Csak Fazekas Péter búcsúzott

SZŰCS MIKLÓS jelenti PárizsbólSZŰCS MIKLÓS jelenti Párizsból
Vágólapra másolva!
2003.05.20. 23:02
Címkék
"Egy ilyen világbajnokságon egyszerűen nem lehet jó helyre kerülni  jegyezte meg mosolyogva Tarján András, a női válogatott szakvezetője, miközben arról elmélkedett, hogy a selejtezőt sikeresen vevő Molnár Zitának a folytatásban milyen reményei lehetnek.  Furcsa dolog ez. Két hónapja az Európa-bajnokságon a mezőny legnagyobb része rettegett attól, hogy mondjuk Badescuval kelljen játszania, most pedig áldja a szerencséjét, aki vele kerül össze, s ezzel legalább egy fordulóig megússza az ázsiaiakat.
Molnár Zita egyesben és vegyes párosban Pázsy Ferenccel is remekelt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Molnár Zita egyesben és vegyes párosban Pázsy Ferenccel is remekelt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Molnár Zita egyesben és vegyes párosban Pázsy Ferenccel is remekelt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Molnár Zita egyesben és vegyes párosban Pázsy Ferenccel is remekelt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Molnár Zita egyesben és vegyes párosban Pázsy Ferenccel is remekelt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Molnár Zita egyesben és vegyes párosban Pázsy Ferenccel is remekelt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Nos, azért szerencsére a legjobb kínai, dél-koreai meg japán asztaliteniszezők egyelőre be sem mutatkozhattak Párizsban, azaz most még hagyják játszani a mezőny másik, és hozzájuk képest feltétlenül gyengébbik felét is. Az oda tartozók pedig ki is használják a lehetőséget, amíg még van…
Ez utóbbi megjegyzés pedig már a magyarokra is igaz, akik eddig bizony kifejezetten jól szerepelnek a Bercy Sportcsarnokban. Azok után, hogy még hétfőn három magyar vegyes páros is kiharcolta a főtáblára jutást, kedden ugyanezt tette a Fazekas Péter, Marsi Márton férfipáros, női egyesben a már említett Molnár Zita, férfi egyesben pedig Lindner Ádám, Marsi Márton és Demeter Lehel.
A legkönnyebb dolga kétségkívül Molnárnak volt, aki a selejtezőcsoportjában egy arubai és egy máltai asztaliteniszezővel találkozott, s őszintén szólva az lett volna a csoda, ha egyáltalán játszmát veszít. Ilyesfajta csoda természetesen nem történt, a Statisztika kiválósága hozta azt, ami ilyen helyzetben elvárható és könnyedén "besétált” a főtáblára. Jóval melegebb volt a helyzet a Fazekas, Marsi–Ingjatovic, Slatinsek mecscsen, különösen, amikor a szlovének a harmadik játszma végeztével 2:1-re vezettek. Ráadásul a negyedik szett is pokolian kiélezett volt, ám azt végül is megnyerték Fazekasék, akik aztán az ötödik játszmát már magabiztosan hozták. A szó szoros értelmében beküzdötték tehát magukat a legjobb 64 közé, ám a jelek szerint Fortuna nem értékelte az erőfeszítéseiket: a főtábla szerdai első fordulójában a negyedik helyen kiemelt hongkongi Ko Laj-csak, Li Csing duóval kell játszaniunk, s az esélyek finoman fogalmazva sem a mieink oldalán állnak…

47. egyéni világbajnokság, Párizs

Férfiak. Egyes. Selejtezô. Csoportmérkôzések. 38. csoport. Fazekas–Roposa (szlovén) 4:2 (6, –9, 9, –7, 7, 8). 40. csoport. Lindner– Kravcsenko (moldáv) 4:0 (6, 7, 3, 5). 47. csoport. Marsi–Battaoui (marokkói) 4:0 (9, 2, 1, 8). 50. csoport. Demeter–Somian Aka (elefántcsontparti) 4:0 (3, 6, 8, 8). Kieséses forduló. Lindner–Slatinsek (szlovén) 4:0 (4, 3, 3, 9), Papageorgiou (görög)–Fazekas 4:3 (–10, –6, –4, 9, 3, 9, 9), Marsi–Presslmayr (osztrák) 4:2 (–8, 6, 5, –10, 7, 4), Demeter–Bazenov (szlovák) 4:2 (–9, –9, 9, 13, 4, 7)
Páros. Selejtezô. Fazekas, Marsi– Ignjatovic, Slatinsek (szlovén) 3:2 (7, –10, –7, 8, 3)
Nôk. Egyes. Selejtezô. 2. csoport. Molnár–Grech (máltai) 4:0 (2, 3, 4, 7)
Vegyes páros. A 32 közé jutásért. Pázsy, Molnár–Gatien, Grundisch (francia) 4:2 (–6, 6, –9, 11, 2, 4)
De legalább ott vannak a főtáblán, és kellemes meglepetésre ugyanezt mondhatja el négy magyar férfijátékos is. Igaz, Pázsy Ferencnek ez alanyi jogon kijárt, ugyanis a világranglistás helye alapján nem kellett selejtezőt játszania, Lindnernek, Fazekasnak Marsinak és Demeternek viszont alaposan meg kellett küzdenie ezért a kiváltságért, s közülük háromnak ez sikerült is. A postásos Lindner vette legsimábban az akadályokat, a csoportmérkőzéseket, majd az azt követő kieséses fordulót is játszmaveszteség nélkül abszolválta. Nem lenne baj, ha ezzel a lendülettel folytatná szerdán a főtáblán is… Azért ne legyünk telhetetlenek, elvégre ez mégiscsak egy világbajnokság, ahol minden egyes sikeresen vett forduló bravúrnak számít. És ilyen bravúrt könyvelhetett el még Marsi Márton és Demeter Lehel is. Előbbi az osztrák Presslmayrt, utóbbi pedig a szlovák Bazenovot győzte le, mégpedig egyaránt vesztett állást megfordítva. Fordított előjelű "bravúr” kötődik viszont Fazekas Péter nevéhez: a világ, de még a kontinens asztaliteniszsportjában is gyakorlatilag ismeretlen görög Papageorgiou ellen már 3:0-ra vezetett (eddig rendjén is van), ám valamiért ismét – ki tudja már hányadszor – leblokkolt és zsinórban négy szettet vesztve kiesett.
Kár érte, hiszen addig olyan szépen alakult minden…

A selejtezők ezzel lezárultak, kedden este pedig már az első főtáblás fordulót is lejátszották Párizsban: vegyes párosban a 32 közé jutásért állt asztalhoz a mezőny. A mieink közül elsőként a Pázsy Ferenc, Molnár Zita duó szerepelt, az ellenfél az a francia Gatien, Grundisch egység volt, amelyet a március végi Európa-bajnokságon egyszer már legyőztek a mieink. (Csak egy apró megjegyzés: szinte hihetetlen, hogy ennyi vegyes pár közül két egymást követő világversenyen is ugyanazokat sikerül összesorsolni…) Mindenesetre nem volt rossz előjel, hogy Courmayeurban 3:2-re Pázsyék nyertek. És Párizsban sem volt másképp, 4:2-re diadalmaskodott a magyar duó.

Párizsba beszökött a politika

Hallottak már Al-Maghahwiról?
És Al-Hammadiról?
Nem kell szégyenkezni, vagyunk még néhányan, akik ugyancsak a sűrű sötétben tapogatóznának e két név hallatán. Vélhetően a mostani asztalitenisz-világbajnokság is elmúlt volna anélkül, hogy bárki is felfigyel az említett két úriemberre, ha nem történik az, ami…
Szóval a politika…
A fentebb említett asztaliteniszezők közül az első Szaud-Arábiából, a második pedig Jemenből érkezett Párizsba, vélhetően a vérmes remények híján egy felejthetetlen élmény reményével. Igen ám, de a sors(olás) úgy hozta, hogy a selejtezőben egy csoportba kerültek az izraeli Elenskivel és ez mindent elrontott.
Bár nem kellett volna, de mégis…
A két játékos – vagy a küldöttségük vezetője – úgy döntött, hogy politikai okok miatt nem állnak asztalhoz Elenski ellen. Az izraeliek természetesen azonnal tiltakoztak, kérvén, hogy a két ország sportolóit zárják ki a világbajnokságról. Az élet vélhetően előbb megoldja a problémát, mint a nemzetközi szövetség technikai bizottsága, hiszen mire a döntés megszületik, már egyik érintett ország asztaliteniszezője sem lesz versenyben…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik