Nemzetisport.hu 2009.11.27 08:18 Frissítve: 2015.01.25 02:32

Vesztegetési kísérlet történt nyolc éve, a Dunaferr kupameccsén

Nem kitaláció, hanem immár tény: vesztegetési kísérlet történt egy magyar futballcsapat európai kupameccsén. Nyolc éve a Dunaferr az Olympiakosz Nicosia ellen játszott UEFA-kupa-selejtezőt, és a visszavágó előtt ismeretlenek arra akarták rábírni az egyik játékost, hogy veszítsen a magyar együttes.

 

Fotó:
(Fotó: bild.de-képünk illusztráció)

Bizonyára sokan emlékeznek a 2001. augusztus 23-án játszott Dunaferr–Olympiakosz Nicosia mérkőzésre – nagy pofon volt az a meccs is a magyar futballnak.

Az egy évvel korábban bajnok Dunaferr, amely a Rosenborggal remek meccseket játszott, és nem sokkal maradt le a Bajnokok Ligájáról, UEFA-kupa-selejtezőre készült. A első mérkőzésen Nicosiában Sowunmi Thomas és Tököli Attila góljával 2–2-es döntetlent ért el az Olympiakosz ellen, így nyugodtan várták az újvárosiak a visszavágót. Mivel a Dunaferr létesítménye nem volt alkalmas nemzetközi kupamérkőzések lebonyolítására, a győri ETO-stadion adott otthont a meccsnek.

Csak kevesen hitték, hogy elbukhat a Dunaferr, ám bekövetkezett a katasztrófa... A ciprusiak már a félidőben 2–0-ra vezettek, aztán hiába rúgott gólt Sowunmi Thomas és Tököli Attila, 4–2-re nyert az Olympiakosz.

A Dunaferrnek magyar pályán rúgott négy gólt a ciprusi csapat – megismételjük, nagy pofon volt.

De még mekkora!

Természetesen rögtön a meccs másnapján bundát emlegettek a jól értesültek, hiszen a favorit esett ki, ám hiába a gyanakvás, tények, konkrétumok nem kerültek nyilvánosságra.

Mára, nyilván az Európában történt események hatására, változott a helyzet. Igazolódott a sejtés, a találkozót megelőzően ismeretlenek – információnk szerint szerbek – ajánlatot tettek a Dunaferr legalább egy játékosának. Salamon Miklós megkeresésünkre elismerte, többször is megállt Dunaújvároshoz közeli lakása előtt egy fekete autó, és utasai kérték, vegye rá társait a mérkőzés eredményének befolyásolására, azaz veszítse el a Dunaferr a meccset. Noha Salamon Miklós nem említette, Szerbiából származó információnk szerint háromszázezer dollárt ért a szervezetnek az Olympiakosz továbbjutása. A magyar futballista nemcsak visszautasította az ajánlatot, hanem szólt a megkeresésről Egervári Sándor vezetőedzőnek is. Természetesen megkérdeztük a jelenlegi szövetségi edzőt, ő azonban ez ügyben nem akart nyilatkozni.

A Dunaferr összeállítása 2001. augusztus 23-án: Petry Zsolt – Molnár Zoltán, Éger László, Bagoly Gábor (Lengyel Ferenc, a szünetben), Kiss György – Rósa Henrik, Jäkl Antal, Zováth János, Marek Penksa (Nikolov Balázs, 13.) – Sowunmi Thomas (Baranyi Miklós 65.), Tököli Attila.

AKKORI DUNAÚJVÁROSI FUTBALLISTÁK ÉS A KLUBELNÖK NYILATKOZATÁT ELOLVASHATJA A PÉNTEKI NEMZETI SPORTBAN!

2021.08.03 07:26:39

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

World Soccer: „Az előző idényben vergődő csapat átformálása az új edző, Lakat Károly érdeme.”

2021.08.02 23:58:46

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Babati a legutóbbi négy ZTE–Fehérvár meccsen négy gólt szerzett. Megvan Katona Mátyás és Bárány Donát első NB I-es találata.

2021.08.01 23:10:41

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Most kezdem megérteni, miért lett volna fontos az igazán befolyásos európai élkluboknak, hogy a Szuperliga-sorozat már az idén útjára induljon. Mára ugyanis mulatós szintre süllyedtek az egykoron tekintélyt jelentő nemzetközi kupaviadalok...

2021.08.01 19:24:41

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Paprikás hangulatban ért véget a mérkőzés, a lila-fehérek csak szépíteni tudtak 0–2 után.

2021.08.01 17:25:29

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Többet támadott a Fehérvár, a vezetést is megszerezte, de a jól védekező ZTE nem hagyta magát, és kiegyenlített.