Verseny, ahol nincs korhatár

JUTASI RÓBERTJUTASI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.07.24. 22:55
Címkék
Huszonhat évvel ezelőtt még csak bátortalan kísérletnek számított, manapság már senki sem vitatja, hogy a nyári Balaton-part legnagyobb szabású tömegsportrendezvénye a tó átúszása.
Mindezt két számadat is alátámasztja. Az elsőn 357-en vágtak neki az 5.2 kilométeres távnak, legutóbb pedig 10731-en szelték a habokat a két part között. A Coca-Cola Balaton-átúszás immár nem csak hazánk, hanem a kontinens legnagyobb édesvizű amatőr úszóeseménye, amely világviszonylatban is az elsők közé sorolandó. Július 31-én (esőnap augusztus 7.) immár huszonnegyedszer (kétszer elmaradt) vág neki a mezőny a Révfülöp és Balatonboglár közötti távnak.
Szántó László, a szervezőbizottság elnöke kiemelte, hogy az átúszást nem tekintik versenynek, hanem olyan próbának, amelynek lényege a tartós, hónapokat igénylő felkészülés. Ahhoz, hogy valaki átússza a tavat, edzenie kell, méghozzá nem is keveset. És még valami: nincs korosztályhoz kötve. Az eddigiek során átúszta már a Balatont hatéves gyermek épp úgy, mint egy 82 éves "örökifjú" is. Valamennyi induló orvosi vizsgálaton esik át, 80 egészségügyis (köztük 40 orvos) áll szolgálatban. A két part között kialakított úszófolyosón huszonöt méterenként helyezkednek el a biztonságot nyújtó csónakok, így aztán senki sem érezheti magát magányosnak. A versenyt megelőző csütörtökön a siófoki obszervatóriumban gyülekezik az irányítók szűkebb stábja, és szakképzett meteorológusok prognózisa alapján döntenek a rendezésről, illetve az esetleges halasztásról, melyre az eddigiek során hétszer került sor. "Mi nem is annyira a magas részvételre vagyunk büszkék, hanem arra, hogy az átúszás történetében még egyetlen baleset sem történt" – hangsúlyozta Szántó László.
(A Balaton-átúszásról a 30-30-30-731-es telefonon, illetve a www.balatonatuszas.hu e-mailen kaphatnak felvilágosítást az érdeklődők, utóbbiról a nevezési lap is letölthető.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik