aki ezzel a vb-címével már Juan Manuel Fangiót is maga mögé utasította az örökranglistán.
A nemzetközi sajtó már egyértelműen a sportág legjobbjaként említi a németet, és mivel az F1-ben mindenkin túltesz, más sportnagyságokkal kezdik összehasonlítani. A BBC azt írja, hogy Schumi már csak olyanokhoz fogható, mint Muhammad Ali, Mark Spitz, Pete Sampras, Michael Jordan vagy Pelé, azaz azok, akik a saját sportágaikban méltán megkapták a valaha volt legjobbnak járó elismerést.
Schumi mindennek ellenére igyekszik szerény maradni, és elutasítani azokat a dicséreteket, amelyek Fangio fölé emelik őt. "Fangio egy szinttel feljebb van nálam, egyedülálló, amit csinált, nagyon tisztelem azért, amit elért. Mi is valami hasonlót produkáltunk, de a kettőt badarság lenne összehasonlítani. Számomra a csapat a legfontosabb, négy vébécím sorozatban ugyanazzal a gárdával, ez páratlan teljesítmény” – mondta Schumacher, aki az elmúlt nyolc évben bivalyerőssé vált Ferrari-csapat tagjaként jutott el a legnagyobb sikerig. Fangio, aki 51 versenyéből 24-et megnyert, és öt vb-címét öt különböző gyár pilótájaként nyerte meg (volt, hogy egy idényben kétfajta autóval versenyzett).
Alain Prost, aki már "csak” a harmadik a maga négy trófeájával, kétségesnek tartja, hogy Schumacher jövőre elég motivált lesz ahhoz, hogy újból első legyen. "Nem hiszem, hogy képes lesz megint diadalmaskodni, mert már most egyedüli csúcstartó. Ez nem olyan dolog, hogy elhatározom: világbajnok leszek, és ezt végre is hajtom” – mondta Prost, aki ezzel együtt gratulált Schuminak, és elismerte, hogy ő a korszakának legjobb pilótája. Gerhard Schröder német kancellár nem tétovázott, azonnal gratulált Schuminak. "Ez egyedülálló teljesítmény volt” – mondta az államelnök. Az egész szezonra jellemző azonban a német televízió felmérése, amely szerint 1996 óta nem volt ilyen alacsony a világbajnokság futamainak nézettsége.
Egyesek azonban már a következő szezonra gondolnak, Ross Brawn, a Ferrari technikai igazgatója elmondta, a nagy ünneplés sem akadályozhatja a munkát. A következő szezonra ugyanis már javában készülődnek Maranellóban, ahol az idén rádöbbentek, odalett az elmúlt évek hatalmas fölénye. "Amíg enynyire elszántak és erősek vagyunk, nem hagyjuk abba. Egy nap úgyis megszakad ez a szép sorozat, de szeretnénk a lehető legkésőbbre tolni ezt az időpontot. Jövőre még biztosan nem kapunk ki, és szerintem még van bennünk néhány jó év. Nagyon élvezzük a győzelmeket, tovább kell dolgoznunk értük” – fogalmazott a brit szakember.
Jean Todt csapatfőnök a team felhőtlen örömét tolmácsolta, Schumi és a csapat ugyanis vasárnap előbb egy elegáns étteremben vacsorázott együtt, majd a szuzukai pálya szállodájának kertjében hajnalig folytatódott a dáridó. "Hihetetlen, ami velünk történik, Michael fantasztikus ember, meg tudja tartani a hidegvérét a fontos pillanatokban, rá lehet bízni az összes kockázatos feladatot, mert tökéletesen meg tudja oldani azokat. A Ferraritól rendkívüli támogatást kapott, kiváló autóval versenyzett, Enzo Ferrari büszke lenne ránk” – mondta Todt. A Ferrari az idei autóját Gianni Agnelliról, a FIAT-gyár télen elhunyt egykori elnökéről nevezte el, és az F2003-GA-val méltóképpen megemlékezett az egykori üzletemberről.
Schumihoz hasonlóan a többi vb-menő is mulatozással töltötte az idényzáró utáni éjszakát, Juan Pablo Montoya, Fernando Alonso, Ralf Schumacher és Rubens Barrichello karaokézással vezette le az idény feszültségeit. Kimi Räikkönen nem mulatozott, ő inkább pihenéssel töltötte estéjét. Azt viszont megígérte, hogy miután rákapott a világbajnoki címért való küzdelem ízére, jövőre fokozott erővel száll harcba a végső elsőségért. "A megbízhatósággal és a kiegyensúlyozottsággal nem volt gond, de sebességben még nem vagyunk egy szinten a Ferrarival. Az egész szezont végiggürcöltük, és végül is megvalósítottuk a terveinket, mert végig csatában voltunk a vébécímért. Kiváló szezonunk volt, és megnyugtat, hogy nem egy rossz pilótától kaptam ki, és nem a szerencsén múlt a világbajnokság. Jövőre visszavágunk” – ígérte Räikkönen.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik