Szigorú büntetést követelnek

S. TÓTH JÁNOS, F. I.S. TÓTH JÁNOS, F. I.
Vágólapra másolva!
2003.07.21. 21:00
Címkék
Hétfő délre érkeztek a programegyeztető megbeszélésre, ám félórát kénytelen-kelletlen a Magyar Labdarúgóligának (MLL) otthont adó budai Hattyúház első emeleti folyosóján várakoztak az élvonalbeli futballvállalkozások képviselői, mert a vártnál jobban elhúzódott a liga elnökségének rendkívüli ülése.
Az Üllôi úton nemcsak verekedtek, a kapukat is összetörték a megvadult drukkerek (Fotó: M. Németh Péter)
Az Üllôi úton nemcsak verekedtek, a kapukat is összetörték a megvadult drukkerek (Fotó: M. Németh Péter)
Az Üllôi úton nemcsak verekedtek, a kapukat is összetörték a megvadult drukkerek (Fotó: M. Németh Péter)
Az Üllôi úton nemcsak verekedtek, a kapukat is összetörték a megvadult drukkerek (Fotó: M. Németh Péter)
Az Üllôi úton nemcsak verekedtek, a kapukat is összetörték a megvadult drukkerek (Fotó: M. Németh Péter)
Az Üllôi úton nemcsak verekedtek, a kapukat is összetörték a megvadult drukkerek (Fotó: M. Németh Péter)
Márpedig addig nem kezdődhetett el az első osztályú bajnokság első öt fordulója percre pontos menetrendjének kialakítása, amíg az elnökség a munkáját be nem fejezte. A rendkívüli tanácskozást azt követően hívta össze Demján Sándor elnök és Szieben László ügyvezető igazgató, hogy a MLL fellebbviteli bizottsága a múlt csütörtökön három mérkőzésre csökkentette az előző évad záró fordulójában lejátszott Ferencváros–DVSC mérkőzést követően kirobbant botrány miatt az FTC-re kirótt, december 31-ig szóló pályabezárási büntetést, törölte a Siófok–Győr összecsapás utáni rendbontás miatt a házigazdák stadionjából a szurkolókat egy meccsre kizáró első fokú fegyelmi határozatot, és hárommillió forintról egymillióra mérsékelte az FTC Rt. vezérigazgatója, Szeiler József pénzbüntetését. A Demján Sándor, valamint a győri tulajdonos, Tarsoly Csaba, az újpesti ügyvezető Gyulay Zsolt, a kaposvári ügyvezető Illés János és a REAC klubigazgatója, Kutasi Róbert alkotta testület kétórás tárgyalás után a következő nyilatkozatot tette közzé: "A Magyar Labdarúgóliga elnöksége a fegyelmi szabályzat 8. és 10. szakasza alapján áttekintette a három ügyben hozott elmarasztaló döntést, és megállapította, hogy az eddig kiszabott büntetések nem állnak arányban a rendzavarásokkal, így az ügyben hozott valamennyi határozatot megsemmisítette. A rendkívüli elnökségi ülés kötelezte a fegyelmi bizottságot, hogy haladéktalanul kezdjen az említett ügyekben új, rendkívüli, sürgősségi eljárást, és július 25-ig hozza meg első fokú határozatát. Az elnökség az ülésen meghozott döntéseivel összhangban visszahívta a fellebbviteli bizottságba kinevezett négy tagját, és augusztus 7-én 11.00 órára összehívta az MLL rendkívüli közgyűlését, amelynek napirendjén szerepel az MLL alapszabályának módosítása és egyebek napirendi pont. Annak érdekében, hogy a sporttörvény, illetve az MLSZ és az MLL szabályzatai tökéletes összhangban legyenek, az elnökség felhívta a menedzsmentet, kérjen fel kodifikációs jogi szakértői testületet a szükséges változtatások mielőbbi kimunkálására.”

Demján is kommentálta a döntést

Az ülést követően Demján Sándor rögtönzött sajtótájékoztató keretében kommentálta a döntést. Az MLL elnöke idézte a fegyelmi szabályzat 8. paragrafusát, miszerint "…a fegyelmi büntetést a fegyelmi szabályzatban meghatározott keretek között úgy kell kiszabni, hogy az igazodjék a fegyelmi vétség súlyához”. Márpedig a fellebbviteli bizottság döntése e feltételnek nem felel meg, hiszen nem vette figyelembe, hogy a társadalomban közfelháborodást keltett az Üllői úti és a siófoki botrány. Demján Sándor szerint e rendbontásoknak az egész sportágra nézve súlyos következményei lesznek, hiszen elbizonytalanítják, s – mint a Fotex Rt. példája jelzi – kivonulásra késztetik a befektetőket. "Újabb öt évre búcsút inthetünk azon álmunknak, hogy legyen egy, a Bajnokok Ligája főtáblára kerülésre esélyes csapatunk, hiszen a tőkeerős befektetők elfordulhatnak a magyar futballban, emiatt a piacképes játékosaink továbbra is elmennek majd külföldre, azaz még inkább gyengül a honi bajnokság” – tette hozzá az MLL elnöke, aki élesen bírálta a Ferencváros vezetőit, amiért nem határolódtak el a botrányokozóktól, és ahelyett hogy önvizsgálatot tartottak volna, minden erejüket arra összpontosították, hogy jogászi segítséggel kibújjanak a felelősség alól (pedig a Fradi immár többszörös visszaesőnek számít). S bár a zöld-fehér drukkereknek alig néhány százaléka felel a sorozatos rendbontásokért, ők éppen elegen vannak ahhoz, hogy tönkretegyék a magyar futballt, és kizárják csapatukat az európai körforgásból. Demján Sándor a honi labdarúgás talpra állításához elengedhetetlennek mondotta a morális rendteremtést, ezt azonban nem szolgálják a múlt csütörtökihez hasonló fellebbviteli határozatok. "Akik ezt nem értik meg, azokkal nem tudunk együtt dolgozni” – magyarázta az elnök a másodfokú fegyelmi testület tagjainak – lapunk hétfői számában már előrevetített – visszahívását. Mindehhez Szieben László MLL-igazgató annyit tett hozzá, "…szakmai és tárgyi tévedés, hogy a fellebbviteli testület a lehető legsúlyosabb büntetést rótta ki”.
S valóban: a sportág fegyelmi szabályzatának 6. paragrafusa a lehetséges szankciók között említi még a pályaválasztói jog legfeljebb három hónapra történő felfüggesztését, a pálya teljes vagy részleges betiltását legfeljebb három meccs erejéig, büntetőpontok levonását, alacsonyabb osztályba sorolást, legfeljebb 50 millió forint pénzbüntetés kiszabását, sőt, a szakszövetségből történő kizárást nem több, mint egy évre. Ugyanezen szabályzat 44. paragrafusa pedig engedélyezi "…sportrendezvény nézők nélkül, zárt sportlétesítményben való megtartását vagy szektor lezárását” is. Ami pedig a fellebbviteli bizottság által emlegetett sporttörvény 17. paragrafusát illeti, az kétségkívül három alkalomban maximálja a nézőmentes meccsrendezést, ám az összes többi, a sportfegyelmi szabályzatban felsorolt szankciót is tartalmazza – azaz egyáltalán nem volt törvényszerű, hogy a fellebbviteli bizottság enyhítse az első fokon hozott határozatot.

Nem lehet mindent jogi úton megoldani

Lapunknak azon kérdésére, hogy a futballszabályzatok kuszasága és a jogbiztonság ebből fakadó hiánya nem okoz-e súlyos károkat az üzleti alapú futballnak, Demján Sándor azt felelte, nem lehet olyan paragrafusgyűjteményt összeállítani, amely minden váratlan krízishelyzetet szabályozna. "Nagy szerencse, hogy az Üllői úton nem halt meg senki, de ha a záró forduló eseményeiből indulnánk ki, azt is belefoglalhatnák a fegyelmi gyűjteménybe, hogy a játékosok golyóálló mellényben futballozzanak, mert az Üllői úti botrány fényében legközelebb akár az is előfordulhatna, hogy egy elégedetlen drukker pisztolyt ránt a leláton” – fejtegette az MLL elnöke, aki egyértelművé tette: a liga elnöksége mindaddig él majd a felülvizsgálati jogkörével, amíg a 8. paragrafusban megfogalmazott, már említett büntetési célok nem érvényesülnek.
Demján Sándor ugyanakkor kritizálta az államot is. "A magyar profifutballban évente négy-ötmilliárd forint forog, s az a célunk, hogy az iparág eltartsa magát – fejtegette az üzletember. – Hozzáteszem, a pénznek a nyolcvan százalékát a sportvállalkozások személyi kiadásokra fordítják, ennek az összegnek viszont csak a harminchárom százaléka jut el a sportolókhoz, a többi különböző jogcímeken bekerül az államkasszába, vagyis a sportág jelentős befizetője a költségvetésnek. Ennek ellenére mi az államtól nem kérünk kedvezményt, nem kérünk a színházakhoz hasonló jegyszubvenciót, csak azt, hogy ne hozza hátrányos helyzetbe az iparágat. Vagyis ha egy stadionban rendbontás történik, a rendőrség utóbb ne számlázza le a sportvállalkozásnak a beavatkozás költségeit, mert ezt nem teszi meg akkor sem, ha mondjuk valaki besétál egy üzletközpontba, és ott törni-zúzni kezd. Ezentúl pedig ne tiltsa el az állami vállalatokat attól, hogy szponzorként, hirdetőként megjelenjenek a magyar futballban. S a másik: amennyiben az állam igen nagy pénzekért kineveli azokat a szakembereket és munkásokat, akik aztán iskolai tanulmányaikat követően a tudásukkal a nem ritkán külföldi tulajdonban lévő vállalatokat gazdagítják, akkor a labdarúgás is szeretné, hogy az utánpótlás neveléséből az állam vegye ki a részét. Egyébként az utóbbi évtized legnagyobb hazai futballsikere megítélésem szerint az agárdi utánpótlásbázis kialakítása volt…”
A fellebbviteli bizottság tagjainak visszahívása (az elnököt, Tóth Sándort a közgyűlés választotta meg, így csak a közgyűlés mozdíthatja el) egyébként azt is jelenti, hogy a testület működésképtelenné vált, vagyis az úgynevezett bundaügyben csütörtökre tervezett másodfokú tárgyalás elmarad…
A rendkívüli elnökségi ülésen – az MLL szakmai bizottsága javaslata alapján – döntöttek még a 2002–2003-as bajnokság legjobbjairól is. Az év játékosa Lipcsei Péter, az év kapusa Szűcs Lajos, az év felfedezettje Fehér Zoltán, az év edzője Egervári Sándor, míg az év játékvezetője Bede Ferenc lett.

Siófokon továbbra is árusítják a belépőket

A Balaton FC klubigazgatóját, Sallói Istvánt meglepte a liga elnökségének döntése, és élesen bírálta is a határozatot.
"Ezek után kérdésessé válhat a különböző bizottságok autonómiája, függetlenül attól, hogy igaza van-e a ligának vagy nincs – mondta Sallói István. – Információm szerint pénteken születik meg az újabb első fokú határozat a mi fegyelmi ügyünkben, azaz egy nappal a Ferencváros elleni mérkőzésünk előtt tudjuk majd meg, beengedhetjük-e a nézőket a stadionba. Kérdem én, hogyan készülhet fel így a rendőrség, hiszen úgy tudjuk, több ezren szeretnék látni a meccset. Arról nem is beszélve, hogy a fellebbviteli bizottság döntése után elővételben árusítani kezdtük a jegyeket, s már el is kelt ezer tikett. Folytatjuk az eladást, bízva abban, hogy reális döntést hoznak az illetékesek. A történtek után is optimista vagyok, s bízom abban, hogy szombat este nyolckor megnyithatjuk a siófoki stadion kapuit, hiszen a Siófok–Győr meccsen legfeljebb a rendezésben hibáztunk, a szurkolók vétlenek voltak, a verekedést a győri drukkerek provokálták. Arról már nem is beszélek, hogy ilyen egymásnak ellentmondó döntések nyomán igen nehéz előre tervezni, üzleti tervet készíteni. Szerény anyagi lehetőségekkel bíró futballcégünk tízmillió forintos bevétellel számolt a Fradi-meccs kapcsán…”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik