Két hazai találat tizenegyesből

JUTASI RÓBERT, SINKOVICS GÁBORJUTASI RÓBERT, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2004.08.07. 23:25
Címkék
Öröm és futballünnep Kaposvárott! Úgy látszik a somogyi város rendszerint a Vasas érkezésével öltözik díszbe, vagy futballnyelven szólva zöld-fehérbe.


A helyi Rákóczi sok-sok esztendővel ezelőtt, 1975. augusztus 30-án Burcsa Győző két góljával 2-0-ra győzte le az akkor még bombaerős Vasast, a klub történetének első NB I-es találkozóján. Akkor 22 ezren szorongtak a lelátón - a régi pályán. Ezúttal egy vadonatúj, szemet gyönyörködtető létesítményben fogadták a kaposváriak az ellenfelet, ahol tizenhat esztendő után rendezhettek újra NB I-es meccset. Az ellenfél megint csak a Vasas volt, és lám, jött a nép boldogan, bizakodva, mert a városban egyöntetű a vélemény, ezt a Rákóczit nagyon lehet szeretni, hiszen elég ha a kezdőcsapatra pillant az ember, amelyben hét saját nevelésű futballista szerepel.
Ez lehet a hatásos recept a magyar futballban.

Az égig ért az öröm Kaposvárott, persze ez nem is csoda, hiszen gyôzött a Rákóczi, és így megôrizte a Vasassal szembeni veretlenségét – és mindez nagyban köszönhetô Olán Lórántnak (jobbra), aki két tizenegyest értékesített (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az égig ért az öröm Kaposvárott, persze ez nem is csoda, hiszen gyôzött a Rákóczi, és így megôrizte a Vasassal szembeni veretlenségét – és mindez nagyban köszönhetô Olán Lórántnak (jobbra), aki két tizenegyest értékesített (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az égig ért az öröm Kaposvárott, persze ez nem is csoda, hiszen gyôzött a Rákóczi, és így megôrizte a Vasassal szembeni veretlenségét – és mindez nagyban köszönhetô Olán Lórántnak (jobbra), aki két tizenegyest értékesített (Fotó: Meggyesi Bálint)
Merthogy ezek a "névtelen" kaposvári ifjak óriási lelkesedéssel kezdtek el futballozni, szemernyi megilletődöttség sem látszott rajtuk, és bizony az első félidő alapján bátran kijelenthetjük, hogy jobban, pontosabban és ami ennél is fontosabb gólveszélyesebben futballoztak a papíron jobb nevekből álló korábbi hatszoros bajnok fővárosi ellenféllel szemben. A kezdés után rögvest a hazaiak vették át az irányítást, pillanatok alatt átjátszották a vendégek középpályás sorát, és egymás után rúghatták a szögleteket. A Vasas sehogyan sem találta a ritmust, játékosaik körülményesen hozták előre a labdát, és a vendégakciók rendre elhaltak a hazai térfél közepén. A gyors Rákóczi ellencsapások viszont ziccerekig jutottak, Máté Péter olyan egyedül tört a Vasas kapuja felé, hogy még odaszólhatott volna a kétségbeesve visszafutó piros-kék védőknek: elmegyek, elmegyek… Posza Zsolt ekkor még bravúrral hárított, ám nem sokkal később már nem volt orvosság a frissen, ötletesen futballozó Rákóczival szemben. Egy kapu előtti kavarodás végén Győri János a gólvonalon kézzel ért a labdához, őt rögvest kiállította Szarka Zoltán játékvezető, a tizenegyesből Oláh Lóránt biztosan lőtte a labdát a hálóba. Tombolt, felállva tapsolt a publikum, és a Kaposvár teljesen megérdemelten szerezte meg a vezetést és játékosai ezután sem álltak be védekezni, hanem csak mentek, mentek előre, óriási lelkesedéssel.
Az első igazi angyalföldi helyzetete Schultz Levente 16 méterről leadott szabadrúgása jelentette, amelyet Balajcza Szabolcs hárított. A hazai közönség élvezte a játékot, és sokszor tapssal jutalmazta kedvencei lelkes megalkuvást nem ismerő produkcióját. A félidő hajrája újabb kiállítást hozott, ekkor Finta Zoltán kapta meg a második sárga lapját és ői is mehetett zuhanyozni.
A második félidőre valamelyest magához tért Vasas kocogott ki az öltözőből, legalábbis az angyalföldiek tulajdonképpen ekkor kezdtek el futballozni. Persze szó sem volt itt vendégfölényről, mindez azt jelentette, hogy a Vasas többet birtokolta a labdát, és gyakrabban jutott el a hazai kapuig. A Kaposvár védekezni kényszerült, ám a vendégek erőfeszítéseit siker koronázta, méghozzá Ferenczi István bravúros góljával.
A kapott találat szemmel láthatóan megfogta a hazaiakat. A piros-kékek a találkozónak ezen szakaszában akár a vezetést is megszerezhették volna, ám a játékosok túlságosan sokat foglalkoztak a játékvezető ítéleteivel, no meg nehezen viselték a Kaposvár kemény, helyenként durva stílusát. A lelátón többen már fogadásokat kötöttek, hogy döntetlennel zárul a mérkőzés, ám a hazaiak mindezt másként akarták. Jovánczai Róbert cselei után jött az újabb hazai büntető, és a második hazai gól még inkább idegessé tette az amúgy is feszültnek tűnő angyalföldieket. Tamási Zsolt ráadásul furcsa cserére szánta el magát, Plókai Attilát - aki világéletében hátvédet játszott - a csatárposztra küldte be…

A Rákóczi a hajrában már valóságos örömfutballt mutatott be, a harmadik találat egyértelművé tette a megérdemelt győzelmét. Fiatal és lelkes csapat a Rákóczi, amely szép jövő előtt állhat - Angyalföldön pedig a rossz rajt után máris rosszkedv uralkodhat, hiszen ha az újonc ellen nem megy, mi lesz később a rangadókon?
Igaz, a Vasas még sohasem győzött a Rákóczi ellen… ---- 6. perc: Ijesztegetett a Kaposvár: egymást követően gyorsan mindkét oldalról szögletrúgáshoz jutott a hazai együttes, s mindkét esetben a vendégvédelem csak nagy üggyel-bajjal tudott tisztázni.
22. perc: Tóth Balázs ugratta ki a jobbösszekötő helyén a lesre játszó védők között Mátét, aki egyedül vezette kapura a labdát, ám nagy helyzetben a kifutó Poszát találta telibe, így felszabadult a kapu.
24. perc: Máté 15 méterről bombázott kapura, s a gólvonal közelében álló Győri bal karral ütötte ki a hálóba tartó labdát. A játékvezető ezért kiállította a Vasas védőjét, és tizenegyest ítélt a hazaiak javára. A büntetőből Oláh nagy erővel lőtte a labdát a bal felső sarokba.
1-0
31. perc: Finta kezezése miatt 17 méterről szabadrúgáshoz jutott a Vasas: Schultz bombaerős, bal felső sarokra tartó lövését a kaposvári kapus, Balajcza nagy bravúrral ütötte ki a mezőnybe.
45. perc: Ferenczi vezette rá a labdát Fintára, aki csak szabálytalanul tudta őt feltartani. Ezért a kaposvári védő megkapta a második sárga lapját is, és őt is kiállította a játékvezető.
53. perc: Nagy László egy csellel elfutott a jobb oldalon, majd az ötösön álló Ferenczihez továbbította a labdát, aki a kapunak háttal állva az ötösön látványos sarkalással továbbította azt a jobb alsó sarokba.
1-1
62. perc: Máté előreívelése után Oláh kibújt, és csaknem sikerült a kapuba emelnie a labdát.
70. perc: Jovánczai a Vasas térfél közepéről indult meg, sorra hagyta maga mögött a védőket, majd már a büntető területen belül járt, amikor Baranyai csak buktatni tudta. Tizenegyes. Baranyai pedig sárga lapot kapott, Oláh a megítélt büntetőből félmagasan lőtte a labdát a bal sarokba.
2-1
82. perc: Ismét Oláh teremtett jó helyzetet Andruskónak, aki azonban 15 méterről nem találta el jól a labdát, s az Posza zsákmánya lett.
83. perc: Máté a jobbösszekötő helyén ugratta ki Jovánczait, aki néhány lépést vezette a labdát, majd 12 méterről laposan kilőtte a bal alsó sarkot.
3-1
89. perc: A hazai védők késlekedtek a labda elrúgásával, Ferenczinek még arra is volt ideje, hogy azt levegye, majd három méterről a hálóba lőtt.
3-2
91. perc: Bardi egyenlítési lehetőséget szalasztott el, a kifutó Balajcza mellett az üres kapura gurította a labdát, de nem elég erővel, így az érkező Farkasnak még sikerült azt a mezőnybe vágnia. ---- Úgy érzem, túl tudtuk tenni magunkat a mérkőzésen holtpontjain, és így sikerült egy jó erőket felvonultató Vasast teljesen megérdemelten legyőznünk.
Prukner László a Kaposvár vezetőedzője

A nagyon küzdelmes mérkőzésen két durva hibánkért góllal bűnhődtünk, de csapatomnak volt tartása, szépítettünk, sőt a végén egyenlítési lehetőséget szalasztottunk el.
Tamási Zsolt a Vasas vezetőedzője


Játékvezető értékelés
Játékvezető: Szarka Z. (7). A bíró az első félidőben kifogástalanul látta el feladatát,ám szünet után mintha többet kedvezett volna a vendégeknek.
Asszisztensek: Nagy A., Varga II L.



Fény és árnyék

Így is lehet Magyarországon szurkolni, azaz egyetlen mocskolódás, az ellenfelet pocskondiázó rigmus nélkül, pedig volt itt több ezer kaposvári és több száz angyalföldi, de az új stadion hangulata, no meg a pörgős, élvezetes játék mindenkit arra ösztökélt, hogy valódi ünnepként élje meg ezt a napot.

Ezen a napon bizony nehéz negatívumot találni, amikor csupa mosolygós arcot látni mindenhol, ám ez a rovat sem maradhat üresen… Nos, jó lenne, ha elkészülne az igazi sajtóhely, ugyanis az új stadionban olyan helyiség épült az újságíróknak, amelyről nem lehet látni a pálya két sarkát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik