„A hollandok ellen az egy ponthoz is nagyon jó játék kell”

Vágólapra másolva!
2012.09.03. 16:40
null
A kapitány alapvetően azokkal a játékosokkal képzeli el az őszi mérkőzéseket, akikre az elmúlt időszakban is számított <br />(Fotó: Németh Ferenc – archív)
Címkék
A magyar labdarúgó-válogatott pénteken Andorra ellen kezdi meg a világbajnoki selejtezősorozatot, jövő kedden pedig Hollandiával találkozik. A két mérkőzés előtt ma Telkiben válaszoltak az újságírók kérdéseire a magyar válogatott játékosai és Egervári Sándor szövetségi kapitány.

„Alapvetően máshogy kell viszonyulnunk a két mérkőzéshez, mind a felkészülés, mind a követendő taktika tekintetében. Andorra ellen nekünk kell diktálnunk az iramot, és addig nehéz lesz a mérkőzés, amíg az első gólt meg nem szerezzük. Bizakodó vagyok, hogy utána érvényesíteni tudjuk esélyességünket. Andorra az előre játékban a kontrákra épít, egy-két játékosára nagyon oda kell figyelnünk. Nekünk gyors egy-két érintős játékra kell törekednünk a támadóharmadban” – nyilatkozta Egervári Sándor szövetségi kapitány a pénteki mérkőzéssel kapcsolatban.

„A holland válogatott még mindig a világ legjobbjait vonultatja fel, a csapat erejét jól mutatja, hogy a Manchester Unitedben a hétvégén mesterhármast szerző Robin van Persie csak csere volt a legutóbb. Nem mi leszünk annak a mérkőzésnek az esélyesei, nagyon jó játékot kell produkálnunk az egy pont megszerzéséhez is” – mondta a Hollandia elleni keddi találkozóval kapcsolatban Egervári.

„SZERETNÉNK FELBORÍTANI A PAPÍRFORMÁT”

A szakember újságírói kérdésre válaszolva, a Hannoverben remek formát mutató Huszti Szabolcsról is beszélt.

„Magyar futballszakemberként nagyon örömteli volt Huszti hétvégi játéka, de két éve ő jelentkezett ki a válogatottból, rekesztette ki magát előbb szép szóval, majd egy kiáltványban kritikus és a társaira nézve sértő hangnemben. Az értékeinket fenntartjuk, nem mi zártuk ki őt. A „ha" kategóriáról pedig nem érdemes beszélni” – válaszolta Egervári arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha Huszti játékra jelentkezne a válogatottnál.

„ÖRÜLÖK HUSZTI JÓ TELJESÍTMÉNYÉNEK”

A kapitány a keret egészével kapcsolatban hangsúlyozta, egyre jobb állapotban van a csapat, és alapvetően azokkal a játékosokkal képzeli el az őszi mérkőzéseket, akikre az elmúlt időszakban is számított. A Nemzeti Sport Online kérdésére külön is kitért Varga József szerepére.

„Varga két poszton is képes válogatott szintű teljesítményre, mindig a pillanatnyi szakmai szempontok döntik majd el, hogy hol szerepel. Nem probléma, ha a klubjában nem ugyanazon a poszton szerepel, mint a válogatottban" – nyilatkozta Egervári.

A kapitány azt is elmondta, hogy a pénteki Andorra és a jövő heti hollandok elleni kezdőcsapat több helyen is eltérhet majd taktikai és egyéb megfontolások miatt. Andorra ellen például kimaradhat Varga József is, aki betegséggel küzd.

Az Anderlecht védője, Juhász Roland a válogatottra váró feladatok mellett a klubjában betöltött szerepéről is beszélt.

„Minden meccsnek ugyanúgy kell nekiállnunk. Az a fontos, hogy a pénteki meccsen kellő önbizalmat szerezzünk a hollandok ellen, de most még csak az Andorra elleni találkozóra koncentrálunk. A hollandok rosszul sikerült időszakuk után érkeznek, emiatt biztosan kettőzött erővel készülnek, de hangsúlyozom, addig még lesz egy meccsünk” – nyilatkozta Juhász a válogatott mérkőzéseivel kapcsolatban.

„Az én helyemre rekordigazolás érkezett egy holland védő személyében, ezért nem látom világosan a jövőmet a csapatban. Nehéz a helyzetem, de szeretnék megbirkózni ezzel, mert a válogatottban is szeretnék játszani, és ehhez szükség van arra, hogy a klubomban is szerepet kapjak. Úgy érzem, kellett nekem, hogy ismét meg kelljen küzdenem a helyemért. Huszonkilenc éves profi játékos vagyok, és ahogy az elmúlt hét évben, most is mindent megteszek azért, hogy helyem legyen a csapatban” – tette hozzá Juhász.

Az idény Szalai Ádám számára sem indult jól, a Mainz a magyar válogatott csatárral a soraiban két mérkőzésen eddig csak egy pontot szerzett a Bundesliga jelenlegi kiírásában. Szalai reméli, a válogatott előrelép támadójátékban, a csatár szerint minden mérkőzésen csakis a győzelem lehet a cél.

„Azért, mert az első két mérkőzés nem sikerült, még nem azt jelenti, hogy nem vagyok formában” – felelte a Mainz támadója.

„Nem az én dolgom megmondani, milyen változások lesznek a játékban, de remélem, hogy a támadójátékban hatékonyabbak leszünk. Egy hetünk van, hogy begyakoroljuk az előrejátékot. Mindenki tisztában van az ellenfelekkel, csak a három pont lehet minden meccsen a célunk. Benne vagyunk a játékban, fontos, hogy a helyzeteinkből minél többet értékesíteni tudjunk” – nyilatkozta Szalai Ádám a magyar válogatottról.

Gera Zoltán hosszú sérülését követően a szezonnyitón ismét pályára lépett a West Bromwichban, sőt mindjárt góllal tette emlékezetessé visszatérését, de ezt követően nem jutott szóhoz együttesében. A válogatott támadó szerint jó erőben van, és teljesen egészséges.

„Nagyon örültem az első mérkőzésnek. Hosszú idő után játszhattam ismét, gólt is rúgtam. Azt nem tudom megmondani, hogy az elmúlt meccsen miért nem játszottam, de jó erőben vagyok, teljesen egészséges vagyok, várom a folytatást, úgy érzem, jó döntést hoztam, hogy visszatértem a West Bromba” – nyilatkozta Gera Zoltán.

„Nagyon bizakodó vagyok, nagyon nagy fejlődésen ment keresztül a válogatott amióta én játszom. Remélem, hogy végig harcban leszünk a jó helyekért. Ehhez nagy lökést adna a jó kezdés. Andorrát meg kell vernünk, a hollandoktól pedig nem szabad kikapnunk. Persze ettől még azt a meccset is úgy fogjuk kezdeni, hogy szeretnénk megnyerni” – tette hozzá a West Brom játékosa, aki a harmadik világbajnoki selejtezősorozatnak vág neki a pályafutása során a válogatottal.

Koman Vladimir elégedetten beszélt az oroszországi állapotokról, és örömét fejezte ki, hogy folyamatosan játékban van a nagy terveket szövögető csapatnál: „Még ismerkedem az orosz bajnoksággal, de egyelőre minden rendben van. Minden meccsen kezdőként kaptam szerepet, komoly céljai vannak a csapatnak, úgy érzem, jó helyen vagyok. Folyamatosan játékban lehetek, ami jót tesz az önbizalmamnak. A válogatottban most új korszak jött el a vébéselejtezőkkel. A felkészülési meccsek pozitív tapasztalataiból kell erőt merítenünk."

A Dinamo Moszkvában futballozó Dzsudzsák Balázs egyéves gólcsendet tört meg az orosz élvonalban, amelyet követően felszabadultabbá vált, és reményei szerint ebből a válogatott is profitálhat.

„Felszabadultabb lettem, miután egy év után sikerült bajnokin gólt szereznem, és a Lokomotiv ellen bizonyítottam, hogy tudok vezéregyéniség lenni. Bízom benne, hogy ennek a válogatott tekintetében is meglesz az eredménye, és jó játékkal tudok hozzájárulni a csapat teljesítményéhez” – mondta Dzsudzsák, aki kérdésre válaszolva a holland válogatottról, az oranjét irányító új kapitányról, Louis van Gaalról is beszélt.

„Nagyon karakteres edzőt kaptak, akit nem érdekel hogy ki hol játszik, bárkit képes kihagyni ha nem úgy teljesít. Ez biztos növeli majd a holland csapat motivációját, a játékosok bizonyítási vágyát" – fogalmazott Dzsudzsák.

Bogdán Ádám együttese, a Bolton nem kezdte túl jól az angol másodosztályt, négy mérkőzést követően négy ponttal mindössze a 20. helyen áll a Championshipben.

„A klubomban nem kezdtük jól a szezont, lesz tíz nap a csapatban a hibák kijavítására, remélem, amikor visszatérek, elkezdjük nyerni a meccseket. Az Andorra elleni találkozó jó hangolódás lehet a hollandok elleni összecsapásra. A felkészülés nem az ellenfelektől függ, erre a meccsre is ugyanúgy készülök, mint a többire. Remélem, sikerül megfelelően felkészülnünk, amit győztes meccsen tudunk majd bizonyítani” – reménykedett Bogdán.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bogdán Ádám (Bolton Wanderers)
Király Gábor (1860 München)
Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők:
Halmosi Péter (Szombathelyi Haladás)
Juhász Roland (Anderlecht)
Korcsmár Zsolt (Brann Bergen)
Laczkó Zsolt (Sampdoria)
Lipták Zoltán (Győri ETO)
Mészáros Norbert (DVSC-Teva)
Varga József (DVSC-Teva)
Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások:
Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva)
Elek Ákos (DVTK)
Gera Zoltán (WBA)
Gyurcsó Ádám (Videoton)
Hajnal Tamás (VfB Stuttgart)
Koman Vladimir (FK Krasznodar)
Pintér Ádám (Real Zaragoza)
Szakály Péter (DVSC-Teva)
Támadók:
Németh Krisztián (Roda JC)
Priskin Tamás (Alanyija Vlagyikavkaz)
Szalai Ádám (Mainz)
Szabics Imre (Sturm Graz)
VB 2014, SELEJTEZŐ, A D-CSOPORT PROGRAMJA
2012. szeptember 7. Hollandia–Törökország 20.30
2012. szeptember 7. Andorra–Magyarország 20.30
2012. szeptember 7. Észtország–Románia 21.00
2012. szeptember 11. Magyarország–Hollandia 20.30
2012. szeptember 11. Románia–Andorra 20.30
2012. szeptember 11. Törökország–Észtország 21.00
2012. október 12. Törökország–Románia
2012. október 12. Észtország–Magyarország
2012. október 12. Hollandia–Andorra
2012. október 16. Andorra–Észtország
2012. október 16. Magyarország–Törökország
2012. október 16. Románia–Hollandia
2013. március 22. Andorra–Törökország
2013. március 22. Magyarország–Románia
2013. március 22. Hollandia–Észtország
2013. március 26. Észtország–Andorra
2013. március 26. Hollandia–Románia
2013. március 26. Törökország–Magyarország
2013. szeptember 6. Románia–Magyarország
2013. szeptember 6. Észtország–Hollandia
2013. szeptember 6. Törökország–Andorra
2013. szeptember 10. Andorra–Hollandia
2013. szeptember 10. Magyarország–Észtország
2013. szeptember 10. Románia–Törökország
2013. október 11. Észtország–Törökország
2013. október 11. Hollandia–Magyarország
2013. október 11. Andorra–Románia
2013. október 15. Magyarország–Andorra
2013. október 15. Románia–Észtország
2013. október 15. Törökország–Hollandia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik