Hiányoztak a váratlan ötletek

FÓNAI IMRE, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓFÓNAI IMRE, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2002.08.31. 23:23
Címkék
A bajnokság előtt nyilván kevesen hitték volna, hogy a Siófok és a Dunaferr találkozásakor minden paraméter az újonc mellett szól. Csank János együttese a vártnál jóval eredményesebb rajtot vett, a negyedik helyen várta az összecapást, ugyanakkor az újvárosiak szereplését az első öt fordulóban kevés siker kísérte. A papírforma tehát hazai győzelmet igért, ám ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a Siófok elsősorban az alsóházba jósolt csapatokkal játszott, míg a Dunaferr rangadókon vesztett pontokat, máris óvatosabban kellett megfogalmazni az esélyeket.
A román Daniel Usvat (világos mezben) fejesgóllal biztosította be a Siófok meglepô, de teljesen megérdemelt újabb gyôzelmét
A román Daniel Usvat (világos mezben) fejesgóllal biztosította be a Siófok meglepô, de teljesen megérdemelt újabb gyôzelmét
A román Daniel Usvat (világos mezben) fejesgóllal biztosította be a Siófok meglepô, de teljesen megérdemelt újabb gyôzelmét
A román Daniel Usvat (világos mezben) fejesgóllal biztosította be a Siófok meglepô, de teljesen megérdemelt újabb gyôzelmét
A román Daniel Usvat (világos mezben) fejesgóllal biztosította be a Siófok meglepô, de teljesen megérdemelt újabb gyôzelmét
A román Daniel Usvat (világos mezben) fejesgóllal biztosította be a Siófok meglepô, de teljesen megérdemelt újabb gyôzelmét
Ezzel együtt az első percekben világossá vált, hogy a vendégek a jobb félni, mint megijedni mondást szem előtt tartva léptek pályára. Megszállták a középpályát, erejük javát ide összpontosították, így akarták a siófoki támadásokat már csírájukban elfojtani. Még a csatárként hírnevet szerzett Bükszegi Zoltán is mindig visszahúzódott – mögötte az ugyancsak támadóként megismert Sowunmi Thomas védekezett –, így aztán amikor a házigazdáknál volt a labda, az ő térfelükön kizárólag Horváth Péter bóklászott a vendégek közül, onnan figyelve, mi történik a pálya túlsó végében.
Sok szórakoztatót nem láthatott, annyi szent, még ha ő ezt aligha bánta is. A Siófok ugyanis lelkesen futballozott, próbálta megjátszani a széleket, ám iparkodása csupán némi mezőnyfölényhez volt elegendő, játékosai nemigen jutottak túl a Dunaferr védőinek sűrűjén. Néhány mozzanatból persze kiderült, az újvárosiak elképzeléseiben több szerepelt az egyszerű bekkelésnél. Bükszegi Zoltán, Lengyel Ferenc, Buzás Attila azonnal meglódult előre, amint valamelyik csapattársuk megkaparintotta a labdát, olykor még Sowunmi Thomas is végignyargalt a szélen, ám az esetek többségében gyorsan fordulhattak is vissza, mert a labda olykor bántóan hamar visszakerült a házigazdákhoz.

Mestermérleg

Csank János a Siófok vezetôedzôje
Az elején megleptük az ellenfelet, ám késôbb kiegyenlítetebbé vált a játék. A szünet után gyorsan vezetést szereztünk, s utána már jobbak is voltunk. Az elsô gól feloldotta a csapat görcsösségét.

Tornyi Barnabás a Dunaferr vezetôedzôje
Az elsô gólig nem volt benne a mérkôzésben a vereségünk, utána pedig a támadójáték pontatlansága miatt már nem tudtunk váltani, és ez az, ami nagyon elgondolkodtató.
Küzdelmes, de csak közepes iramú és annál gyengébb színvonalú mezőnyjátékkal telt az idő. Birkózónyelven szólva sehogy sem találtak fogást egymáson a csapatok, ahhoz az elismerésre méltó szervezettségen túl ötletre, váratlan húzásokra is szükség lett volna. Ezek híján a játékosok a tizenhatosokon belül nemigen koptatták a füvet, lövésekhez is csak elvétve jutottak, így az izgalmat tartósan száműzték a stadionból. A második félidő elején aztán hibázott a vendégvédelem, ezt a jóval aktívabb Siófok kihasználta, és ettől kicsit változatosabb lett a mérkőzés.
A Dunaferrnek fel kellett adnia az addig követett taktikát, gyakrabban próbálta megközelíteni a hazai kaput, de látványosan nem tudott javítani a játékán. Pedig Tornyi Barnabás átszervezte a csapatot, Bükszegi Zoltánt előrevitte éknek a bal oldalra, becserélte Balaskó Ivánt, majd Rósa Dénest is, velük nyilvánvalóan a támadójátékot akarta serkenteni, mégsem lett veszélyesebb a Dunaferr. Ez a támadójáték megmaradt a tervezés szintjén, a gyakorlatban alig valósult meg belőle valami.
A végig példás akarással harcoló Siófokot nem zavarta meg az ellenfél hadrendjének változása. Csank János megerősítette a középpályát Erős Károllyal, és a vezetést követően is az ő csapata tartotta kézben az irányítást. A házigazdáknak jól is jött, hogy enyhült a Dunaferr védekezésének a szigora, jól éltek a nagyobb szabadsággal, és második góljuk végleg eldöntötte a három pont sorsát. Ráadásul ez a döntés igazságos volt, mert az a csapat gazdagodott, amely jóval többet tett a siker érdekében és ezzel vitathatatlanul meg is érdemelte azt.

percről percre

9. perc: Villámgyors és a végén tapsot érdemlő siófoki akció: Szabó Csaba jó ütemben szöktette a jobbösszekötő helyén kirobbanó Filipovicsot, aki kissé kisodródott helyzetből, 12 méterről, félmagasan, jobbal kevéssel a bal kapufa mellé durrantott.
13. perc: Buzás a bal oldali oldalvonal mellől a Lengyeltől kapott labdát keresztbe ívelte, érkezett a másik oldalon a feladó Lengyel, és a jobbösszekötő helyéről, 13 méterről jobbal keresztben ellőtte a labdát a kapu előtt. Veszélytelen, de szép akció volt.
27. perc: Buzás a bal oldalról, szögletből élesen belőtt labdájára Éger robbant a rövid saroknál, s a vendégek védője hat méterről a bal felső sarok fölé fejelt.
33. perc: Bükszegi került helyzetbe a jobbösszekötő helyén, kihasználva azt, hogy előtte "folyosót” nyitottak a siófokiak. A vendégek középpályása hét méterről, jobb lábbal alig bombázott a bal felső sarok fölé.
41. perc: Pantics a tizenhatos jobb sarkán felugrott és pontosan Buzás elé bólintotta a labdát. Utóbbi nem teketóriázott, hanem ballal egyből kapura lőtt, Németh Gábor nagyot nyújtózva piszkálta ki a labdát a jobb alsó sarok elől.
53. perc: Sipeki a bal oldalról az oldalvonal közeléből szabadrúgásból ívelhette be a labdát a tizenhatoson belülre. Usvat ugrott fel két vendégvédő között, sikerült is a levegőbe fejelnie a labdát, amire Kuttor csapott le, és a balösszekötő helyéről, az alapvonal közeléből átívelte Bita kapuson. Érkezett a túloldalon Filipovics, és a bosnyák támadó két méterről az üres kapu bal oldalába fejelt.
1–0
60. perc: Sipeki bal oldali szögletét követően a labda megcsúszott Szabó Csaba fején, a kapu előtt Koller térddel még beleért a labdába, ami veszélyesen perdült kapura, ám Bita lekapta azt a levegőből.
67. perc: Sowunmi húzta meg a jobb oldalt, s mert gyorsabb volt, mint Gaál, az alapvonal közeléből közelre tudta ívelni a labdát, amire Horváth Péter jó ütemben érkezett, majd hét méterről kevéssel a keresztléc fölé fejelt.
73. perc: Schultz középről a jobb oldalra, az oldalvonal mellett előrelopakodó Grószhoz passzolt, aki jobbal a kapu elé ívelte a labdát. Ott nagyszerű ütemben robbant be Usvat, és a román légiós nyolc méterről a balösszekötő helyéről a kapu közepébe fejelt.
2–0
74. perc: Buzás bal oldali beadását követően Horváth Péter három védő gyűrűjéből estében lőtte kapura a labdát, azonban Németh Gábor az első védését bemutatva (!), vetődve hárított.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik