A legjobb hat közé jutott az ETO

PIETSCH TIBOR, SOMOGYI ZSOLTPIETSCH TIBOR, SOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2003.04.06. 00:01
Címkék
A hangulattal elvileg semmi gond sem lehetett a Bozsik-stadionban. No, nem arról van szó, hogy Győrből autókonvojok és szurkolókkal tömött autóbuszok indultak volna meg a főváros felé, és a piros-feketék hívei sem töltötték meg a tribünöket, csak arról, hogy a hangszórókon Szepesi György korabeli, világraszóló sikereket idéző rádióközvetítéseinek felvételét élvezhették a jelenlévők a kezdés előtt.
Az ötvenes évek egyik legendás tudósításának azt a részletét elevenítették fel a rendezők, amelyen a szerdán 76. születésnapját ünneplő Puskás Ferenc dicsőségét zengte. A szurkolók tapsoltak, bár a kontraszt óriási volt. A hallottak alapján Puskás góljai jelentek meg lelki szemeink előtt, miközben a pályán… De ne emeljünk ki senkit név szerint a meccsre készülők közül, mindenki tudja, hogy bárkit említenénk, a maiak tudása Öcsi bácsiéhoz nem mérhető.
Aztán az ünneplés után elkezdődött a mérkőzés, és az rögtön kiderült, hogy a védekezését alaposan megszervezte a Győr. Négy játékos figyelt a hazai támadókra, Jäkl Antal pedig az irányító Bárányos Zsoltot őrizte (a karmester egyébiránt a másik oldalon is megkülönböztetett figyelemben részesült: Szanyó Károlyt druszája, Erős Károly fogta). A mérkőzést Marius Sasu kapufája vezette be, a csattanás hangja felébresztette a győrieket és az exkispesti Füzi Krisztián beadását követően Marko Kartelo a hálóba fejelte a labdát. Tekintve, hogy a kisalföldieknek rendkívüli jelentőségű ez a találkozó, gyanítható, a vendégek ilyen kezdésről álmodtak. Sőt, Alekszandar Bajevszki néhány perccel később növelhette volna az előnyt, így úgy tűnt, Varga Zoltánnak nagyon kedves lehet ez a létesítmény. A győriek szakvezetője egykoron volt a Honvéd edzője, ám akkor nem alkotott maradandót, de az ETO hívei azért voltak bizakodóak e találkozó előtt, mert Varga kisalföldi edzőként eddig egyetlen győzelmét éppen itt, Kispesten érte el (emlékezetes siker volt, a vendégcsapat akkor 6–1-re nyert).
A korai gól láthatóan megzavarta az addig sem túlságosan nyugodt kispestieket, akik kevéssé tervszerű futballal rukkoltak elő. Nem derült ki, hogy a piros-feketék miként szeretnének felülkerekedni a győrieken, s mivel ötlet az ETO futballját sem jellemezte, csapkodó, rengeteg hibával tarkított volt a mérkőzés. Azt nem lehet mondani, hogy a játékosok nem hajtottak volna becsülettel, igaz, ez a dolguk, de futballistára emlékeztető megmozdulást alig-alig láthattunk az első játékrészben.
Filó Attila helyett Hercegfalvi Zoltán állt be a szünetben és Ôze Tibor szándéka egyértelmű volt: védő helyett azért hozott be csatárt, hogy a hazai támadásokat próbálja hatékonyabbá tenni. A cserejátékos rögvest kiharcolt egy szabadrúgást, amelyből Hrutka János próbált gólt szerezni, ám Sebők Zsolt védeni tudott. Néhány pillanattal később a másik oldalon Szanyó Károlynak volt biztató kísérlete, s ekkor az optimista szurkolók bizakodni kezdtek: ez a játékrész mozgalmasabb lesz, mint az előző volt. A nagy nekibuzdulás közepette az orvosok is szerepet kaptak, ugyanis Mészáros Attila nevéhez megfelelő módon próbált labdát szerezni, az elképzelés sikeréről legyen elég annyi, hogy Igor Nicsenkót percekig ápolni kellett. Ettől függetlenül rögzíthettük a tényt, hogy valamelyest megélénkült a tempó, bár a boszszantó technikai hibák száma nem csökkent. Marko Kartelo kapufája jelezte, hogy a győriek nem elégednek meg a minimális előnnyel, majd Böjte Attila gondolkodott úgy, mint csapattársa, és a remek szólója végén Alekszandar Bajevszki talált a hálóba.
Ha azt mondjuk, hogy az első győri gól megzavarta a kispestieket, akkor a második találat valósággal sokkolta a hazaiakat, akik egész egyszerűen képtelenek voltak támadásokat vezetni. Teljes volt a tanácstalanság a kispesti oldalon, míg a győriek nyugodtan, kényelmesen futballozhattak, tegyük hozzá, nem volt igazán nehéz dolguk. Kis túlzással a hazai "akciókat” védők nélkül is hatástalanítani lehetett volna.
Szanyó Károly fejese, Herczeg Miklós ziccere és Baumgartner Attila lövése után látható volt, az ETO ezúttal is kiüthetné ellenfelét, és a győri lehetőségeket látva a közönség is türelmét vesztve kiabált: "Hol a Kispest?” Nos, egy Budapest-térképen a kerület megtalálható, a futballtérképen a csapat alig-alig…
Marius Sasu elrontott büntetője után a közönség dühe iróniába csapott át, a szurkolók a kilátástalanul játszó csapatot "Szép volt, fiúk!” – rigmussal "köszöntötte”.
A látottak alapján a Győr sikere teljességgel megérdemelt.

Percről percre
6. perc: Sasu szerzett labdát a győriek térfelén, tíz méteren át cipelte, majd amikor a vendégek 16-osához ért, lövésre
Mestermérleg

ÔZE TIBOR a Kispest-Honvéd vezetôedzôje:

Elsôsorban akarati tényezôkben múlt felül bennünket a Gyôr, és mivel ez az egész mérkôzésre jellemzô volt, ennek a találkozónak csak vereség lehetett a vége. Nagyon csalódott vagyok.


VARGA ZOLTÁN a Gyôri ETO FC szakmai igazgatója:
Megérdemelten nyertünk, különösen a második félidôben látottak alapján mondom azt, hogy a fiúk megérezték, mi a tét, és most dicséretes volt a küzdôszellemük. A helyzetek alapján még nagyobb különbséggel is gyôzhettünk volna.
szánta el magát. A román támadó csupán néhány centit tévedett: ballábas kísérlete után a jobb kapufáról vágódott ki a labda.
10. perc: Mint a régi szép időkben, két szöglet egy gól… Füzi Krisztián első bal oldali sarokrúgását követően Tóth József az alapvonalon túlra bokszolta a labdát, ám másodszorra már tehetetlen volt a kispesti kapus: Kartelo hat méterről, középről a bal alsó sarokba bólintott.
0–1
25. perc: Erős Gábor életerősnek aligha nevezhető 17 méteres jobblábas lövése mintegy 17 méterrel ment kapu mellé…
27. perc: Hamar és Böjte akaszkodott össze a vendégek tizenhatosán belül, a társak azon nyomban odasiettek, de az össznépi bunyó végül elmaradt. Holott a publikum végre kezdett lázba jönni…
35. perc: Kartelo duplázhatott volna, ha a balösszekötő helyéről, 12 méterről leadott ballábas lövése nyomán a Honvéd kapuja, és nem a hátsó kijáratnál parkoló mentőautó szélvédője kerül veszélybe…
38. perc: Ritka, mint a fehér holló, már ami a szép jeleneteket illeti… A hazaiak büntetőterületén belül ide-oda pattogott a labda, végül a kapunak háttal álló Bajevszki tett pontot az akció végére azzal, hogy 12 méterről, ollózva Tóth József ölébe emelte a labdát.
47. perc: Hrutka révén a Kispest végezhetett el szabadrúgást 25 méterre a Győr kapujától. A hasonló szituációban egykoron Seamant is mattoló védő Sebők eszén nem tudott túljárni: az ETO egyese vetődve megfogta a kapu bal oldalába tartó labdát.
49. perc: Sasu meglepően pontosan adott középre a jobb oldalról, jól érkezett Bárányos, csakhogy hat méterről a kapu fölé fejelte a labdát.
51. perc: Lövésből lesz a gól – gondolta Kartelo, és 25 méterről megküldte a labdát. Számításába csupán kis hiba csúszott: a hazaiak megkönnyebbülten vették tudomásul, hogy Tóth Józsefet kisegítette a léc.
53. perc: Itt már nem volt kegyelem: Böjte a teljes kispesti védelmet megbolondította, majd jobb oldalról okosan középre passzolt, ahol Bajevszkinek mindössze annyi dolga volt, hogy öt méterről, jobbal a kapu közepébe paszszolja a labdát.
0–2
71. perc: A sakk megvolt, a matt elmaradt: Stark remek labdával hozta helyzetbe Herczeget, aki csak azért nem lett "király”, mert a jobbösszekötő helyéről 13 méterről, jobbal a kapu fölé bombázott.
73. perc: Herczeg másodszor… A csereként beállt csatár most a bal oldalon lépett ki ziccerben, ám 14 méterről, jobbal az elévetődő Tóth Józsefet találta telibe.
80. perc: Hercegfalvi a győri védők gyűrűjében elesett a vendégek 16-osán belül és a következő pillanatban még a hazai szurkolók is jót derültek azon, hogy Makai játékvezető a büntetőpontra mutatott. Tizenegyes! Sasu azonban ezt a lehetőséget is elpackázta: jobb lábbal a kapu bal oldalát vette célba, ám Sebők remek vetődéssel szögletre ütötte a labdát.
Fény és árnyék

Kedves és megható gesztus volt a Kispest-Honvéd részérôl, hogy megemlékeztek a születésnapját ünneplô Puskás Ferencrôl, bár igaz, az lett volna meglepô, ha éppen ez a klub feledkezik meg leghíresebb képviselôjérôl. Az ünnepi köszöntés még akkor is szép volt, ha sajnos az ünnepelt ezúttal nem lehetett jelen, de a jelenlévôk távollétében is vastapssal köszöntötték az egyik leghíresebb magyart. A szünetben pedig a napokban elhunyt rádióriporterre, Molnár Dánielre emlékeztek, és mi, a mérkôzésrôl tudósítók összeszorult szívvel gondoltunk arra, szeretett kollégánk már nem lehet itt velünk.


Szociálisan nem túl érzékeny a kispesti futballcsapat. Persze, lehet, arról van szó, hogy egyszerûen nem kollegiálisak a piros-fekete futballisták. A váratlanul hidegre fordult idôjárás miatt ugyanis hiába öltözött fel alaposan Sebôk Zsolt, a gyôriek kapusa, ugyancsak didereghetett az elsô félidôben. A hazai futballisták ugyanis semmi munkát sem adtak neki az elsô félidôben, így igencsak fenyegette a megfázás veszélye. Ha Sebôk Zsolt megbetegszik, a gyógyszerei költségeit nyugodtan állhatják a Honvéd játékosai… Igaz, aztán a második félidôben már tornázhatott a gyôri kapus egy keveset.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik