NB I: Muszbek szerint számolni kell a stadionok növekvő bérleti díjával

Vágólapra másolva!
2013.10.04. 14:11
A sport a 2014-es költségvetés egyértelmű nyertese, minden sportcélú kiadást összegezve jövőre 120-130 milliárd jut rá – jelezte Muszbek Mihály sportközgazdász, aki a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: 76 milliárdból lesznek nagy focistadion fejlesztések, a kétezres évek óta már 46 milliárdot költöttek hazánkban ilyen célra. Muszbek arra is figyelmeztetett, hogy az új futballarénák bérleti díja nőni fog, méghozzá 50-100 milliós nagyságrendűre, ezzel pedig a kluboknak számolniuk kell.

„Ez egy sportban erős büdzsé, a sport határozottan nyertese a 2014-es magyar költségvetésnek. Tavaly az összkiadások 0.14 százaléka jutott a sportra, nagyságrendileg nagyjából 25 milliárd, ezúttal már ez az arány felmegy 0.57 százalékra: a sportcélokra kiolvasható kiadástömeg 96 milliárd, ebből 22 milliárd működésre, 76 pedig fejlesztésekre megy. A sport a költségvetés egyértelmű győztese, hiszen az iskolai-oktatási kiadásokban is vannak sportos rovatok, amelyeket ideszámolva már nagyjából 120-130 milliárd jut sportra. Ez példa nélküli az elmúlt évek politikájában, ez a kormány markánsan érvényre juttatja ezzel korábbi választási ígéreteit" – elemezte a számokat Muszbek Mihály.

Hozzátette: „ebbe a pénzbe még nem számoltuk bele az öt látványsport társasági adókedvezményeit, ez 35 milliárd körüli tétel. Ez külön kérdés, ebben a trend most fordult, mert csökkent a felajánlható nyereségadó mértéke."

„Hogy focibarát költségvetés-e a 2014-es? A működtetésben nem, mert a sportszakmai támogatásokra szánt 22 milliárd túlnyomó része nem a futballba megy. Más a helyzet a 76 milliárdos infrastrukturális fejlesztéseknél, mert abból nagy stadionberuházások valósulnak meg Debrecenben, az Üllői úton, Szombathelyen, Diósgyőrben, Fehérváron és elkezdődik az új Puskás-stadion építése is. Stadionfejlesztésre egyébként a kétezres évektől napjainkig mintegy 46 milliárdot fordítottak, ebből 4 milliárd, vagyis tíz százalék volt a magántőke, a többi közösségi pénztárcából ment" – összegezte a sportközgazdász.

„Fontos hangsúlyozni: világszerte is ritka dolog, hogy magántulajdonban van egy stadion, nálunk a győri a példa erre. Az állami pénzből felépített-felújított új focistadionok azonban nem lesznek ingyen a klubok számára, el kell oszlatni egy ilyen tévhitet és várakozást. Korábban is fizettek, általában a jegybevételek 25-40 százalékát vagy fix díjat. A renoválások után azonban nem a korábban megszokott néhány tízmilliós nagyságrend marad, hanem ez az összeg 50-100 millióra megy fel. A kluboknak új költségvetési tételt kell nyitniuk kiadásaiknál. A Fradinál 70 millió feletti bérleti díjra kell számítani. Tessék tervezni tehát, nehogy úgy járjanak, mint a kétezres években a felújított UTE-stadionnál, amikor azt hitték ingyen van, aztán elzárták a meleg vizet" – mondta el Muszbek Mihály.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik