Pervitinnel doppingoltak a vb-győztes németek 1954-ben

Vágólapra másolva!
2010.10.26. 13:43
null
A vb-győztes német válogatott éppen az Aranycsapatunkat szomorította
Címkék
Hétfőn Lipcsében hivatalosan bemutatták annak a tanulmánynak a részeredményét, amely a német sport doppinggal kapcsolatos eseteit vizsgálja 1950-től kezdve napjainkig. Mint arról a krone.at is beszámolt: az 1954-ben világbajnoki címet szerző német labdarúgó-válogatott több tagját is egy pervitin nevű készítménnyel segítették a csapat orvosai. A pervitin amfetaminszármazék, amely mai mércével mérve egyértelműen doppingnak minősül, és így tiltólistán szerepel.

Tavaly júliusban a münsteri Wilhelm Egyetem és a berlini Humboldt Egyetem kutatócsoportja a Német Olimpiai Bizottsággal karöltve kezdte meg a szálak felgöngyölítését, a projekt 450 ezer eurós támogatást kapott. A kutatások először a volt Német Szövetségi Köztárság területén élőkre irányultak, jövőre a Német Demokratikus Köztársaságban tapasztaltak eredményeiről kell beszámolót készíteniük.

A most közzétett tanulmány szerint több német játékos is kapott pervitint a csapat masszőrjétől, miközben az érintett futballisták abban a tudatban voltak, hogy szimpla C-vitaminnal segítik regenerálódásukat.

A pervitin egy teljesítményfokozó és koncentrációt elősegítő készítmény, amely 1954-ben már csaknem húszéves múltra tekintett vissza, de a sportolókra kifejtett jótékony hatása is évek óta ismert volt. A második világháborúban katonák használták, úgy a német, mint az amerikai oldalon. A pervitin mellett a benzidrin is hasonló hatást fejtett ki. A kutatásokkal párhuzamosan a sportban is elismertséget szereztek maguknak az amfetaminkészítmények, így a második világháborút követően az NSZK-ban folytatták az ez irányú vizsgálatokat.

ADOLF HITLER ÉS MAGÁNYOS, UNATKOZÓ HÁZIASSZONYOK DROGJA
A pervitin (C10H15N) amfetaminszármazék, amelyet 1938-ban Csehországban sikerült először kristályosítani. A második világháborúban a Waffen SS katonák cigarettájába kevertek pervitinkristályokat, hogy legyőzzék a halálfélelmet, és nagyobb legyen a teljesítőképességük. Maga Adolf Hitler is rendszeresen fogyasztotta, a későbbiekben nagyon jól megfigyelhetők lettek nála a pervitinfüggőség összetéveszthetetlen jelei. Mégpedig: Parkinson-kórra emlékeztető remegés, egy-egy nagyon aktív és termékeny időszak (kb. 24 óra) után egy fáradt, pszichés zavarok, paranoia (kb. 18 óra). A pervitint a magányos, unatkozó háziasszonyok drogjaként tartják számon. Egyedül Szlovákiában és Csehországban fogyasztják a fiatalok nagy mennyiségben diszkódrogként. Kis mennyiségben a hatása 3-12 óráig tart, nagy mennyiségű fogyasztás esetén akár 48 óráig is. Egyik kedvelt hatása az, hogy elnyomja más drogok hatását, mint például a marihuánáét vagy az alkoholét, mintegy kijózanítva a fogyasztót. A pervitin fogyasztása káros az egészségre. (Forrás: wikipedia)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik