Dárdai Palkóval nemcsak a Fehérvár nyerhet – Rossi egyszer már hívta...

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.01.22. 11:24
null
A PAFC felkészülési mecsen öt gólt ünnepelhetett az Újpest ellen (Fotó: pfla.hu)
Az NB I tavaszi rajtját megelőzően a csapatoknál történt téli változásokat, a januári edzőmeccseket összegző sorozatunk utolsó részében terítéken a Puskás Akadémia, az MTK és a Mol Fehérvár. A felcsútiak a télen csak minimálisan változtattak a keretükön, viszont a januári edzőmeccsek sorát így is veretlenül zárták. Az MTK-nál Varga Roland és Nikolai Alho erősítést jelenthet, viszont többen is betegséggel, sérüléssel bajlódtak a felkészülés alatt. A Mol Fehérvárral kapcsolatban a legtöbben alighanem a Herthától megszerzett, az edzőmeccseken három gólt is szerző ifjabb Dárdai Pál játékára lesznek kíváncsiak.

PAFC: A KERET A RÉGI, A FORMA BIZTATÓ

A Puskás Akadémia őszi teljesítménye meglehetősen hullámzó volt, miután az idény legelején többen is elkapták a koronavírust a csapatból, és a kulcsemberek, illetve a nyári szerzemények jelentős része hosszabb ideig nem volt bevethető, amikor pedig kezdtek visszatérni, időbe telt a csapatba építésük. Októberben például mind a négy bajnoki mérkőzését elveszítette a PAFC (november elején meg kapott egy hatost Pakson – a szerk.),november 21-től viszont öt mérkőzésen veretlen maradt, melyből hármat megnyert. Az utolsó tavalyi bajnokiján aztán a Mezőkövesdtől vereséget szenvedett, még úgy is, hogy bő fél órát emberelőnyben játszhatott.

Felcsúton ezzel együtt bíznak az őszi keretben, ugyanis új játékos a télen nem csatlakozott az együtteshez, és azon kívül, hogy három fiatalt kölcsönadtak, távozó sem volt.

A Puskás Akadémia első téli edzőmeccsén 1–1-es döntetlent játszott az NB II-es Csákvárral, utána a szintén másodosztályú Haladást 3–0-ra és ugyanazon a napon az NB I-es Újpest FC-t 5–0-ra verte meg.Jó jel lehet Hornyák Zsolt számára, hogy Antonio Mance az edzőmeccseken is megtartotta az ősz második felében mutatott gólerős formáját (október végétől nyolc bajnokin öt gólt szerzett), két mérkőzésen játszott és mind a kétszer a kapuba talált. Két góllal tette le a névjegyét az első csapatban az NB III-as második együttes keretéhez tartozó, 18 éves csatár, Kalmár Benedek.

A PAFC a – szerdán a DVTK-tól vereséget szenvedő – Ferencvárost fogadja az első tavaszi fordulóban, majd az MTK-hoz látogat, és ha azt a meccset megnyeri, akár a 3. helyre is előreléphet a tabellán (ha a 17. fordulóban nem nő a kék-fehérek előnye), hiszen a jelenleg dobogós MTK két ponttal előzi meg a 4. helyen álló Puskás Akadémiát (megjegyzendő, hogy a PAFC mögött álló, ugyanúgy 23 pontos Kisvárda egy meccsel kevesebbet játszott – a szerk.).

A PUSKÁS AKADÉMIA FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 4.
Felkészülési mérkőzések
Január 13.:Puskás Akadémia–Csákvár (NB II) 1–1 (Mance)
Január 16.: Puskás Akadémia–Újpest FC 5–0 (Urblík, Slagveer, Kiss T., Knezevic, Mance)
Január 16.: Puskás Akadémia–Haladás (NB II) 3–0 (Kalmár B. 2, Meissner)

TÉLIJÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIA FC-NÉL
Érkezők:Kártik Bálint (Nyíregyháza Spartacus)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók:
Kölcsönbe távozó: Kártik Bálint (Csákvár), Radics Márton (Gyirmót FC Győr), Tamás Nándor (magyar-román, Sepsi OSK – romániai)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:

Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

MTK: SOK HIÁNYZÓ, KEVÉS EDZŐMECCS

Az MTK újoncként jó őszt produkált, hiszen a 3. helyről várhatja a folytatást, csakhogy a téli szünetben sérülések és betegség miatt erősen foghíjas kerettel dolgozhatott Michael Boris vezetőedző, és amiatt csak egy felkészülési meccset játszott a csapat.

A Honvéd elleni, a játékot tekintve a kék-fehérekre nézve biztató, de 1–0-ra elveszített mérkőzés előtt a csapat honlapja szinte nem győzte sorolni a hiányzókat: Sebastián Herrera, Biben Barnabás (betegség), Myke Ramos, Baki Ákos (műtét utáni rehabilitáció), Milan Mijatovics, Cseke Benjámin, Tiago Ferreira, Andrija Drljo (betegségük után még nincsenek bevethető állapotban), Barna Szabolcs (sérülés). Egyelőre kérdéses, hogy közülük hányan lesznek bevethetők a tavaszi rajton.

Gera Dániel és a hosszabb ideje sérült Katona Mátéátigazolt a télen a Ferencvároshoz. Az FTC-től megszerzett támadó, Varga Roland és a Finnországból érkezett, válogatott védő, Nikolai Alho nagy erősítést jelenthet tavasszal. Ugyanakkor a távozók között találhatjuk Lencse Lászlót is.

Az MTK az első négy fordulóban a Budafokkal (idegenben), a Puskás Akadémiával (otthon), a Kisvárdával (i) és az Újpesttel (o) mérkőzik meg. A folytatást nehezítheti, hogy márciusban várhatóan legalább öt fiatal játékosát is nélkülöznie kell néhány hétig a csapatnak, ők a részben hazai rendezésű U21-es Eb-n vehetnek részt a korosztályos válogatottal.

AZ MTK BUDAPEST FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 3.
Edzőtábor: január 4–16., Telki
Felkészülési mérkőzés
Január 16.: MTK Budapest–Bp. Honvéd 0–1

TÉLIJÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK-NÁL
Érkezők: Nikolai Alho (finn, HJK – Finnország),Hrisztijan Georgievszki(északmacedón, Rabotnicski Szkopje – Észak-Macedónia), Varga Roland (Ferencváros)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Horváth Olivér (Haladás), Lehoczky Roland (Szentlőrinc)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Biben Barnabás, Andrija Drljo (bosnyák-horvát), Clinton Osei (ghánai)
Kiszemeltek: Kaka Godwords (ghánai)
Távozók: Gera Dániel (Ferencváros), Katona Máté (Ferencváros), Lencse László (Gyirmót FC Győr)

Rá mindenki kíváncsi – Dárdai Palkó az Újpest ellen mutatkozhat be az NB I-ben (Fotó: molfehervarfc.hu)
Rá mindenki kíváncsi – Dárdai Palkó az Újpest ellen mutatkozhat be az NB I-ben (Fotó: molfehervarfc.hu)

MOL FEHÉRVÁR FC: DÁRDAI PALKÓÉK HÁROMSZOR IS ÖSSZECSAPHATNAK A FERENCVÁROSSAL

A téli átigazolási időszak legnagyobb érdeklődést kiváltó átigazolását egyértelműen a Mol Fehérvár könyvelhette el a Herthától megszerzett, támadó középpályás, Dárdai Palkó szerződtetésével. A korábbi szövetségi kapitány, Dárdai Pál legidősebb fiának az átigazolása több szempontból is figyelemreméltó. Egyrészt értesüléseink szerint nemcsak Fehérvárról hívták, már a nyáron lett volna más lehetősége is, de ő Márton Gábor csapatát választotta. Alighanem az edző személye is sokat számított a döntésben, hiszen Márton Pécsen még együtt futballozott az 1990-es években Dárdai Pállal, csapattársak voltak, kiváló a kapcsolata a Dárdai családdal. Aztán azért is tekinthető bravúrosnak ez a transzfer, mert nem mindennap érkezik Bundesliga-csapattól német U-válogatott játékos az NB I-be, és ezzel el is érkeztünk egy másik lényeges ponthoz.

Dárdai Palkót ugyanis Marco Rossi korábban már próbálta meggyőzni, hogy a német helyett a magyar U21-es válogatottat válassza. A Németországban született, német és magyar kettős állampolgárságú támadó középpályás válogatott szinten egyszer válthat országot, amíg nem játszik felnőtt tétmeccsen a német válogatottban (ami jelenleg azért igen távolinak tűnik), márpedig, ha Fehérváron jól teljesít, akkor Rossi ismét döntéshelyzet elé állíthatja, csak, akkor már nem az U21-es válogatott lesz a tét…

Mindenesetre Dárdai Palkó remekül kezdett Fehérváron, az edzőmeccseken három gólt szerzett, amivel csapata legeredményesebb játékosának bizonyult a felkészülési időszakban. Rajta kívül Budu Zivzivadze és Funsho Bamgboye szerzett egyaránt két gólt, míg az NB I-ben a házi góllövőlistát hét góllal vezető Ivan Petrjak és a hatgólos Nikolics Nemanja még nem talált a kapuba 2021-ben. A horvátországi Porecben edzőtáborozó fehérváriak az öt januári edzőmeccsükből csak kettőt nyertek meg, s intő jel lehet, hogy öt meccsen hét gólt kaptak.

Dárdai Palkó mellett egyébként érkezett egy kapus is Fehérvárra, Tordai Árpád, akire azért volt szükség, mert Kovácsik Ádám sérülés miatt nem bevethető. Ugyanakkor több kiszemeltje is van a csapatnak, miközben az északmacedón Boban Nikolova Leccéhez szerződött, így várható még erősítés Fehérváron a téli átigazolási időszakban.

Nikolicsék szombaton Újpesten kezdik az idényt, majd lesz egy elmaradt meccsük Kisvárdán, aztán a Honvédot fogadják. A Ferencváros a Diósgyőr elleni hétközi veresége ellenére kilencpontos előnnyel vezeti a tabellát a 2. helyen álló Fehérvár előtt, ám ha a székesfehérvári együttes háromból három győzelemmel tudna kezdeni, akkor az FTC-n is nagyobb lenne a nyomás február 7-én, amikor a 20. fordulóban egymással csap össze a két csapat az Üllői úton. Az idénybeli harmadik bajnoki találkozójukat április 24-én rendezik meg Fehérváron (ősszel Fehérváron 1–1-re végeztek). Eközben még a Magyar Kupában is egy ágra kerültek, és ha mindkét csapat bejut a nyolcaddöntőbe (az FTC a Doroggal, a Fehérvár a Vasassal csap össze a tizenhatba jutásért), akkor február 24-én a kupában is összecsaphatnak a Groupama Arénában.

A MOL FEHÉRVÁR FC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
január 4.
Edzőtábor: január 6–16., Porec (Horvátország)
Felkészülési mérkőzések
Január 8., Umag: HNK Rijeka (horvát I.)–Mol Fehérvár 0–1 (Bamgboye)
Január 10., Funtana: Mol FehérvárSturm Graz (osztrák I.) 1–3 (Szabó L.)
Január 12., Funtana: Mol Fehérvár–HNK Orijent 1919(horvát II.) 6–2 (Dárdai P. 2, Zivzivadze, Géresi, Rus, Bamgboye)
Január 14., Rovinj: Dinamo Zagreb (horvát I.)–Mol Fehérvár 2–1 (Zivzivadze)
Január 16., Rovinj: NK Osijek (horvát I.)–Mol Fehérvár 2–2 (Halmai Á., Dárdai P.)

TÉLIJÁTÉKOSMOZGÁS A MOL FEHÉRVÁR FC-NÉL
Érkezők: Dárdai Palkó (magyar-német, Hertha BSC – Németország)
Kölcsönbe érkezők: Tordai Árpád (magyar-román, FC Viitorul – Románia)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: John Kitolano (norvég, Wolverhampton Wanderers – Anglia, legutóbb kölcsönben Odds BK – Norvégia), Gaius Makouta (kongói, Sporting Braga – Portugália, legutóbb kölcsönben PFK Beroe – Bulgária), Besard Sabovic (svéd-északmacedón, Mjällby AIF – Svédország)
Távozók: Futács Márkó (ZTE FC, szabadon igazolhatóként), Boban Nikolov (északmacedón, Lecce – Olaszország)
Kölcsönbe távozók: Zeke Márió (Budafoki MTE)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Elek Ákos

AZ NB I JANUÁRI PROGRAMJA

A 2. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS
Január 20., szerda
Ferencváros–Diósgyőri VTK 0–1

17. FORDULÓ
Január 23., szombat

14.30: Kisvárda–Mezőkövesd
17.00: Puskás Akadémia–Ferencváros
19.30: Újpest FC–Mol Fehérvár FC
Január 24., vasárnap
13.30: Budafoki MTE–MTK Budapest
15.45: Paksi FC–Diósgyőri VTK
18.00: Budapest Honvéd–Zalaegerszegi TE FC

AZ 5. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉSEK
Január 27., szerda
17.45: Kisvárda–Mol Fehérvár FC
20.00:Budafoki MTE–Ferencváros

18. FORDULÓ
Január 30., szombat

12.30: MTK Budapest–Puskás Akadémia
14.45: Mezőkövesd–Újpest FC
17.00: Ferencváros–Kisvárda
19.30: Mol Fehérvár FC–Budapest Honvéd
Január 31., vasárnap
14.10: Zalaegerszegi TE FC–Paksi FC
16.15: Diósgyőri VTK–Budafoki MTE

A Magyar Kupa február 10-én folytatódik a 8. fordulóval.

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 15 12 2 1 31– 8 +23 38
2. Mol Fehérvár 15 8 5 2 35–17 +18 29
3. MTK Budapest 16 7 4 5 24–21 +3 25
4. Puskás Akadémia 16 7 2 7 20–24 –4 23
5. Kisvárda 15 6 5 4 17–18 –1 23
6. Paksi FC 16 6 3 7 29–30 –1 21
7. Zalaegerszegi TE 16 6 2 8 28–28 0 20
8. Mezőkövesd 16 6 2 8 16–22 –6 20
9. Újpest FC 16 5 4 7 20–32 –12 19
10. Budapest Honvéd 16 4 5 7 24–23 +1 17
11. Budafoki MTE 15 4 3 8 17–26 –9 15
12. Diósgyőri VTK16411119–31–1213
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik