Esélylatolgatás az új idény előtt

BÁLINT MÁTYÁS, DR. PÁLVÖLGYI MIKLÓSBÁLINT MÁTYÁS, DR. PÁLVÖLGYI MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2003.10.09. 02:39
Címkék
Nehéz feladatra vállalkoztunk: az NHL idei szezonjának kezdetén megkíséreljük megtippelni a főcsoportok végső sorrendjét. Egyet már most borítékolhatunk: nem az alább olvasható lesz az. De áprilisban legalább mérleget vonhatunk: hol tévedtünk, s mi az, amire nem számítottunk.
KELETI FŐCSOPORTKELETI FŐCSOPORT

15. ATLANTA THRASHERS

Nem egészen két hete még playoff-közelbe vártuk volna a csapatot, csakhogy múlt héten a csapat egyik legjobbja, Dany Heatley és csapattársa, Dan Snyder súlyos balesetet szenvedtek Heatley Ferrarijával. Snyder hatnapi kóma után belehalt a sérüléseibe, így a 2003-as All-Star gála legértékesebbje, Heatley súlyos váddakkal néz szembe. A csatár egyébként – ahhoz képest, hogy a Ferrari szabályosan kettészakadt – viszonylag könnyű sérülésekkel megúszta a csattanást, de mindkét térdét műteni kell. Azon túl, hogy az érett játékot nyújtó Heatley hiánya komoly gondot jelent a Rigóknak, csapattársuk elvesztése bizonyára súlyos lelki terhet ró majd a fiatal együttesre. Két dologban bízhatnak mégis: a félelmetes támadójátékot nyújtó Kovalcsukban, és a védekezőjátékban kiváló Hartley edzőben.

14. PITTSBURGH PENGUINS

Mario Lemieux-nek idén nem sok oka lesz az örömre a Penguins csapatával
Mario Lemieux-nek idén nem sok oka lesz az örömre a Penguins csapatával
Mario Lemieux-nek idén nem sok oka lesz az örömre a Penguins csapatával
A csodálatos Mario Lemieux visszatér még egy évre, hogy segítse csődközelbe jutott csapatát, de a jelenlegi játékosállománnyal még neki sincs sok esélye emlékezeteset alkotni: Lemieux-n kívül a rendkívül sérülékeny Martin Straka az egyetlen jól csengő név. A kapuban két tapasztalatlan portás, az idei drafton elsőként választott Marc-Andre Fleury és Sebastien Caron próbálkoznak majd nem megőrülni a zöldfülű, illetve kiöregedőfélben lévő játékosok alkotta védelem óriási és gyakori hibáitól, melyeket új edző, Ed Olczyk igyekszik majd kiküszöbölni. A mester kemény védekezésre alapuló, agresszív játékot tervez bevezetni, mint mondta: "Az ellenfeleknek mind az öt játékosunkon át kell verekedniük magukat.” Át fogják. A Penguins célja a talpon maradás, és Ovecskin, az orosz csodacsatár megszerzése, aki jövőre első választott lehet a játékosbörzén…

13. FLORIDA PANTHERS

A Florida a jövő nagy csapata lehet, de ez az év még nem a fiatal, 18-19 éves majdani sztároké lesz. A kapuban az akrobatikus Luongo, a védősorban a Paul Coffey óta a legjobb korcsolyázó hátvédnek titulált Bouwmeester, elöl pedig Nathan Horton lehetnek egy nagy csapat építőkövei… de addig sok tanulnivaló vár a zöldfülűekre. Playoff-közelbe csak akkor kerülhetnek, ha Luongo emberfelettit nyújt, a center Olli Jokinen pedig megismétli tavalyi teljesítményét.

12. MONTREAL CANADIENS

A Habs egyetlen jelentős nyári erősítése Bob Gainey menedzser szerződtetése. Gainey rendbe fogja szedni a csapatot, de ehhez évek kitartó munkája szükséges. Jose Theodore kapusnak meg kell ismételnie szenzációs 2001-2002-es szezonját ahhoz, hogy a Montrealnak egyáltalán esélye legyen a playoffra…

11. WASHINGTON CAPITALS

A Capitals tulajdonosa, Ted Leonsis megelégelte a sorozatos kudarcokat, és hogy befektetései ellenére sem nőtt az MCI Center látogatottsága. Nyáron az igen jól kereső, de egyre kedvetlenebb Jaromir Jagrtól hiába próbált szabadulni a menedzsment, így más helyeken kényszerültek megnyirbálni a kötségvetést. Ennek eredményeként lyukas és teljesen tapasztalatlan védelemmel vágnak neki az új évnek, ami az álmoskönyvek szerint nem sok jót jelent.

10. TAMPA BAY LIGHTNING

Lehet-e megint ilyen jó szezonja a 41 éves Andreychuknak és az NHL-mércével "mini” csatárnak, Martin St. Louisnak? Lehet. Ám arra kevés az esély, hogy ez újra egyazon évben következzék be. A rájátszásból a második körben kihulló Lightning harmadik és negyedik sora is gyengécske, és személyi gondjaik is akadnak: Nyikoláj Habibulin, a liga egyik legjobb kapusa megorrolt az edzőre, amiért nem ő kezdett az utolsó meccsen, s a kiszivárgó hírek szerint nem sokáig marad, hiszen év végén amúgy is lejár a szerződése.

9. BOSTON BRUINS

A Bostonnál nem a támadójátéknak kell feljavulnia, hiszen két nagyon erős sorral ijesztgeti ellenfeleit a Bruins, hanem a Sweeney és Berard távozásával, Girard autóbalesetével legyöngült hátsó alakzat igényelne komoly erősítést. Az ütközősorok is hiába kemények, az ott szereplők nem épp korongbiztosságukról híresek. Persze a legfontosabb védőjátékos a kapus, és Felix Potvinra vár a feladat, hogy kisegítse az esetlegesen hibázókat. A "Macskának” vigyáznia kell: ez a kilencedik élete, és nincs több sansza… Egy bizonytalan kapus a bizonytalan védelem mögött: ez a Bocsok rájátszásába kerülhet.

8. NEW YORK ISLANDERS

A "másik” new york-i csapat két éve stabilan rájátszik, és két éve ugyanolyan stabilan ki is zuhan az első körben. Nem gyengültek, és nem erősödtek jelentősen. A kiváló védelem garancia lehet a playoffba jutásra, de ott már több kell, mint négy jó hátvéd…

7. BUFFALO SABRES

Egy kissé kockázatos a Sabres-t playoffba várni, de mióta új tulajdonosa van a csapatnak, a menedzsment felhagyott a korábbi, koncepció nélküli kapkodással, és fontos játékosokkal erősítette a csapatot. A tavasszal érkezett Briere és a nyáron megszerzett Drury szereplésétől a gyenge támadójáték radikális javulását várhatjuk, a védelembe leigazolt Delmore pedig hatékonnyá teheti a Buffalo emberelőnyös játékát. Idén már a csődfenyegetettség sem zavarja a játékosokat, és a három fiatal kapustehetség, Biron, Noronen és Miller is alkalmas arra, hogy a rájátszásig juttassák a Sabres-t.

6. NEW YORK RANGERS

Mike Dunhamnek, a New York Rangers kapusának sok dolga lesz a ki-kihagyó védelem mögött
Mike Dunhamnek, a New York Rangers kapusának sok dolga lesz a ki-kihagyó védelem mögött
Mike Dunhamnek, a New York Rangers kapusának sok dolga lesz a ki-kihagyó védelem mögött
Végre. Idén meglesz. De tényleg. Az évek óta mélyen tudásuk alatt teljesítő sztárok az elmúlt öt idényben nem tudták becipelni a New Yorkot a rájátszásba, pedig a tulajdonos horribilis összegeket áldozott a nemes cél érdekében. Tavaly a menedzsment hibái és a párját ritkító sérüléshullám miatt a még lemaradtak a playoffról a Parkőrök, idén azonban végre stabilizálódhat a helyzet a kapusposzton, és összeállhat egy működőképes játékrendszer. De a védelem továbbra sem erős oldala a gárdának…


5. TORONTO MAPLE LEAFS

Az NHL legmagasabb átlagéletkorú csapata minden bizonnyal a legalacsonyabb átlagéletkorú védelmek egyikével rendelkezik. Hogy ez a kombináció mennyire helyes, az majd tavasszal kiderül. Ha az utóbbi években a csapatot sújtó sérüléshullám idén elkerüli őket, veszélyes ellenfelei lehetnek bárkinek.


4. PHILADELPHIA FLYERS

A saját bevallása szerint sosem hibázó Bobby Clarke általános igazgató a tavalyi bukást Roman Cechmanek kapus nyakába varrta, és rövid úton Los Angelesbe cserélte az egyébként megbízhatóan védő portást. A helyére hívott Jeff Hackett öregebb, sérülékenyebb, és még kevesebb rájátszásbéli sikert tud felmutatni. A játékosállomány és Hitchcock edző miatt mégis sikeres szezonra számíthatunk a Flyerstől.

3. CAROLINA HURRICANES

Újraformált védelemmel, és remélhetőleg a tavalyi sérüléseket kiheverve vág neki a ’Canes ennek a szezonnak. Az idei drafton 2. helyen választott Eric Staalra mindenképpen érdemes figyelni: hét góljával vezeti az előszezon ranglistáját. Jó kapus, szilárd védelem, két erős támadósor a gyenge Délkeleti csoportban elég lesz a divíziógyőzelemhez.

2. NEW JERSEY DEVILS

A bajnokcsapatból Joe Nieuwendyk Torontóba távozott, az örök Devil, Ken Daneyko pedig visszavonult, a csapat maradék része azonban visszatér. Nem merünk Martin Brodeur ellen fogadni: a Devils idén is az elitbe fog tartozni.

1. OTTAWA SENATORS

Nem sokon múlott, hogy tavaly nem kerültek döntőbe. Minden nagy csapat a kudarcokból tanulva, a tapasztalatokra építve jut el a csúcsra. Ha Martin Havlattal is meg tud végre egyezni a klub, akkor nem csak az alapszakasz élére, de a kupadöntőbe is várhatjuk ezt a sikeréhes fiatalokkal teli gárdát.



NYUGATI FŐCSOPORT

15. NASHVILLE PREDATORS

Érdekes koncepcióval vág neki a Predators a hatodik idényének: rúgjunk ki minden 20 évesnél öregebb védőt, és jöjjenek a fiatalok. Jönnek is, csak elég lassan fognak odaérni…

14. PHOENIX COYOTES

A Coyotes játékosai új mezükben is csak az ellenfelek hátát nézik majd
A Coyotes játékosai új mezükben is csak az ellenfelek hátát nézik majd
A Coyotes játékosai új mezükben is csak az ellenfelek hátát nézik majd
Wayne Gretzky, a csapat egyik tulajdonosa újra jégre lép idén. Kár, hogy csak egy öregfiúk meccsen, és nem az arizonai gárdában, úgy több esélyük lenne. A csapat két szellemi vezére, Teppo Numminen és Kelly Buchberger távoztak, s a harmadik, Sean Burke kapus is jó eséllyel más mezben végzi a szezont, mint amilyenben elkezdte. Az új szerzemény, Chris Gratton már három csapatban cincálta szét a vezetők idegeit, nem hiszünk abban, hogy pont itt kap majd erőre.

13. COLUMBUS BLUE JACKETS

A csapat legjobb csatára, Ray Whitney "zöldebb” irányba távozott, s a helyére érkező Todd Marchant bár hasznos játékos, de nem pótolja az ex-kapitány góljait. A védelem Sydorral erősödött, végre van megbízható cserekapus is Brathwaite személyében, de a reménységek, Rick Nash és Rastislav Klesla még nem képesek a franchise playoffba katapultálására.

12. CHICAGO BLACKHAWKS

"Na, idén aztán majd jól beleerősítünk” - ígérte Mike Smith általános igazgató a nyári átigazolások előtt. Sikerült is az igencsak gyenge védelembe egy hatodik, hétperces (és hétpróbás) embert szereznie Deron Quint személyében. Igaz, a kevés megmaradt Hawks-fanatikus már csak legyint a garasoskodó tulajdonosra, s reménykedik a saját felfedezett Tuomo Ruutuban, aki az év újonca díjra is esélyes lehet.

11. MINNESOTA WILD

Nem, nem maradtunk le a tavaszi fejleményekről, ám mégis azt gondoljuk, hogy a Wild vissza fog esni. A két legveszélyesebb csatár, Marian Gaborík és Pascal Dupuis még nem írtak alá az idei szezonra, a harmadik, Cliff Ronning pedig távozott az Ikervárosból. Ha végig remekül védekezik a csapat, akkor sem lehet 82 0-0-val, azaz 50%-os teljesítménnyel rájátszásba jutni.

10. CALGARY FLAMES

"Ha már ügyességben nem vehetjük fel a versenyt a többiekkel, akkor próbáljuk meg keménységben” - fundálta ki a tavaly kinevezett Darryl Sutter edző, és lőn: nagydarab, durva játékosokat igyekeztek beszerezni a nyáron. Hogy ez mennyiben oldja meg a csatársorok gólképtelenségét, az kérdéses, tippünk szerint enyhülést ugyan hozhat, de teljes gyógyulást nem.


9. SAN JOSE SHARKS

A tavaly ilyenkor még kupaesélyes csapat mára a múlté. Jevgenyij Nabokov kapusnak alaposan fel kell kötnie a mammutokat, ha áprilisban még jégen akar lenni. Két jó csatársor és három jó védő soványkának tűnik az erős csapatokkal telített Nyugati Konferenciában.

8. LOS ANGELES KINGS

Ha egyszer végre felépülne mindenki, akkor biztos rájátszásba jutónak titulálhatnánk a Kingst. A tavalyi példátlan sérüléshullám azonban még nem ült el, a szezont most is Deadmarsh, Allison és Miller nélkül kezdi az alakulat. Andy Murray azonban varázslatosan jól tudja motiválni a csapatot, és Roman Cechmanek kapus megszerzése sem elhanyagolható szempont, így a Los Angeles eséllyel pályázhat a playoffra.

7. EDMONTON OILERS

Mit kell az Oilersről tudni? Fiatalok, gyorsak, agresszívek, és általában a Dallas Stars ellen játszanak az utószezonban. Saját kalkulációink szerint ez a hetedik helyet jelenti számukra, feltéve, ha a csapat első számú centere, Mike Comrie aláír végre, és az ifjú titánok (idén Hemsky, Torres, Horcoff és Chimera) is megmutatják oroszlánkörmeiket.

6. ANAHEIM MIGHTY DUCKS

Kariya, Oates, Thomas távozott, jött helyettük Fjodorov és Prospál, papíron tehát javult is a tavalyi döntős. Csakhogy idén nem a surranópályán próbálnak becsúszni, hanem egy óriási céltáblával a hátukon korcsolyáznak majd. A szokásos fegyelmezett csapatjáték elég lesz a ráadásra jogosító helyhez, de nem mernénk nagy összegben – sőt, kicsiben sem – fogadni, hogy újra eljutnak a döntőig.

5. DETROIT RED WINGS

Még magának Scotty Bowmannek is nagy feladatot jelentene az eddig támadásban jeleskedő veteránok átállítása védekezőbb felfogású játékra, hát még utódának, Dave Lewisnak. A szezon fele várhatóan az átállás nehézségeivel fog telni, de ha sikerül áthangolni a liga legjobb védelmével és Dominik Hásekkel felálló csapatot, akkor a csillagos ég a határ. A rájátszás előtt a Wings alighanem az egyik legnagyobb bevásárló lesz, hiszen centerposzton csupa kistermetű játékos maradt Fjodorov távoztával.

4. VANCOUVER CANUCKS

Nem erősödött és nem is gyengült a Canucks, Klatt helyére Arvedson jött, Baron helyére pedig az olimpiai bajnok Slegr. A rájátszásban rendre összecsukló Cloutier mögé érkezett a legfontosabb szerzemény, Hedberg, aki nem fog megelégedni a másodhegedűs-szereppel, és tavaszra már ő lehet a kezdőkapus. Hogy ez a csapatot feldobja, vagy éppenséggel vitákhoz vezet majd, azt nem merjük megjósolni.

3. COLORADO AVALANCHE

David Aebischertől kiugró teljesítményt várnak Denverben: Patrick Roy-t kell pótolnia
David Aebischertől kiugró teljesítményt várnak Denverben: Patrick Roy-t kell pótolnia
David Aebischertől kiugró teljesítményt várnak Denverben: Patrick Roy-t kell pótolnia
Jut-e elég korong a sztároknak? A 2002-es Red Wingshez hasonlóan a Lavina is félelmetes támadósorokat dobhat harcba. A védelem is erős, akár a 2002-es bajnoké volt, s a kapuban, ahol ott Dominik Hásek vetődött ide-oda, a félelmetes hírű Patrick Roy ül…ült, egészen májusig, akkor ugyanis vette a fejvédőjét, és köszönte szépen, neki elég volt. Hogy kapus nélkül lehet-e kupát nyerni, arra a válasz egyértelmű nem. Kapust venni viszont lehet tavasszal is…

2. DALLAS STARS

Meggyengült védelemmel és drága kérdőjelekkel vág neki a szezonnak a Stars. Hatcher és Sydor távozása óriási űrt jelent a védelemben, Sweeney és Numminen próbálják majd pótolni őket. Pierre Turgeon, Jason Arnott és Bill Guerin számára pedig itt az ideje, hogy összeszedjék magukat. Valószínűleg össze is fogják.

1. ST. LOUIS BLUES

Most beérik a tavalyi vetés, és azok a fiatalok, akik a sérülések miatt hosszú-hosszú többletperceket töltöttek a jégen, a felépült sztárok mögött kellő segítséget nyújthatnak egy nagyon jó szezonhoz. Osgood megmutathatja, hogy nem véletlenül nyert kupát, a Prongerrel, MacInnis-szel és Jackmannel felálló védelem áthatolhatatlan lesz, az eddig nem sokat produkáló nagy nevek (Tkachuk, Weight) pedig bebizonyíthatják, miért is kapnak fejenként annyi pénzt, mint amennyit Magyarországon tíz év alatt az egész jégkorong-szövetség.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik