Walesi–magyar: Kemény lesz, de muszáj nyernünk – Giggs

Vágólapra másolva!
2019.11.18. 14:56
null
Ryan Giggs nagy meccsre számít a mieink ellen (Fotó: faw.cymru)
Ryan Giggs, a walesi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nagy meccsre számít kedden a mieink ellen az Európa-bajnoki selejtező utolsó fordulójában, melyben mindkét válogatott számára az Eb-részvétel a tét.

 

GIGGS ELŐSZÖR KÜLDHETI PÁLYÁRA EZT A CSAPATOT

A walesiek sajtótájékoztatója előtt helyi kollégánkkal, Mark Pitmannel beszélgettünk a hazaiak várható kezdőcsapatáról.

Két nagy visszatérő is helyet kaphat a walesiek kezdőcsapatában, és szinte biztosra vehető, hogy olyan walesi tizenegyet küld ellenünk pályára Ryan Giggs, amilyenre még nem volt példa az Eb-selejtezők során. Eddig ugyanis sérülés miatt nem szerepelhetett a Juventus középpályása, Aaron Ramsey, aki az Azerbajdzsánban 2–0-ra megnyert találkozón Gareth Bale helyére állt be csereként, de kedden minden bizonnyal már az 1. perctől a pályán lesz. A korábbi alapcsapatból a műtét után lábadozó Jonathan Williams nem bevethető.

A védelembe visszatérhet a legutóbb Magyarország ellen pályára lépő Ashley Williams, ő a szintén sérült Joe Rodont pótolhatja az októberi csapatból, amellyel egyébként nagyon elégedettek voltak Walesben a szlovákok és a horvátok elleni októberi döntetlen után. Nagy Ádám bristoli csapattársa mellett az Azerbajdzsánban kezdőként játszó, a Premier League-ben, az AFC Bournemouthban szereplő, 22 éves Chris Mepham jöhet még szóba a védelem közepén Tom Lockyer (Charlton Athletic) párjaként – utóbbi helye az őszi selejtezőkön nyújtott megbízható teljesítménye után biztosnak tűnik.

„A két Eb-selejtező előre megtervezett menedzselésének része volt Giggstől, hogy Gareth Bale és Aaron Ramsey sem játszotta végig a szombati mérkőzést, hanem éppen egymást váltották. Ettől függetlenül arra számítok, kedden mindketten kezdeni fognak – mondta a Nemzeti Sportnak walesi kollégánk, a több orgánumnak is dolgozó Mark Pitman. – A védelemben, illetve a védekezésben arra számítok, hogy tapasztaltabb játékosoknak szavaz majd bizalmat a kapitány, de Giggsnél ezt nehéz megjósolni, mert szereti meglepni az embereket.”

Az elhangzottakból is következik, hogy a középpályára jó eséllyel visszatér a 29 éves Joe Allen (Stoke City), aki múlt szombaton eltiltás miatt nem játszott Azerbajdzsánban.

„Wales a múlt heti mérkőzések után remek helyzetben van, és ezért a meccs elejétől támadni fog a győzelem reményében, ebben segítheti a várhatóan lenyűgöző hangulat is, azzal együtt, hogy a budapesti mérkőzés óta tudjuk, Magyarország veszélyes ellenfél” – tette hozzá Pitman.

„Nagy kihívás és nehéz találkozó lesz, de jó formában és jó hangulatban várjuk. Kedden be kell fejezni a munkát” – jelentette ki a szakvezető, aki megjegyezte, a szombaton Azerbajdzsánban 2–0-ra megnyert mérkőzés után hosszú volt az út haza Bakiból, ezért a vasárnap pihenéssel telt, de mindenki egészséges, így minden játékosára számíthat a sorsdöntő összecsapáson.

Giggs szerint a fiatalok és a rutinosabbak megfelelő elegyet alkotnak a walesi gárdában, a játékosok egymást segítik, előbbiek az étvágyukkal, utóbbiak a tapasztalatukkal viszik előbbre a nemzeti együttest.

„Ez nem rólam szól, hanem az egész országról. Jó lenne újra átélni a 2016-os élményeket, ettől jelenleg egyetlen meccs választ el minket. Nagyon kemény lesz, de muszáj megnyernünk” – válaszolt a Manchester United korábbi legendás játékosa arra a kérdésre, hogy edzőként pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érné el, ha kivezetné a három éve elődöntős válogatottat a 2020-as Eb-re.

Giggs kitért a két csapat júniusi összecsapására is, melyet nagy csalódásként élt meg. Hozzátette, akkor mások voltak a körülmények, az idény végén játszották azt a találkozót, ráadásul az volt a második idegenbeli mérkőzésük három napon belül, mert közvetlenül előtte a vb-ezüstérmes horvátok vendégei voltak.

„Hinnünk kell magunkban. Minőség és bátorság, ezek a kulcsszavak. Hiszek a játékosaimban, de jobban kell futballoznunk, mint Bakiban” – adta meg a siker receptjét Giggs, aki köszönetet mondott a „fantasztikus horvátoknak”, hogy Szlovákia felett aratott szombati győzelmükkel elérték: Wales sorsa a saját kezében van.

Gareth Bale arról beszélt, készen áll a keddi összecsapásra, és nagyon fontos volt számára, hogy négy hét kihagyás után hatvan percet játszott a baki selejtező mérkőzésen. Szerinte meríteni kell a 2016-os Eb sikeréből és a 2018-as vb-selejtezők kudarcából is.

„Ilyen sorsdöntő meccs előtt mindenképpen beszélek majd a fiatalokkal, mert ez sokat segíthet nekik, ahogy a telt ház is rengeteget jelent majd” – utalt a Real Madrid szélsője arra, hogy minden jegy elkelt a Cardiff City 33 ezer férőhelyes stadionjába.

Bale úgy vélte, júniusban a budapesti meccs – melyen 1–0-s vereséget szenvedett a walesi csapat – elvesztegetett lehetőség volt, de már el is felejtette, mert kizárólag a keddi találkozóra koncentrál. Hozzátette, jobb az elején döcögősen kezdeni egy sorozatot, mert abból fel lehet támadni, ahogy azt tették is, mivel a magyarországi vereség óta nem kaptak ki.

A walesi–magyar összecsapás kedden 20.45-kor kezdődik, ha valamelyik csapat győz, kijut a részben budapesti rendezésű Eb-re.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
Védők: Baráth Botond (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Pávkovics Bence (Debreceni VSC), Szalai Attila (Apollon Limassol – Ciprus)
Középpályások: Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Pátkai Máté (Mol Fehérvár FC), Szoboszlai Dominik (RB Salzburg – Ausztria), Vida Máté (FC DAC 1904 – Szlovákia)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek), Feczesin Róbert (Újpest FC), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (1. FSV Mainz 05 – Németország), Varga Roland (Ferencváros), Zsótér Donát (Újpest FC)

A WALESI KERET
Kapusok:
Wayne Hennessey(Crystal Palace – Anglia),Danny Ward(Leicester City – Anglia),Adam Davies(Stoke City – Anglia), Tom King (Newport County – Anglia)
Védők:Ben Davies(Tottenham Hotspur – Anglia),Chris Gunter(Reading FC – Anglia),Ashley Williams(Bristol City – Anglia), Connor Roberts(Swansea City – angol másodosztály),Ethan Ampadu(RB Leipzig – Németország),Chris Mepham(AFC Bournemouth – Anglia),Tom Lockyer(Charlton Athletic – Anglia), Regan Poole(Milton Keynes Dons – Anglia)
Középpályások:Aaron Ramsey(Juventus – Olaszország),Joe Allen(Stoke City – Anglia),Harry Wilson(AFC Bournemouth – Anglia),Matt Smith(Queens Park Rangers – Anglia),Dylan Levitt (Manchester United – Anglia),Daniel James(Manchester United – Anglia),Will Vaulks(Cardiff City – angol másodosztály),Joe Morrell(Lincoln City – Anglia)
Támadók: Gareth Bale(Real Madrid – Spanyolország),Sam Vokes(Stoke City – Anglia),Tom Lawrence(Derby County – Anglia),Tyler Roberts(Leeds United – Anglia),Rabbi Matondo(Schalke 04 – Németország),Kieffer Moore(Wigan Athletic – Anglia)

EB-SELEJTEZŐK
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán – élőben az NSO-n!
20.45: Wales–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
A várható kezdőcsapatok
Wales:
Henessey – Roberts, A. Williams (vagy Mepham), Lockyer, B. Davies – Allen, Ampadu – Bale, Ramsey, D. James – Moore
Magyarország:
Gulácsi – Lovrencsics, Baráth, Lang, Nagy Zs. – Nagy Á., Pátkai – Dzsudzsák, Szoboszlai, Sallai – Szalai

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 8 5 2 1 17–7 +10 17
2. MAGYARORSZÁG 7 4 3 8–9 –1 12
3. Wales 7 3 2 2 8–6 +2 11
4. Szlovákia 7 3 1 3 11–11 0 10
5. Azerbajdzsán 7 1 6 5–16 –11 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik