Eb 2020: bemutatták a torna budapesti logóját – kép

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2016.11.16. 15:00
null
A budapesti logó (Fotó: Földi Imre)
A Magyar Labdarúgó-szövetség szerdán bemutatta a 2020-as Európa-bajnokság budapesti logóját, amelyen a papírformának megfelelően a Széchenyi lánchíd szerepel.

A 2020-as Eb megrendezését a torna történetében először nem egy vagy két ország kapta meg, hanem 13 város stadionja. Budapest is a sikeres pályázók között volt, három csoportmérkőzésnek és a nyolcaddöntő egyik találkozójának ad majd otthont az új Puskás Ferenc Stadion.

Az elődöntő két meccsét és a finálét Londonban, a Wembleyben játsszák.

Baki, München, Róma és Szentpétervár három csoportmérkőzés mellett egy-egy negyeddöntőt, míg Budapesthez hasonlóan Amszterdam, Bukarest, Bilbao, Brüsszel, Dublin, Glasgow és Koppenhága a nyolcaddöntő egy-egy összecsapása mellett három csoporttalálkozót rendezhet meg.

A városok a fő embléma mellé saját motívumot tehetnek, a budapesti logóba a Lánchíd került. Mindegyik esetben híd lesz a motívum, az UEFA ugyanis arra törekszik, hogy ez a kontinensviadal híd legyen a nemzetek között.


Az eseményen részt vett Aleksander Ceferin, az UEFA szlovén elnöke is, aki beszédében hangsúlyozta, ahogyan a másik 12 rendező városba, így Budapestre utaznia is óriási megtiszteltetés. A sportvezető – akinek, mint elmondta, távoli felmenői között van magyar is – hozzátette, bízik benne, hogy az új rendszerrel sikerült összekapcsolniuk az országokat, kultúrákat.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke szerint egy világverseny megrendezése minden városnak és az adott sportágnak is nagy lökést ad, a nézők, s azon belül a fiatalok érdeklődése is megnő.

„Azt gondolom, reális esélyünk lehet rá, hogy olyan erős csapatunk legyen, amely fel tudja venni a versenyt a legjobbakkal” – nyilatkozta Csányi Sándor, aki hozzátette, egy prezentációban számoltak be az UEFA elnökének arról, hogy 2010 óta mekkora fejlődésen ment keresztül a hazai labdarúgás.

Megjegyezte, ahhoz, hogy ez a fejlődés töretlen legyen, nagy szükség lenne rá, hogy a
kluboknál is felgyorsuljon a folyamat. „Ez alapvető feltétele a válogatott sikerének” – jelentette ki.

Tarlós István főpolgármester a 2024-es olimpiai pályázat miatt is fontosnak nevezte a sikeres Eb-rendezést.

„Ezek most amolyan vizsgaelőadások, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen Eb-mérkőzéseket rakunk le a közvélemény elé” – mondta Tarlós, aki szerint ez újabb remek lehetőség arra, hogy Budapest, Európa egyik legszebb városa, megmutassa magát.

Két korábbi válogatott, az 1972-ben Eb-résztvevő Dunai Antal, majd a nemzeti csapatban kedden 95. alkalommal, egyben utoljára pályára lépő Juhász Roland elevenítette fel Európa-bajnoki emlékeit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik