Ajándékba kapott tizenegyes

S. TÓTH JÁNOS, VARGA T. RÓBERTS. TÓTH JÁNOS, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.09.28. 20:35
Címkék
Határozott rendőri roham tüntette el az Arany Ászok Liga előző fordulójának zalaegerszegi meccsén a Fradi-drukkerek "Elég volt! feliratú leplét a lelátóról. Az FTC Rt. tulajdonosának és vezetőinek szóló transzparens néhány nappal később fennakadt a szurkolói drapériák hivatalos ligaellenőrzésekor az éber lepedőpecsételők kontrollján, az Üllői úti közállapotokkal elégedetlenek azonban nem hagyták magukat, s üzenetüket méretes betűkkel a népligeti metróaluljáróban is felpingálták.
Akadnak ugyanakkor a zöld alapú falakon ennél durvábban megfogalmazott álláspontok is, nyers kritikai dokumentumaként a Ferencváros legújabbkori történetének. A rajongói közhangulat alakulásának persze legalább ilyen látványos kifejezőeszköze a nézőszám. Nos, vasárnap délután, az évad első nyitott kapus Üllői úti bajnoki meccsén tíz perccel a hivatalos kezdés előtt talán kétezren sütkéreztek a lelátókon a napsütésben. Kell-e mondani, az "Elég volt!” kiáltvány azért csak felkerült a helyére…
Hogy a többi FTC-hívőt a tévéközvetítés vagy a csapat körül kavargó indulatok tartották-e távol a találkozótól, azt legfeljebb tippelgetni lehet, ám a karosszéket választók a jelek szerint belátható időn belül utoljára nézhették a zöld-fehéreket a tévékészülékek előtt sörözgetve. A közvetítési jogokat tulajdonló Football Duó Kft. ügyvezetőjét, Bodnár Györgyöt ugyanis annyira felbosszantották a rendezési bakik, hogy bejelentette: a közeljövőben nem küldenek stábot a Fradi-pályára… Az üzletembert egyébként az hozta ki a sodrából, hogy noha kapott egy, az egész stadion területén szabad mozgást garantáló karszalagot, az ajtónállók mit sem tudtak ezen engedély létezéséről, és a sajtópáholyba nem voltak hajlandók Bodnárt beengedni.
"A koncentrációs táborokból könnyebb volt kijutni, mint ide bejönni – füstölgött Bodnár György. – Nem a rendezőkre haragszom, s nem is csak a magam esete bosszant, de kollégáimat is akadályozták a munkavégzésben, Urbányi Istvánt például színes bohócmellénybe akarták bújtatni. Ha a Ferencváros csak ilyen házigazda, s amíg ilyenek a körülmények, inkább elmegyünk azokra a pályákra, ahol szívesen fogadják a tévéközvetítésen dolgozókat. Nem az én feladatom eldönteni, igazuk van-e azoknak, akik azzal vádolják Várszegi Gábort, hogy elvette a Fradit a fradistáktól, ám az biztos: a tévénézőknek nem járt kedvében a tulajdonos…”

Marius Sasu (balra) és Pest Krisztián fejpárbaja a ferencvárosi csatár gyôzelmét hozta (Fotó: Németh Ferenc)
Marius Sasu (balra) és Pest Krisztián fejpárbaja a ferencvárosi csatár gyôzelmét hozta (Fotó: Németh Ferenc)
Marius Sasu (balra) és Pest Krisztián fejpárbaja a ferencvárosi csatár gyôzelmét hozta (Fotó: Németh Ferenc)
A folytatás – igaz, már a pályán – ugyancsak viharosra sikeredett. A 2. percben ugyanis Marek Penksa úgy hullott a gyepre a PMFC tizenhatosán belül, hogy a nézőtéren többeknek rögvest Margeret Mitchell klasszikusának címe – Elfújta a szél – jutott eszébe… Hajdó Attilát viszont annyira lenyűgözte a Ferencvárostól a kevés játéklehetőség okán állítólag elvágyódó csatár alakítása, hogy tizenegyest ítélt. A szlovák futballista mentségére legyen mondva: az általános döbbenetet keltő ítélet után bűnbánóan paskolta meg a mellette lógó orral ballagó Berdó Balázs fejét… A gól után újra a lelátó került reflektorfénybe, a biztonságiak rohamcsapata ugyanis a 7. percben egy látványos akció végén elkobozta az "Elég volt!” drapériát, mire válaszul a B-közép egy része Szeiler József, az FTC Rt. vezérigazgatójának távozását kezdte követelni.
A csapatok eközben szorgosan gyűrték egymást a gyepen. A Hajdó-sokkból csak lassan éledezett a Pécs, így az agilis házigazdáknak újabb lehetőségei adódtak a gólszerzésre, ám a Gera Zoltán, Tököli Attila és Alekszandar Jovics sérülése nyomán főszerepbe került helyettesítők nem bírtak Németh Gáborral, aki exferencvárosiként joggal érezhette ez alkalommal is az otthon zöld füvének az Üllői úti gyepet.
A második félidőre a látogatók szakvezetője, Nagy Tamás váltott, és háromcsatárossá duzzasztotta az újonc támadóalakulatát (Pest Krisztiánhoz Győri Zoltán és a létező játékelemek közül a passzolást vélhetően csak hírből ismerő Nikola Jokisics csatlakozott), ám érdemi fordulatot ez a módosítás sem hozott. Pedig régi jó szokásához híven Szabados József is többször csatlakozott az egyébként meglehetősen fantáziaszegény vendégakciókhoz. S az elnyűhetetlen bekk alighanem jobban járt volna, ha az 60. percben Lipcsei Péter szögleténél is valahol az első vonalakban marad, mert így Dragóner Attila fejesét követően őt érintve surrant a labda a PMFC kapujába. Ez a kissé peches öngól a lényegi kérdéseket eldöntötte (Lipcsei találata Kriston Attila minőségi centerezése után már csak a kellemes ráadást jelentette), vagyis a Ferencváros a mezőny egyetlen csapataként továbbra is őrzi veretlenségét a 2003–2004-es bajnokságban, a Pécsnek viszont nem sikerült lezárnia rossz Üllői úti sorozatát. A piros-feketék sorozatban immár hatodszor buszozhattak haza vesztesen a Ferencváros stadionjából.

Percről percre


Leandro (balra) látványos légi bemutatóját Csedomir Pavicsevics is ámulva figyelte (Fotó: Németh Ferenc)
Leandro (balra) látványos légi bemutatóját Csedomir Pavicsevics is ámulva figyelte (Fotó: Németh Ferenc)
Leandro (balra) látványos légi bemutatóját Csedomir Pavicsevics is ámulva figyelte (Fotó: Németh Ferenc)
2. perc: Noha semmilyen ünnepi alkalom nem indokolta, Hajdó Attila játékvezetőtől ajándék 11-est kapott a Ferencváros. Kiss György játszotta meg a balösszekötő helyén a büntetőterületre futó Penksát, aki elszaladt Sipos mellett, majd elesett. A pécsi védő minimum fél méterre volt a hazai játékostól… Sasu jobbal, biztosan lőtte a labdát a bal felső sarokba.
1–0
20. perc: Kriston keveredett a jobb szélről középre, a kapunak háttal állt, amikor Leandrót hozta lövőhelyzetbe, a brazilból lett magyar pedig 18 méterről, ballal, laposan a bal kapufa mellé lőtt.
21. perc: Lipcsei a kezdőkörből passzolt Sasuhoz, a labda épphogy elsuhant Sipos lába mellett, így a román csatárnak már csak Németh Gábor eszén kellett volna túljárnia. A labdát megpróbálta átemelni a kapuson, aki azonban résen volt, és ügyesen, felugorva mentett.
25. perc: Szabados passzolt Pest Krisztiánhoz, a pécsi játékos 17 méterről kapura fordult, majd jobbal a bal felső sarok mellé csavarta a labdát.
A szünetben játszották le a Tippmix Gólvágó Mánia újabb selejtezőjét, ahonnan Balogh László 12 méteres, eredményes kísérlete után továbbjutott.
55. perc: Leandro ugratta ki Penksát, aki a kaputól nyolc méterre állva nagy helyzetben lőhetett, kísérletét követően azonban Dienes blokkolni tudta a labdát.
60. perc: Lipcsei bal oldali szögletére Dragóner érkezett remek ütemben, s nyolc méterről, felugorva kapura csúsztatott. A labda Szabados vállán irányt változtatva a kapu bal felső sarkában kötött ki. Öngól.
2–0
79. perc: Sasu futtatta meg a jobb oldalon Kristont, a középpályás laposan centerezett, érkezett Lipcsei, aki elcsúszva, ballal, középről, tíz méterről úgy lőtt a bal alsó sarokba, hogy a labda érintette a kapufát.
3–0
88. perc: Leandro a bal szélről tette középre a labdát, a kaputól 12 méterre árválkodó Sasu olyannyira rákészült arra, hogy ballal hatalmas gólt szerez, hogy luftot rúgott…

Mestermérleg

Garami József
, a Ferencváros szakmai igazgatója:
"Nehéz sorozaton vagyunk túl, két hét alatt öt mérkőzést játszottunk, örülök, hogy mégis jól teljesítettünk. Az első félidőben a tizenegyesen kívül is volt még gólszerzési lehetőségünk, a másodikban pedig két nagyszerű találatot értünk el. Szerintem megérdemelten nyertünk."


Nagy Tamás, a Pécsi MFC vezetőedzője:
"Egy téves játékvezetői ítélet adta meg a meccs alaphangját. Hozzá kell tennem, a gyenge támadójátékunk is hozzájárult a hazai győzelemhez. Elkeseredett nem vagyok, mert látom a gárdában a munkát. A Fradi megérdemelten nyert, bár nem volt ekkora különbség a két csapat között."

Fény és árnyék

A 2003–2004-es bajnokságban a Ferencváros először játszott közönsége előtt az Üllői úton, így ezúttal nyílt lehetőség arra, hogy méltó módon megemlékezzenek a tíz évvel ezelőtt elhunyt Zsiborás Gáborról. A zöld-fehérek színeiben 408 bajnoki mérkőzésen szerepelt legendás kapus családja végezte el a találkozó kezdő rúgását.

A Magyar Labdarúgóliga mindössze egy akkreditációt küldött a Ferencvároshoz, ezért a találkozó játékvezetői ellenőrének kivezényelt Büki László csak hosszas telefonálgatás után kapott bebocsátást az Üllői útra. A szigorú biztonsági intézkedések következtében több prominens személy is arra panaszkodott, mennyire nehéz volt bejutni a mérkőzésre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik