Ha kell, tüntetnek a szurkolók

K. Z., P. T.K. Z., P. T.
Vágólapra másolva!
2005.01.19. 21:22
Címkék
"Csak a Kispest! Csak a Bozsikban!" - zárta a szívinfarktus szélén álló Honvéd-szurkolóknak címzett levelét Kiss Zsolt. Mielőtt kézhez vették volna a társtulajdonos levelét, a drukkerek másról sem olvastak ugyanis, mint hogy Szegedre, Dunaújvárosba, Kecskemétre, esetleg Székesfehérvárra teszi át székhelyét az 1909 óta Kispesten szereplő egylet. Mi több, kedd este egyesek már a költöztetőkocsikat vélték felfedezni a XIX. kerületi sporttelep környékén. Akinek volt kedve viccelődni, az még hozzáfűzte, legalább ismét KHFC lesz a klub neve: Kecskeméti Honvéd Futball Club&
Az együttes internetes oldalára (www.honvedfc.hu) záporozó, az elöljárókat bíráló hozzászólásokat látva ragadott tollat Kiss Zsolt, aki a "Tisztelt Szurkolók!" beköszönés után sietett leszögezni, hogy a szimpatizánsok egy része erősen félreértelmezi a tulajdonosok szándékait. Merthogy - és mivel itt jön a lényeg, fekete betűkkel jelölte meg a következő sort - a vezetőknek nem áll szándékukban a csapatot más helyszínre költöztetni!
Fájdalom, ez még nem az a pont, amelynél a drukkerek hátradőlhetnek, mivel a kispestiek szándéka még véletlenül sem egyezik a létesítményt üzemeltető Sportfolió Kht. által képviselttel. Utóbbi társaság részint a szerinte őt megillető milliókat akarja bezsebelni, részint a villany és gáz lekapcsolásával, valamint a stadion bezárásával riogat. Úgy fest, mindhiába: a honvédosok egyfelől nem rendezik a számlát, másfelől ezúton is üzenik, ismernek jó villany- és gázszerelőket…

Bármennyire viharvert is a Bozsik-stadion, a kispesti futballisták és szurkolók számára elképzelhetetlen, hogy a csapat új otthon után nézzen (Fotó: Németh Ferenc)
Bármennyire viharvert is a Bozsik-stadion, a kispesti futballisták és szurkolók számára elképzelhetetlen, hogy a csapat új otthon után nézzen (Fotó: Németh Ferenc)
Bármennyire viharvert is a Bozsik-stadion, a kispesti futballisták és szurkolók számára elképzelhetetlen, hogy a csapat új otthon után nézzen (Fotó: Németh Ferenc)
Komolyabbra fordítva a szót: Kiss Zsolt újfent elmondta, bár a Sportfolió illetékesei állítják, nem keresték őket Kispestről, tavaly áprilisban igenis postáztak számukra egy ajánlatot, amelynek lényege az volt, hogy amíg a tulajdonbavétel feltételei kialakulnak, a Honvéd bérleti díjat fizet a stadion használatáért. Ami a jól hangzó tulajdonbavételt illeti, a Honvéd vezetősége 2004-ben két alkalommal tárgyalt a sportminisztériummal: az olasz befektető azzal indította a megbeszélést, hogy két esztendőn belül felhúz egy európai színvonalú arénát, ugyanakkor szerződésben kötelezi magát arra, ha ez nem történik meg, akkor a tulajdonjog visszaszáll az államra.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

---- Ezzel szemben a helyzet az, hogy 2005. január 19-én még mindig arról folyik a vita, hogy ki kinek, mikor és mennyit fizessen - vagy ne fizessen. Azért egyetértésről is beszámolhatunk: a tulajdonostársával gyakorta más véleményen lévő (lásd még: Bognár György elbocsátása) Kiss Zsolt kijelentette, ha kell, úgy összefognak, mint még soha, és kéz a kézben mennek el a szerinte a Honvédba beleszerető Piero Pinivel tüntetni a szebb jövő reményében.
"Vér fog folyni!" - állt ugyanakkor az elkeseredett Kispest-szurkolók üzenetében, amit a Sportfolió vezetőinek küldtek. Bizony érthető a fanatikusok felháborodása, hiszen számukra úgy tűnik, hogy a társaságnak legfőbb célja a Honvéd ellehetetlenítése. A hét elején már nagyon durva dolgok történhettek volna: a drukkerek egy csoportja például meglátogatta a kispesti önkormányzat néhány prominens személyiségét, és bár a hangulat kissé feszült volt, sikerült rábírni az illetékeseket, hogy minden eszközzel harcba szálljanak a Bozsik-stadion és a Téglaégető úti utánpótlásbázis (a másfél földes pálya) ügyéért.
Félő azonban, a minden eszközt akár szó szerint is érthetjük… Mert míg a kispesti polgármesteri hivatal dolgozói a szavakban, a szurkolók inkább a tettekben bíznak. Kedd este ugyebár elterjedt a hír, hogy Kecskemétre költözne a csapat, és ez igen heves reakciókat váltott ki a piros-fekete hívekből. Belátták, hogy a tulajdonosok jelszava is ugyanaz, ami az övék, ám végső esetben muszájból egy vidéki városban kellene edzenie és játszania a csapatnak. Így a népharag viszont a Sportfolió vezetői ellen fordult, és bizony kedd este többen elképzelhetőnek tartották, hogy a szerda reggelt egy kiadós székházostrommal kezdik… ---- Az erőszak persze aligha megoldás, de a szurkolók állítják, végső esetben ehhez folyamodnak. Addig is egy tüntetésen gondolkodnak, hátha akkor, a legutolsó pillanatban egy békés (hangsúlyozandó: békés) demonstrációval még sikerül elérni azt, amit szeretnének - hogy ne űzzék el őket az otthonukból.
Ami jó hír: egyelőre még van a Bozsik-stadionban gáz és villany.
Ami rossz: bármelyik nap kikapcsolhatják.
És bár a múltból aligha lehet megélni, azért jogosnak tűnik a honvédos vezetők felvetése: az a klub, amely egy Puskás Ferencet vagy Bozsik Józsefet adott az országnak, tényleg ezt érdemli? Persze, akadnak ellenvélemények is szép számmal: kit érdekel a múlt? Kit érdekel egy egykor még jónak számító, mára magyar szinten is középcsapattá vált együttes sorsa? Kit érdekel maga a Honvéd, amikor ebben az országban tucatjával szűnnek meg a klubok? Jó kérdés: érdekel-e valakit manapság a Bp. Honvéd név?
Ezt akarták maguk a kispestiek is kideríteni, ezért nagy munkába kezdtek. Ismerősök, szimpatizánsok útján az elmúlt napokban számos híres európai újságot kerestek meg, hogy beszámoljanak arról a szörnyű állapotról, amelybe önhibáján kívül a klub került. Kíváncsiak voltak, elhajtják-e őket röhögve, vagy arrafelé azért nagyobb becsben tartják a Honvédot, mint idehaza.
Az eredményen tán maguk is meglepődtek: bár még a munka legelején tartanak, már most biztosnak látszik, hogy Horvátország, Svájc, Olaszország és Spanyolország egy-egy vezető napilapja foglalkozik a témával. Képzelhetjük, mondjuk a Puskás Ferencet imádó Madridban miket írogatnak majd rólunk… ---- De a kispestiek ennél tovább mentek: faxot küldenek valamennyi, a Honvéddal valaha nemzetközi kupa- vagy barátságos mérkőzést játszó együttesnek, hadd tudja meg a világ, mi folyik errefelé. Pszichológiai hadviselésből jeles - más kérdés, hogy ez talán nem lesz elég a sikerhez. Mert hiába a levelek, hiába az újságcikkek, hiába a szurkolók szeretete, a Honvéd most tényleg nagy veszélyben van.
A Sportfolió Kft. illetékesei megkeresésünkre nem reagáltak, de tegnap este közleményt adtak ki, amelyben többek között ez szerepelt: "A Honvéd FC Kft. nem tartott be egy korábbi egyezséget, nem fizette ki közüzemi számláit, illetve több alkalommal nem válaszolt a Sportfolió Kht. felszólítására. A Sportfolió Kht. először tavaly januárban, majd májusban, ezt követően pedig augusztusban szólította fel a Honvéd FC Kft.-t használati szerződés megkötésére annak érdekében, hogy az általa kizárólagosan használt Bozsik-stadion üzemeltetési költségeinek egy részét vállalja át. Tette ezt annak érdekében, hogy a létesítmény jogcím és mindennemű költségtérítés nélküli használatának véget vessen, ezzel egyben gátat szabjon annak, hogy a kft. működéséhez a létesítményt állami forrásokból, az adófizetők pénzéből finanszírozza… A kht. legutóbb 2004. december 27-én írt felszólító levelet, melynek átvételét a Honvéd FC Kft. megtagadta… A Honvéd FC Kft. a fantommá válással a megállapodás lehetőségét is ellehetetleníti. Ez vezet oda, hogy a Sportfolió Kht. végső esetben, forrás hiányában, kénytelen lesz a Honvéd FC Kft. által használt létesítmények üzemeltetését korlátozni, illetve szüneteltetni."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik